Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

"Oppisopimus on mun juttu"

farm_soininen_2015_4903_640.jpg
Patrik Färm opiskelee oppisopimuksella liikunnanohjauksen perustutkintoa JJK Juniorit ry:ssä. Timo Soininen on seuran toiminnanjohtaja.

Patrik Färm aloitti liikunnanohjauksen perustutkinnon opinnot oppisopimuksella JJK Juniorit ry:ssä keväällä 2014. Syyskuussa 2015 hänellä oli takanaan siten vähän yli vuosi opiskelua ja ensimmäinen näyttökin tehtynä. Hän sanoo, että opintojen edetessä innostus on vain kasvanut.

"Opiskelu on täyttänyt odotukset. Koko ajan on vahvistunut käsitys siitä, että opiskelen oikeaa alaa minulle sopivalla tavalla. Oppisopimuskoulutuksessa parasta on käytännönläheisyys. Tässä on päässyt seuraamaan muiden valmentajien toimintaa ja valmistautumista ja oppimaan heiltä. Samoin seuratoimintaan on päässyt osallistumaan monella tavalla. Sekin on palkitsevaa, että vähitellen oma vastuu ja rooli on kasvanut."

Färm on saanut vastuuta muun muassa 5–12-vuotiaille aloitteleville jalkapalloilijoille suunnatun OP-Kortteliliigan järjestelyissä. Tähän liittyi myös ensimmäinen näyttö, jonka hän teki elokuun lopussa järjestetyssä kortteliliigaturnauksessa, jossa pelattiin kaikkiaan 88 ottelua.

"Tein turnaukseen kenttäkartan ja turvallisuussuunnitelman. Samoin olin paikan päällä muun muassa esittelemässä mahdollisuuksia jatkaa jalkapalloharrastusta JJK Junioreiden joukkueissa", hän kertoo.

Positiivista energiaa opiskelijoista

Färm on yksi JJK Junioreiden neljästä oppisopimusopiskelijasta, jotka tähtäävät liikunnanohjaajiksi. Seuran toiminnanjohtaja Timo Soininen sanoo, että oppisopimuskoulutuksen hyödyntäminen on yksi tapa, jolla seura pyrkii kohti entistä ammattimaisempaa toimintaa.

"Oppisopimusopiskelijat tuovat toimintaamme lisää voimavaroja ja paljon positiivista energiaa. Heihin tehdyt satsaukset osoittavat myös junioreiden vanhemmille, että seura tekee parhaansa heidän lastensa eteen. Tärkeää on toisaalta se, että oppisopimuksen avulla pystymme tarjoamaan mahdollisuuden ammatin hankkimiseen näille nuorille."

Opintojen etenemistä JJK Junioreissa on pyritty varmistamaan kiinnittämällä huomiota oppisopimusopiskelijoiden opinpolkuun. Liikkeelle on lähdetty rajatuista tehtävistä ja osaamisen lisääntyessä edetään kohti isompaa vastuuta. Samoin on tähdennetty työ- ja vapaa-ajan erillään pitämisen tärkeyttä.

"Vastuuta ohjaamisesta on jaettu useammalle henkilölle. Sen ansiosta näinkin monta nuorta voi olla meillä koulutuksessa yhtä aikaa. Tärkeä rooli on myös tietopuoliset opinnot järjestävällä Pajulahden urheiluopistolla ja Jyväskylän oppisopimuskeskuksella, josta on saanut hyvää palvelua aina, kun sitä on tarvittu", Soininen sanoo.

Kohti jalkapallon täyttämää tulevaisuutta

Patrik Färmillä valmistuminen häämöttää edessä keväällä 2017. Vielä hän ei ole pohtinut valmistumisen jälkeistä aikaa kovin tarkasti.

"Sen kuitenkin tiedän, että tämä on mun juttu sekä jalkapallon että nuorten kanssa toimimisen osalta", hän vakuuttaa.

Yksi mahdollisuus on töiden jatkuminen JJK Junioreissa. Tämä on Soinisen mukaan myös seuran tavoite, jos taloudelliset resurssit mahdollistavat sen. Hän uskoo kuitenkin, että jatko-opinnotkin saattavat jossain vaiheessa ruveta kiinnostamaan.

"Voisin kuvitella, että hyvä urapolku esimerkiksi Färmille voisi olla pari vuotta valmennustyötä valmistumisen jälkeen ja sen jälkeen kohti jatko-opintoja. Niitä tarvitaan etenkin, jos valmentamisen lisäksi kiinnostusta on valmentamisen ja toiminnan kehittämiseen."

Nuorten oppisopimus
Jyväskylän oppisopimuskeskus tarjoaa nuorisotakuun myötä nuorille vaihtoehtoja kouluttautua ammattiin oppisopimuksella. Työnantajille oppisopimuskeskus tarjoaa vahvaa tukea koulutukseen.