Valitse ao-oppilaitos

Oppilaitospapin syystervehdys opiskelijoille ja henkilöstölle: Muista hengittää!

Johanna Tikkanen syksy2016.jpg
25.8.2017

Miten loman jälkeen selviää opiskelun ja töiden alkamisesta? Viimeisen kahden viikon aikana olen kuullut monenlaisia vinkkejä.

Vinkki 1. Asiantuntijat sanovat, että arkirytmin löytymiseen menee loman jälkeen noin kaksiviikkoa, joten ei pidä heti säikähtää tai ihmetellä, jos aamuherätykset tai säännölliset ruoka-ajat tuntuvat aluksi vaikeilta. Voin siis huojentaa mieleni, vaikka valvon vieläkin iltaisin liian myöhään ja usein vähintään aivotoimintaa virkistävä välipala jää päivällä syömättä. Haen siis edelleen vain kadoksissa olevaa arkirytmiä, mikä tietysti näkyy kello kolmen palavereissa nyökähtelevänä päänä ja haukotuksina.

Vinkki 2. Asiantuntijat ovat myös sitä mieltä, että loman vaikutukset kestävät noin neljä viikkoa. Heidän mielestään meillä suomalaisilla on liian pitkät lomailuvälit ja esimerkiksi moni yrittää selvitä koko vuodesta pitämällä vain yhden kunnon loman, sen kesäloman. Lomia tai esimerkiksi pidennettyjä viikonloppuja pitäisi olla tasaisesti ja ennen edellisen loman loppua pitäisi seuraava loma olla jo suunniteltuna. Tässä suhteessa siis pitäisi ottaa mallia tyttärestäni. Ennen kesäloman loppua hän puhui jo innoissaan syyslomasta, jolle suunnitteli leiriä, synttärijuhlia ja kavereitten tapaamista. Tämä vinkki vaatii harjoittelua.

Vinkki 3. Työkavereilta saatu vinkki lomaltapaluuseen oli, että itselle pitää ostaa jokin uusi, kiva vaate. Se piristää päivää ja helpottaa aamulähtöjä, kun kaapissa onkin jotain päällepantavaa. Tästä innostuin heti ja shoppailin nettikaupasta kauan ihastelemani mekon. Nyt vain odotan sen saapumista.

Vinkki 4. Muista hengittää. Loman jälkeisessä kriisikoulutuksessa opin, että stressitaso alenee, kun muistaa hengittää. Tällöin aivojemme kehittyneemmät osat aktivoituvat ja pystymme paremmin toimimaan ja ajattelemaan. Ei siis tarvitsekaan olla huolissaan, kun jo kaksi viikkoa töihin paluun jälkeen huokailen kulkiessani oppilaitoksen käytävillä, työhuoneella ja autonratissa. Kiireen, tohinan ja arjen keskellä kehoni yrittääkin vain laskea stressitasoa automaattisesti, eikä kesällä vuodella lisääntynyt ikäni vielä aiheuta tällaisia vanhenemisen merkkejä.

Parasta on kuitenkin arjessa huomata, että yksin ei tänäkään syksynä tarvitse käytävillä ja töissä huokailla ja hengittää. Meitä on onneksi muutama muukin siellä aloittamassa syksyn aherrusta. Hienoa siis nähdä taas uudet ja vanhat opiskelijat sekä kaikki työtoverit! Muistetaan hengittää yksin ja yhdessä, niin arjen aloitus sujuu keveämmin, stressitaso pysyy alhaalla ja jaksamme taas ahertaa seuraavaan lomaan asti.

Ihanaa ja siunattua lukuvuoden alkua kaikille!

Oppilaitospappi,
Johanna Tikkanen

Ajankohtaista / Oppilaitospapin syystervehdys opiskelijoille ja henkilöstölle: Muista hengittää! Tulosta sivu