Kuvarekka 2016 - arkistoidut keskisuomalaiset -näyttely Keski-Suomen museossa 20.9.–23.10.2016

8.9.2016

 aik-kuvarekka-2016-nayttely.jpg

Jyväskylän aikuisopiston opiskelijoiden Kuvarekka-projektin näyttely Kuvarekka 2016 – arkistoidut keskisuomalaiset Keski-Suomen museon ala-aulassa tuo esille yli 500 suomalaisen kasvot ja esittelee niiden kautta suomalaisuuden kuvaa. Kuvarekka-projektissa valokuvaajan erikoisammattitutkinnon opiskelijat tallensivat rekkaan tehdyssä studiossa suomalaisten kasvoja valokuviin. Näyttelyssä esillä olevat kuvat otettiin kahdessa eri tapahtumassa kesällä 2016: Yläkaupungin Yössä 21.5. ja Kangastuksia-tapahtumassa 12.6. Jyväskylän Kankaalla. Osa kuvista tallennetaan Keski-Suomen museon kuva-arkistoon.

Kaikkiaan tapahtumissa kävi kuvattavia 506. Kuvattavaksi sai tulla niin yksin, kaksin, ryhmässä kuin esimerkiksi perheen tai kaverin kanssa. Puolet näyttelyssä esillä olevista aik-kuvarekka-2016-nayttely-2.jpg300 kuvasta onkin ryhmäkuvia. Kuvarekka-projektissa opiskelijoiden tavoitteena oli päivittää suomalaisuuden kuvaa vanhojen torivalokuvien tapaan.

– Kuvien määrä yllätti meidät, kuten myös kuvauksen suosio. Tapahtumissa kuvattavien virta oli jatkuvaa. Näyttelyyn kuvat on valittu siten, että kaikki kuvatut pääsevät jollain tavalla esille, paljastaa kouluttaja Simo Peteri Jyväskylän aikuisopistosta.

Peterin mukaan kuvista tekee mielenkiintoisen yksinkertainen ja selkeä kuvaustapa. Siinä henkilöt on irrotettu kadulta valkoiselle taustalle tarkasteltavaksi sellaisena kuin he juuri sillä hetkellä olivat. Myös kuvaamisen yhteydessä kerätyt tiedot antavat kiehtovan lisän katsojalle kuvien tulkintaan esimerkiksi ammatin, harrastusten tai luonteenpiirteiden kautta.

– Näyttelyssä on esillä noin 30 esteettisesti ja sisällöllisesti mielenkiintoista kuvaa suurempina vedoksina kuvakoosteena isolla seinällä. Pienten kuvien kavalkadi on puolestaan aseteltuna samalla tavoin ”pyykkinarulle” kuin ne olivat kuvaustapahtumissa. Lisäksi kaikki kuvat heijastetaan multimediaesityksenä seinälle, ja esityksessä näkee myös dokumenttikuvia kuvaustapahtumista, Peteri kuvailee.

Kuvarekka-projektin toteutti 14 opiskelijan ryhmä, joka opiskelee aikuisopistossa valokuvaajan erikoisammattitutkintoa. Heille projekti opetti oman osaamisen tuotteistamista, ja siinä harjoiteltiin esimerkiksi yhteistyöverkostojen luomista sekä erilaisia rahoittamisen ja markkinoinnin toimintamalleja.

Kuvia museon arkistoon

Osa näyttelyn kuvista tallennetaan Keski-Suomen museon kuva-arkistoon. Museon intendentti Ilja Koivisto on tyytyväinen yhteistyöhön opiskelijoiden kanssa. Eniten työtä ovat aiheuttaneet kuvien arkistoimiseen liittyvät erityisvaatimukset, sillä kuvattujen kuvat arkistoidaan museon kokoelmiin, mikäli he ovat sitä halunneet.

– Olemme yhdessä selvittäneet sitä, kuinka kuvattavilta saadaan lupa kuvaamiseen. Ja,

kuinka hoidetaan tallennettavien kuvien tekijänoikeus- ja yksityisyydensuojakysymykset siten, että samalla saadaan kuvattavista museon tarvitsemat taustatiedot? Museokäytössä hyväkin kuva ilman taustatietoja voi käydä ajan saatossa arvottamaksi, Koivisto kertoo.

aik-kuvarekka-2016-nayttely-3.jpg

Lisätietoja:

Kouluttaja Simo Peteri, Jyväskylän aikuisopisto, puh. 040 341 6410, simo.peteri(at)jao.fi

Opiskelija Esko Varesvuo, valokuvaajan erikoisammattitutkinto, puh. 050 413 6477, esko(at)fotolato.fi tai arkistoidu(at)gmail.com

Intendentti Ilja Koivisto, Keski-Suomen museo, puh. 014 266 4354, ilja.koivisto(at)jkl.fi

Ajankohtaista / Kuvarekka 2016 - arkistoidut keskisuomalaiset -näyttely Keski-Suomen museossa 20.9.–23.10.2016 Tulosta sivu