Aikuisopiston sosiaali- ja terveysalan opiskelijat järjestävät tapahtumia veteraaneille - ensimmäisenä tammikuun tanssit 30.1.

30.1.2017

Jyväskylän aikuisopiston sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat mukana järjestämässä tapahtumia veteraaneille kerran kuukaudessa vuoden 2017 ajan. Ensimmäinen tapahtumista järjestetään maanantaina 30.1. klo 13–17.00, jolloin veteraaneille ovat luvassa tammikuun tanssit Aalto-salilla. Tapahtumaan odotetaan noin 50 veteraania. Tansseja ovat toteuttamassa kaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon lähihoitajaopiskelijaryhmää, jotka suorittavat opinnoissaan joko kasvun tukeminen ja ohjaus -tutkinnon osaa tai kuntoutuksen tukeminen -tutkinnon osaa.

– Opiskelijat osallistuvat tapahtuman suunnitteluun ja järjestämiseen konkreettisesti ryhmien vastuukouluttajien ohjauksella. He myös auttavat etukäteisjärjestelyissä ja veteraanien vastaanotossa, huolehtivat tapahtuman aikana veteraaneista, ohjaavat ja avustavat heitä tarpeen mukaan, tanssittavat ja seurustelevat heidän kanssaan. Tanssien musiikista vastaa puolestaan Jyväskylän ammattiopiston musiikin opiskelijoista koostettu bändi, kertoo kouluttaja Marja-Sisko Kaskinen.

Aikuisopiston sosiaali- ja terveysalan opiskelijaryhmät järjestävät tammikuun tanssit sekä muut veteraaneille suunnatut tapahtumat yhteistyössä Jyväskylän kaupungin veteraanipalvelujen kanssa osana Suomi100-juhlavuoden tapahtumia. Yhdestä tapahtumasta on vastuussa yleensä yhdestä kahteen opiskelijaryhmää.

Tammikuun tanssien lisäksi on keväällä 2017 tulossa ”Liikunnallinen ja toiminnallinen päivä” 16.2. liikuntakeskus Buugin kuntosalilla, ”Elokuvapäivä” 24.3. Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalissa, ”Hyvinvointipäivä” 8.3. Viitaniemen kampuksella sekä ”Päivä valokuvattavana” 3.5. Jyväskylän aikuisopistolla. Kesäkuun teemaksi on alustavasti suunniteltu ”Jalat kesäkuntoon” tai kirpparipäivää. Myös syksyn teemat ja aikataulut tarkentuvat kevään aikana. Heinäkuussa ei ole tapahtumaa.

Lähihoitajaopiskelijat ja kaupungin veteraanipalvelut ovat tehneet jo aiemmin yhteistyötä työelämälähtöisten veteraaniprojektien kautta. Kevään tapahtumat ovat jatkoa tälle onnistuneet yhteistyölle. Aiemmissa projekteissa hoito ja huolenpito -tutkinnon osan valmistavassa koulutuksessa, heti sen alkupäivinä, opiskelijapari tai pienryhmä on saanut omaksi asiakkaakseen veteraanin.

– Opiskelijat ovat muun muassa tutustuneet veteraaniin, keränneet hänestä kokonaisvaltaisesti tietoja eri osa-alueilta, viettäneet hänen kanssaan aikaa, keskustelleet ja järjestäneet hänelle erilaista toimintaa. Lopuksi he ovat laatineet veteraanille niin sanotun hoitoa ja huolenpitoa edistävän suunnitelman. Opiskelijoista on ollut antoisaa tehdä työtä aidon asiakkaan eli veteraanin kanssa. Veteraani on puolestaan saanut opiskelijoilta aikaa, apua pieniin kodin askareisiin, mahdollisesti lievitystä yksinäisyyteenkin, Kaskinen kuvailee.

Ajankohtaista / Aikuisopiston sosiaali- ja terveysalan opiskelijat järjestävät tapahtumia veteraaneille - ensimmäisenä tammikuun tanssit 30.1. Tulosta sivu