Valitse ao-oppilaitos

Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle 650 000 euroa maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen

8.2.2017

Mediatiedote 8.2.2017

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on saanut 650 000 euroa valtionavustusta maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi valtakunnallisesti 20 miljoonaa euroa avustuksia, josta koulutuskuntayhtymä sai 400 000 oppilaitosmuotoiseen ja 250 000 oppisopimusmuotoiseen koulutukseen. Avustukset ovat osa maahanmuuttajien ammatillinen koulutus -ohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttajataustaisten koulutuksen vahvistamista ja nopeaa työmarkkinoille siirtymistä.

Ohjelmassa on tavoitteena yhdistää suomen kielen opiskelua maahanmuuttajien ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Käytännössä opintoihin liitetään ammattisuomen tukitoimia sekä muuta tarvittavaa tukea siten, että maahanmuuttaja pystyisi joko työllistymään suoraan tai suorittamaan ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia.

– Ammatillisista opinnoista suoriutumiseen tarvitaan usein suomen kielen tukitoimia. Uskon, että kielitaidon vahvistaminen helpottaa myös työllistymistä ja jatko-opintoihin pääsyä, sanoo koulutuspäällikkö Eeva Mäkinen Jyväskylän aikuisopistosta.

Maahanmuuttajan ulkomailla suorittamat tutkinnot, opinnot ja työkokemus ovat pohjana koulutuksen suunnittelulle ja täydentämiselle. Ohjelmassa vahvistetaan siis jo hankittua ammattitaitoa ja osaamista sekä kielitaitoa. Koulutusta annetaan niihin tarpeisiin, joita maahanmuuttajilla on työelämässä.

Kuntayhtymässä maahanmuuttajien ammatillinen koulutus -ohjelman koulutuksia toteuttavat Jyväskylän aikuisopisto, Jämsän ammattiopisto, Jyväskylän oppisopimuskeskus ja Jyväskylän ammattiopisto. Maahanmuuttajien ammatillista koulutusta on suunniteltu aloille, jotka työllistävät hyvin. Esimerkiksi aikuisopiston sosiaali- ja terveysalalla on tarkoitus aloittaa ensimmäinen koulutus huhtikuussa 2017.

Uuden ohjelman lisäksi aikuisopisto ja Jämsän ammattiopisto toteuttavat aikuisille, työelämään ja ammatilliseen aikuiskoulutukseen suuntaaville maahanmuuttajille ammatilliset perusteet -koulutuksia. Koulutuksissa tutustutaan eri alojen ammattitaitovaatimuksiin ja perustaitoihin sekä opiskellaan eri aloilla tarvittavaa ammatillista suomen kieltä. Aikuisopistossa koulutukset käynnistyvät maaliskuussa 2017, ja tällä hetkellä haussa ovat ravitsemisalan sekä rakennusalan ammatilliset perusteet ja alan suomea maahanmuuttajille -koulutukset. Ammatilliset perusteet -koulutuksia on tarkoitus aloittaa myöhemmin myös muilla aloilla.

Lisätietoja
Koulutuspäällikkö Eeva Mäkinen, Jyväskylän aikuisopisto, puh. 040 341 5903, eeva.makinen(at)jao.fi

Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle 650 000 euroa maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen Tulosta sivu