Valitse ao-oppilaitos
Ravintola Priimus_ajankohtaista.jpg

Tulokset Nuorten kokkien ja sommelierien valtakunnallisesta kilpailusta Priimuksessa 18.1.2014

Suomen Kansallisen Nuorten kokkien ja sommelierien kilpailu järjestettiin Jyväskylässä 18.1.2014 Ravintola Priimuksessa Suomen lahjakkaimpien nuorien osaajien kovatasoisessa kilpailussa kokit valmistivat kolmen ruokalajin menun ja sommelierien kilpailuun kuuluivat teoriakokeen lisäksi käytännön taidot kuten viinin dekantointi.

Kokkikilpailun voittaja Roope Kotila työskentelee Hotel Sky Ounasvaarassa Rovaniemellä ja paras sommelier Kata Shecter on töissä Ravintola Mustassa Lampaassa Kuopiossa. Molemmat voittajat lähtevät edustamaan Suomea kansainvälisiin nuorten kilpailuihin syksyllä. Chaine des Rotisseurs_logo.jpg

Nuorten kokkien kilpailu

Nuorten Kokkien kilpailussa kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella ja valmistaa neljän hengen menu annetuista pääraaka-aineista ja yhteisesti saatavissa olevista ruoka-aineista, jotka kilpailijat saivat nähtäväksi puoli tuntia ennen kilpailun alkua. Alkuruoan tehtävänä oli valmistaa lohifilee kahta valmistusmenetelmää käyttäen. Pääruokana tuli tarjoilla nahallisesta broilerin rinnasta valmistettu annos kastikkeella ja kolmella lisäkkeellä. Jälkiruoan raaka-aineina oli omena, appelsiini sekä pakastevadelma. Menun luovutuksen jälkeen kilpailijoilla oli kolme tuntia aikaa valmistaa ateriat. Kymmenhenkinen tuomaristo arvioi kilpailijoita keittiötyöskentelyn lisäksi annosten maun, ulkonäön ja omaperäisyyden perustella.

Kilpailun johtajan, Conseiller Culinare Commandeur Martti Lehtisen mukaan kilpailijat olivat kyenneet loihtimaan varsin yksinkertaisista raaka-aineista herkullisia ja näyttäviä kokonaisuuksia. Etenkin keittiötyöskentelyssä erot kilpailijoiden välillä muodostuivat suuriksi. ”Voittajan työskentely keittiössä oli varsin ammattitaitoista järjestelmällisyydessä, siisteydessä ja työskentelytekniikassa”, tekniikkatuomari ja viime vuoden kilpailun voittaja Riku Ruuskanen kertoi. Roope Kotilan annoksissa esillepano oli varsin kaunis ja huoliteltu ja pääruoan kastike täydensi makua onnistuneesti. Kokkien kilpailussa toiseksi sijoittui Turun Ravintola Mamissa työskentelevä Ville Neulanen ja kolmannelle sijalle tuli Harri Mattinen, joka työskentelee Holiday inn Oulussa.

Nuorten sommelierien kilpailu

Nuorten viiniammattilaisten kilpailussa voittaja ratkesi kuuden osakilpailun suoritusten perusteella. Kilpailu alkoi varsin haastavalla teoriakokeella ja jatkui sokkotastingilla, jossa tuli tunnistaa viinin eri ominaisuuksia. Osakilpailuihin kuului myös kuohuviinipullon avaaminen shampanjamiekalla, punaviinin dekantoiminen sakan erottamiseksi, menusuunnittelu sekä alkoholin tunnistaminen maistamatta. Voittaja Kata Shecterin vahvuutena oli erityisesti tasting osuus sekä shampanjan tarjoilu.

”Kaikki kuusi kilpailijaa olivat vahvoja ammattilaisia, mutta kilpailutilanteessa korostuu erityisesti myös hermojen hallinta joka vaikuttaa ratkaisevasti suorituksen kokonaistasoon” Kilpailun päätuomari, Echanson Loretta Pietilä totesi, ja nostaa samalla kilpailemisen merkitystä ammattitaidon kasvattamisessa. Toiseksi kilpailussa tuli Pekka Rantala G.W Sundmanista Helsingistä ja kolmanneksi Matti Kuukkanen Ravintola C:stä Tampereelta

Lisää kilpailuista

Katso kuvia kokkikilpailusta ja lue lisää sommelierien kilpailusta Paistinkääntäjät ry:n sivuilta.

Vuoden Nuori Kokki 2014 -osallistujat
Niina Jaakkola, Juhlapalvelu
T:mi Körpäkkä, Karjala
Juha-Matti Koivisto,
Ravintola Nili, Lappi
Roope Kotila,
Sky Ounasvaara, Lappi
Harri Mattinen,
Holiday In Oulu, Oulu
Andrei Sorokin,
Ravinteli Bertha, Tampere
Ville Neulanen,
Ravintola Mami, Turku
Juho Haveri-Heikkilä,
Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä
Vuoden Nuori Sommelier 2014 -osallistujat
Sirja Pasanen,
Ravintola Wollkoff, Karjala
Kata Shecter, Ravintola
Musta Lammas, Savo
Eeva Mertanen, Ravintola
Musta Lammas, Savo
Matti Kuukkanen,
Ravintola C, Tampere
Sami Turunen, Ravintola
Figaro & Wine Bistro, Jyväskylä
Aleksi Mehtonen,
Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä