Valitse ao-oppilaitos

Nuorisotakuu: Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle 2,73 miljoonaa euroa nuorten aikuisten kouluttamiseen

1.2.2017

Mediatiedote 1.2.2016

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle yhteensä 2,73 miljoonaa euroa valtionavustusta vuodelle 2017 nuorten aikuisten osaamisohjelman koulutuksen toteuttamiseen.

OKM myönsi valtakunnallisesti osaamisohjelmalle 10 miljoonaa euroa lisärahoitusta, josta koulutuskuntayhtymä sai 2,69 miljoonaa euroa oppilaitosmuotoisen koulutuksen ja 42 845 euroa oppisopimusmuotoisen koulutuksen toteuttamiseen. Koulutuskuntayhtymä sai avustusta valtakunnallisesti toiseksi eniten. Avustusta jaettiin yhteensä 42 koulutuksen järjestäjälle, jotka ovat toteuttaneet osaamisohjelmaan kuuluvaa koulutusta jo aiemmin.

Lisärahoituksen myötä kuntayhtymässä Jyväskylän aikuisopistossa, Jämsän ammattiopistossa ja Jyväskylän oppisopimuskeskuksessa voidaan tarjota nuorten aikuisten osaamisohjelman koulutusta yli 100 uudelle opiskelijalle. Lisäksi rahoitusta käytetään jatkaviin opiskelijoihin.

Näissä oppilaitoksissa on aloittanut kaikkiaan 1 012 osaamisohjelmaopiskelijaa keväästä 2013 alkaen, ja koko tutkinnon on tähän mennessä suorittanut 202 opiskelijaa. Projektipäällikkö Vuokko Joutsen pitää saatua lisärahoitusta merkkinä onnistuneesta osaamisohjelman toteutuksesta.

– Saatujen avustusten myötä olemme panostaneet erityisesti opintojen ohjaamiseen ja henkilökohtaistamiseen, mikä on vähentänyt opiskelujen keskeyttämisiä. Näitä keskeytyksiä on monella nuorella aikuisella taustallaan, ja tuon kierteen haluamme katkaista. Opiskelu ja suoritettu tutkinto puolestaan auttavat työllistymään ja vahvistamaan asemaa työmarkkinoilla, Joutsen kuvailee.

Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa 20–29-vuotiaiden, pelkän peruskoulun varassa olevien nuorten on mahdollisuus suorittaa ammatillinen perustutkinto, ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai niiden osia. Osaamisohjelmassa on lisätty kohderyhmään kuuluvien opintojen hakeutumista sekä opintojen aikaista neuvontaa ja ohjausta. Tavoitteena on ammatillisen tutkinnon suorittaminen ja työllistyminen.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma alkoi vuonna 2013, ja lisärahoituksen myötä se sai jatkoaikaa vuoden 2017 loppuun. Osaamisohjelma on osa nuorisotakuuta. Vuosina 2014–2015 kuntayhtymässä toteutettiin myös aikuisten osaamisperustan vahvistaminen -ohjelmaa, joka oli tarkoitettu ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa oleville 30–50-vuotiaille. Aikuisille suunnatussa ohjelmassa on aloittanut yhteensä 122 opiskelijaa.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Vuokko Joutsen, Jyväskylän aikuisopisto, puh. 040 341 6222, vuokko.joutsen(at) jao.fi
Nuorisotakuu: Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle 2,73 miljoonaa euroa nuorten aikuisten kouluttamiseen Tulosta sivu