Aikuisopiston kouluttaja Tarja Hoikka leipuri-lajin tuomariksi Abu Dhabiin

ao-nosto-world-skills-2017.jpg
21.8.2017

Jyväskylän aikuisopiston kouluttaja Tarja Hoikka lähtee Abu Dhabiin tekemään historiaa. Abu Dhabissa käydään WorldSkills 2017 -kilpailu 14.–19.10.2017 ja tänä vuonna leipuri-lajissa kilpaillaan ensimmäistä kertaa virallisesti. Lajiin on ilmoittautunut 17 maata, joista jokainen lähettää kilpailijan ja tuomarin, eli ekspertin.

Suomesta leipuri-lajin eksperttinä toimii aikuisopiston elintarvikealan kouluttaja Tarja Hoikka. Lajin kilpailijana on puolestaan Savon ammatti- ja aikuisopistossa leipurin ammattitutkintoa opiskeleva kuopiolainen Sanni Kumpulainen. Kumpulaisella on taskussaan jo Taitaja2014-kilpailujen kondiittori-lajin kultamitali ja Rinkeli Grand Prix -kilpailujen 4. sija.

– Onhan se jännittävää lähteä kilpailuihin, kun ei oikein tiedä tarkkaan mitä on edessä. Monessa muussa lajissa voi hankkia ennakkoon tietoa aiemmista kilpailutehtävistä sekä haastatella aiempia eksperttejä ja kilpailijoita ja siten luoda kokonaiskuvan oman lajin tehtävistä ja arvioinnista, Hoikka kertoo.

Ekspertti suunnittelee, tsemppaa ja tukee

Hoikka toimii Kumpulaisen päävalmentajana. Yhdessä lähivalmentajan kanssa hän on laatinut Kumpulaiselle valmennussuunnitelman. Eksperttinä Hoikka huolehtii siitä, että Kumpulainen saa tietää mahdollisimman nopeasti kaiken kilpailuun ja arviointiin liittyvän tiedon. Tärkeää on, että kilpailija tuntee kilpailutehtävien arvioinnin painopisteet ja harjoittelee riittävästi. Kumpulaisen lähivalmentaja toimii puolestaan hänen oma opettajansa, leipuri-kondiittorimestari Hanne Rissanen Kuopiosta.

– Toimin Sannin ”rinnalla kulkijana” ja tukena. Ekspertti tsemppaa kilpailijaa myös henkisesti, että hän pystyy parhaimpaan suoritukseen. Henkinen valmentautuminen on tärkeää kilpailuihin valmistautumisessa, Hoikka korostaa.

Lisäksi ekspertin tehtäviin leipuri-lajissa kuuluu ehdotusten laatiminen tuleviksi kilpailutehtäviksi. Lajin ekspertit äänestävät ehdotuksista ne tehtävät, joista lopullinen kilpailu koostuu.

Kilpailussa on myös tehtäviä, jotka paljastuvat vasta kilpailupaikalla. Tällaisia ovat yllätyskorin raaka-aineista valmistettava sämpylä, yllätysraaka-aineesta valmistettava täyte briosseihin sekä asiakastilaus tuliaisleivästä. Myös letitystehtävä selviää vasta pari päivää ennen kilpailua.

– Tehtäviä muokataan vielä kilpailupaikalla, ja siten saadaan pientä jännitysmomenttia aikaiseksi. Kaikkia tehtäviä ei siis pysty harjoittelemaan etukäteen. Muita valmistettavia tuotteita ovat suolaiset piiraat, erilaiset vaaleat leivät, ruisleipä, focaccia-leipä ja sämpylä, croissantit, erilaiset viinerit ja briossit sekä taitotyö, Hoikka luettelee.

Taustalla vankka tukijoukko

Leipuri-laji oli vuonna 2015 São Paulossa Brasiliassa näytöslajina ja Hoikan mukaan esimerkiksi ajankäyttöä on harjoiteltu kyseisten kilpailuiden tehtävillä. Kilpailu on jaettu neljälle päivälle ja jokaisena päivänä työaika vaihtelee.

– Harjoitteluun kuuluu myös tuotteiden valmistusta yleisön edessä, jotta siitäkin saataisiin tuttu tilanne. Sanni onkin treenannut kilpailuun leipomalla monessa erilaisessa ympäristössä, jotta välttyisi kilpailussa ylimääräisiltä yllätyksiltä.

Hoikka on koonnut Kumpulaisen taakse vankkaa ammattitaitoa ja erityisesti kilpailukokemusta omaavia tukihenkilöitä. Taitotyöhön apua saadaan Pohjoismaiden kilpailussa menestyneeltä Elosen Leipomon kondiittorimestari Katri Mäkiseltä. Valmennustiimiä konsultoi myös Eila Kiilamaa, jolla on monien kilpailuiden tuomaa kokemusta ekspertin tehtävistä konditoria-lajin puolelta. Heiltä Hoikka ja Kumpulainen saavat arvokkaita vinkkejä esimerkiksi tuotteiden valmistukseen, harjoitteluun ja kilpailupaikalla toimimiseen.

Kumpulainen lähti mukaan MM-joukkueeseen, koska näin hänellä on mahdollisuus ylittää itsensä ja kokea uutta. Hoikka pitää kunnia-asiana sitä, että saa edustaa Suomea, Jyväskylän koulutuskuntayhtymää ja omaa ammattialaa Abu Dhabissa.

– Olen työskennellyt 15 vuotta monipuolisesti leipurin ja vähän kondiittorinkin tehtävissä. Viimeiset viisi vuotta olen puolestaan toiminut alan koulutustehtävissä. Onhan se valtavan upea asia huomata, että ammattitaitoa ja kokemusta arvostetaan näin paljon ja että sen myötä tällaiseen tehtävään pääsin.

aik-uutinen-ekspertti-tarja-hoikka.jpg
Tarja Hoikka odottaa jännityksellä lokakuuta ja WorldSkills 2017 -kilpailuja.

Ajankohtaista / Aikuisopiston kouluttaja Tarja Hoikka leipuri-lajin tuomariksi Abu Dhabiin Tulosta sivu