Valitse ao-oppilaitos

IKEA ja Jyväskylän ammattiopisto muotoiluyhteistyöhön

27.11.2015

IKEA Suomen mediatiedote 27.11.2015

Valoinstallaatio muistuttaa valon merkityksestä ja järkevästä energian kulutuksesta

Jyväskylän IKEA-lähipisteessä on 27.11. alkaen nähtävillä Jyväskylän ammattiopiston puualan artesaaniopiskelijoiden toteuttama uniikki valoinstallaatio, jossa on hyödynnetty energiatehokkaita IKEA Led-valoja. Installaatiolla halutaan viestiä ihmisille valon merkityksestä ja järkevästä energia-ajattelusta jokapäiväisessä elämässä. IKEA on mukana Pariisin ilmastokokouksessa ja on aiheen tiimoilta kutsunut muotoilu- sekä käsi- ja taideteollisuusalan oppilaitoksia kaikilla Suomen IKEA-paikkakunnilla toteuttamaan ilmastokysymyksiin herättelevät teokset. Muutoksen majakka -installaatio kuvastaa suunnannäyttäjää, joka ohjaa kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Oppilaitosyhteistyötä kuudella IKEA-paikkakunnalla

IKEA Suomi järjestää kuudella paikkakunnalla Jyväskylässä, Espoossa, Vantaalla, Kuopiossa, Tampereella ja Raisiossa Valaistuminen-yhteistyökampanjan. Jokaiselta IKEA-paikkakunnalta on kutsuttu mukaan muotoilu- ja suunnittelualan opiskelijoita suunnittelemaan paikalliseen IKEA-pisteeseensä valon merkitystä kuvastava valoinstallaatio.

– IKEA Suomi halusi tavoittaa suomalaisia suunnittelijalupauksia ja tehdä heidän kanssaan jotakin, mikä herättäisi ihmiset miettimään, kuinka omat arkiset valinnat voivat vaikuttaa ympäristöön. Yksi tällainen teko on kodin lamppujen vaihtaminen energiatehokkaisiin Led-lamppuihin. Valoinstallaatiot herättelevät myös miettimään miten suuri merkitys valaistuksella on arjessa, kertoo Jyväskylän IKEA-lähipisteen johtaja Olli-Pekka Nyrölä.

– IKEA on monelle opiskelijallemme mielenkiintoinen mahdollinen tulevaisuuden työnantaja. Jyväskylän ammattiopiston puualan artesaaniopiskelijat pitivät IKEA Valaistuminen -projektia hienona näytön paikkana, minkä kautta myös harjoiteltiin yritysyhteistyössä toimimista. Teoksemme Muutoksen majakka kuvastaa toivoa, joka ihmisissä loistaa paremman ympäröivän maailman saavuttamiseksi, kuvailee tuotesuunnittelun ja visuaalisten aineiden opettaja Anni Honkala Jyväskylän ammattiopistosta.

Energiatehokkaat Led-valot osana kestävän kehityksen strategiaa

IKEA on sitoutunut investoimaan tänä vuonna miljardi euroa ilmaston muutoksen torjumiseen. IKEA Group sijoittaa 600 miljoonaa euroa uusiutuvan energiaan ja IKEA Foundation 400 miljoonaa euroa tukeakseen alueita, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa eniten.Investointien lisäksi IKEA itse pyrkii globaalisti täysin energiaomavaraiseksi vuoteen 2020 mennessä. Pohjoismaiden tasolla IKEA on ollut energiaomavarainen jo toukokuusta 2015 alkaen, kun Ruotsissa avattiin Glötesvålenin tuulipuisto. Lisäksi IKEA on mukana Pariisin ilmastokokouksessa 30.11.-11.12. yhteistyökumppanina ja sponsorina.

– Kestävä kehitys on yksi toimintamme kulmakivistä. Olemme olleet edelläkävijöitä muun muassa pakkaamalla tuotteemme litteään pakkaukseen, jolloin kuljetus on mahdollisimman ympäristöystävällistä. IKEA myös siirtyi myymään ainoastaan ympäristöystävällisiä Led-lamppuja syyskuusta 2015 alkaen, jatkaa Nyrölä.

Ostamalla Led-valon tukee hädänalaisia

IKEA lahjoittaa 29.11.–19.12.2015 välisenä aikana jokaisesta myydystä valaisimesta tai lampusta 1 euron uusiutuvien energiaratkaisujen kehittämiseen ja lasten koulunkäynnin tukemiseen pakolaisleireillä Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä YK:n Kansainvälisen Pakolaisjärjestön kautta. Viime vuonna Brighter Lives for Refugees -kampanja keräsi yli 10 miljoonaa euroa.

Valaistuminen-yhteistyö

Opiskelijoiden valoinstallaatiot paljastetaan yleisölle 27.11.
Jyväskylä: Jyväskylän ammattiopisto, puualan artesaaniopiskelijat
Espoo ja Vantaa: Aalto-yliopisto, tilasuunnittelun opiskelijat
Raisio: Turun Taideakatemia (Turku AMK), kuvataiteen opiskelijat
Tampere: Tampereen seudun ammattiopisto TREDU, käsi- ja taideteollisuusalan opiskelijat Kuopio: Savonia ammattikorkakoulu, muotoilun opiskelijat

IKEA-asiantuntijaraati arvostelee teokset. Teokset ovat esillä vähintään kolme viikkoa. 

Kaikki installaatiot esitellään www.ikea.fi/valaistuminen sekä IKEA Suomen sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä (@IKEASuomi).
Lisäkuvia suunnittelijoista ja julkistustilaisuudesta: pr.finland@ikea.com.

Lisätietoja
IKEA Suomi, viestintä, pr.finland@ikea.com, puh. 040 451 7856
Kirsi Gotthardt, viestintäjohtaja
Heidi Azinur, tuoteviestintäpäällikkö

IKEA ja Jyväskylän ammattiopisto muotoiluyhteistyöhön Tulosta sivu