Valitse ao-oppilaitos

Teeleidissä uusi yrittäjyys luo uusia työpaikkoja

teeleidi_1254_640.jpg
Anne Savela (edessä) perusti Teeleidin voidakseen tarjota kiinalaista teekulttuuria suomalaisille. Myynnin ammattitutkintoa oppisopimuksella suorittava Jenni Saarinen kantaa päävastuun myymälän toiminnasta.

Anne Savela on hyvä esimerkki siitä, kuinka oman unelman seuraaminen voi viedä uudelle uralle. Pitkään myyntialalla toiminut ja menestynyt Savela päätti vuonna 2014 ryhtyä yrittäjäksi ja perusti Jyväskylän Lutakkoon Teeleidin, josta on muodostunut nopeasti ympäri maan tunnettu teenystävien keidas.

Käännekohta oli miehen työkomennus Kiinaan, jonne Savela lähti mukaan nuorimman lapsen kanssa. Aika Shanghaissa syksystä kevääseen pakotti aikaisemmin työhönsä uppoutuneen Savelan pysähtymään ja antoi muun muassa aikaa syventyä kiinalaiseen teekulttuuriin.

"Olin aina juonut ja harrastanut teetä, mutta vuosi Kiinassa avasi silmät siinä suhteessa uudella tavalla. Siellähän tee on todella tärkeä asia, joka kuuluu osana elämään. Palattuamme Suomeen jatkoin aluksi myyntialalla, mutta minua oli alkanut kiehtoa ajatus tuoda jotain kiinalaisesta teekulttuurista ja palvelusta Suomeen", hän sanoo.

Teen ehdoilla

Nykyään Teeleidi on erityislaatuinen ja monipuolinen yritys, joka työllistää Savelan lisäksi jo kolme työntekijää. Teesalongin ja myymälän lisäksi yritys järjestää esimerkiksi teetastingejä ja -kursseja ja muita tapahtumia sekä harjoittaa teen tukkukauppaa. Yhdistävänä tekijänä kaikessa tekemisessä on tee, korkea laatu ja hyvä palvelu.

"Asiakas on meille tärkein asia. Onkin tuntunut tosi hyvältä, kun jotkut ovat todenneet lähtiessään, että ihan kuin olisi ollut lomalla. Juuri sellaisia elämyksiä haluamme tarjota", Savela sanoo.

Seuraava askelkin yritystoiminnassa on jo valmisteltu. Parhaillaan Savela hakee sopivia franchising-yrittäjiä.

"Pohjatyötä on tehty aivan hirveästi. Nyt Teeleidin monistaminen onnistuu, kun vain sopivat paikkakunnat ja yrittäjät löytyvät", hän perustelee.

Oppisopimuksesta apua kasvuun

Tähän saakka Savela on mennyt eteenpäin ennen kaikkea omin voimin ja ideoin. Nyt hän sanoo miettivänsä yritysjohtajan erikoisammattitutkinnon suorittamista oppisopimuksella.

"Uskon, että sitä kautta saisin uusia ideoita ja voisin vahvistaa yrittäjyyttäni. Samalla se tarjoaisi vertaisverkkoa ajatusten vaihtamista varten."

Oppisopimusta Savela hyödyntää jo työnantajana. Parhaillaan kaksi yrityksen kolmesta työntekijästä nimittäin opiskelee oppisopimuksella, toinen liiketalouden perustutkintoa ja toinen myynnin ammattitutkintoa. Savelan mukaan tarkoitus on, että he kasvavat yrityksen mukana.

"Jenni tuli Teeleidiin työkokeilun ja Laura työssäoppimisjakson kautta. Kumpikin osoittautui erinomaiseksi työntekijäksi ja halusi jäädä tänne töihin. Ehdotin, että he hankkisivat samalla itselleen tutkinnon oppisopimuksella", Savela kertoo ja jatkaa pitävänsä ratkaisua onnistuneena.

"Koulutus vahvistaa ammatillista osaamista, kasvattaa henkisesti ja tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Se on tärkeää henkilön oman identiteetin kannalta. Toisaalta osaamisen kasvaessa he pystyvät ottamaan enemmän vastuuta Teeleidistä. Silloin minulle vapautuu toivottavasti enemmän aikaa toiminnan kehittämiseen ja ehkäpä myös opiskeluun".

Kysy lisää oppisopimuksesta

manninen_milja_90x135.jpg 

Koulutustarkastaja
Milja Manninen
puh. 040 341 5188
milja.manninen(at)jao.fi