Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Stiina Lampinen - ensimmäinen 2+1 mallilla valmistunut

Stiina Lampinen valmistui maaliskuun 2014 lopussa merkonomiksi liiketalouden perustutkinnosta. Takana oli tavallisuudesta poikkeava viimeinen opiskeluvuosi, sillä hän opiskeli sen oppisopimuksella Seppälän Citymarketissa.

Tämän mahdollisti oppisopimuskoulutuksen uusi 2+1 malli, jossa kaksi ensimmäistä vuotta opiskellaan oppilaitoksessa ja viimeinen vuosi oppisopimuksella käytännön työelämässä.

kautto_lampinen_8472_642.jpgStiina Lampinen (oik.) opiskeli viimeisen vuoden merkonomiopinnoistaa oppisopimuksella Seppälän Citymarketissa. Hänen työpaikkakouluttajanaan toimi osastopäällikkö Miia Kautto.

Lampinen innostui 2+1 mallista heti, kun opinto-ohjaaja Jyväskylän ammattiopistossa kertoi siitä hänelle keväällä 2013. Viimeisen vuoden opintojen suorittaminen oppisopimuksella sopi hänelle mainiosti.

"Minulla oli tietopuolista opetusta vain vähän jäljellä, kun olin opiskellut lukiossa kaksi vuotta ennen kuin siirryin ammattiopistoon. Hienoa oli, että sain oppisopimuspaikan Citymarketista, jossa olin kesäisin ja opintojen ohessa tehnyt töitä kassalla ja asiakaspalvelussa. Siten tiesin aika hyvin, mitä työ tulee olemaan", hän kertoo.

Onnistunut valinta

stiina_lampinen_8482_185.jpgStiina Lampisen oppisopimusjakso alkoi syksyllä 2013 ja päättyi valmistumiseen maaliskuussa 2014. Samalla hänestä tuli kaikkien aikojen ensimmäisenä 2+1 mallilla valmistunut opiskelija, mikä huomioitiin Osaajaksi parhaitten joukkoon -juhlassa luovutetulla stipendillä.

"Stipendi tuli yllätyksenä, mutta hienolta se tietenkin tuntui. Toivottavasti se tuo omalta osaltaan tunnettavuutta tälle hyvälle vaihtoehdolle."

"Minun kohdallani 2+1 malli toimi nimittäin erinomaisesti. Tein Citymarketissa eri työtehtäviä monipuolisesti ja opin todella paljon. Samalla varmistui entisestään se, että tämä on minun alani", Lampinen toteaa.

Hän suosittelee mallia kaikille niille ammatillisessa koulutuksessa oleville, jotka haluavat oppia ennen kaikkea tekemisen kautta. Työkokemusta on kuitenkin hyvä olla entuudestaan, jotta oppisopimusvuodesta saa kaiken hyödyn irti.

Stiina Lampisen osalta työt Seppälän Citymarketin kodintekstiiliosastolla jatkuvat edelleen, vaikka oppisopimusjakso päättyikin. Pidemmällä tähtäimellä tuoreen merkonomin tulevaisuus on kuitenkin vielä auki.

"Saan jatkaa täällä ainakin kesän. Siitä eteenpäin en tiedä, sillä olen hakemassa Jyväskylän ammattikorkeakouluun jatkamaan kaupallisen alan opintoja", hän kertoo.

Motivaatio ja halu oppia tärkeää

miia_kautto_8495_185.jpgStiina Lampisen työpaikkakouluttajana toiminut osastopäällikkö Miia Kautto Seppälän Citymarketista on samoilla linjoilla ohjattavansa kanssa. Hänen mukaansa aikaisemmasta työkokemuksesta on hyötyä.

"Silloin varsinaiseen asiaan pääsee nopeasti, ja tietojen ja taitojen syventäminen tapahtuu nopeammin. Tärkeintä on kuitenkin motivoituneisuus ja halu oppia sekä kaupan alalla olennaisen tärkeä palvelualttius."

"Tämä koskee niin Lampisen kaltaista oppisopimuskoulutettavaa kuin lyhyemmillä harjoittelujaksoilla olevia. Työelämässä on tärkeä olla tosissaan ja opiskelijan kannattaa nähdä myös mahdollisuudet, joita asioiden hyvin tekeminen tarjoaa tulevaisuuden näkökulmasta."

Uutta 2+1 mallia Kautto pitää hyvänä ratkaisuna. Verrattuna lyhyempiin työssäoppimisjaksoihin se antaa mahdollisuuden syventää osaamista.

"Stiina oli meillä ensimmäinen tällä mallilla koulutuksessa oleva henkilö. Oppisopimusta sinänsä olemme käyttäneet aikaisemminkin oman henkilöstömme koulutuksessa."

"Kokemukset ovat olleet hyvät. Aluksi kartoitimme tilanteen oppilaitoksen kanssa, suunnittelimme mitä tehdään ja katsoimme, mitä tutkintoa varten vaaditaan. Tämä on otettu huomioon työtehtävissä. Kaikkinensa tämä on vaatinut paneutumista, mutta on ollut myös itselle palkitsevaa", Kautto sanoo.

Kiinnostuitko, kysy lisää

miettunen_susanna_koulutustarkastaja1.jpg 

Koulutustarkastaja
Susanna Miettunen
puh. 040 341 5194
susanna.miettunen(at)jao.fi

2+1 malli

2+1 malli tarjoaa vaihtoehtoisen mahdollisuuden suorittaa ammatillinen perustutkinto. Mallissa opiskellaan perustiedot ja -taidot kahtena ensimmäisenä vuotena oppilaitoksessa ja kolmantena vuonna oppisopimuskoulutuksena työelämässä.

Mallia toteuttavat yhteistyössä Jyväskylän oppisopimuskeskus, Jyväskylän ammattiopisto ja Jämsän ammattiopisto.