Valitse ao-oppilaitos

Jokainen päivä on oppimista varten

sirpa_pii-keinonen_1516_640.jpg
Yrittäjä Sirpa Pii-Keinonen on halunnut tehdä Kahvila Muistosta olohuoneen kaltaisen tilan, jonne on mukava tulla viihtymään oli kyseessä sitten vapaa-aika tai kokouksen järjestäminen.

Kasvavan yrityksen johtaminen vaatii kykyä delegoida ja päästää asioita omista käsistä. Kahvila Muiston omistaja Sirpa Pii-Keinonen vastasi tähän haasteeseen yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon avulla.

Sirpa Pii-Keinosella on takanaan pitkä taival yrittäjänä. Viimeiset 3,5 vuotta hän on pyörittänyt Kahvila Muistoa Toivolan Vanhalla Pihalla Jyväskylässä. Sitä ennen Pii-Keinosella oli juhlapukuliike Krinoliini vajaan 15 vuoden ajan.

"Olen halunnut aina tehdä erilaisia asioita. Yrittäjyys on tarjonnut siihen erinomaisen mahdollisuuden", hän pohtii.

Erilaisten asioiden tekemiseen Pii-Keinosella on liittynyt myös tarvittavan osaamisen hankkiminen. Hän on suorittanut niin keittiöalan, kaupallisen alan kuin vaatetusartesaaninkin tutkinnon. Yrittäjävuosinaan hän kertoo päivittäneensä osaamistaan säännöllisesti noin viiden vuoden välein.

"Elämä on minusta oppimista eikä se lopu koskaan. Joka päivä voi oppia uutta", hän muotoilee.

Ajatuksia johtamiseen oppisopimuksen avulla

Tänä keväänä Pii-Keinonen päätti ottaa uuden askeleen ja lähti opiskelemaan oppisopimuksella yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa. Hän kertoo halunneensa saada lisää oppia johtamisesta ja erityisesti itsensä johtamisesta.

"Kahvila Muiston toiminta on laajentunut, työntekijämäärä kasvanut, ja kasvuun tähtäämme jatkossakin. Tämä edellyttää uudenlaista asennoitumista niin minulta kuin työntekijöiltä."

Pii-Keinosen mukaan kyse on ennen kaikkea vastuun delegoimisesta työntekijöille ja oman suorittavan työn vähentämisestä. Omaa aikaa pitäisi käyttää enemmän markkinointiin, asiakaskontakteihin ja toiminnan kehittämiseen.

"Monien yrittäjien tapaan tämä on minulle haastavaa, kun olen tottunut tekemään ja teen mielelläni asioita itse. Tietyssä vaiheessa se ei vain enää ole järkevää etenkin, kun henkilöstö on pätevää ja pystyy kyllä ottamaan vastuuta."

Jo tässä vaiheessa koulutus on Pii-Keinosen mukaan tarjonnut vastauksia tähän haasteeseen. Pelkästään opiskeluun kuuluva strategioiden ja yrityksen toiminnan suunnittelu ohjaa hänestä ajatuksia oikeaan suuntaan.

Oppisopimus sopii yrittäjälle

Oppisopimuskoulutusta Pii-Keinonen pitää monella tapaa yrittäjälle sopivana ratkaisuna. Se ei sido liian pitkäksi aikaa yhdellä kertaa ja opinnot pystyy aloittamaan sujuvasti.

"Koulutuksen aloittaminen oli tosi kivuton prosessi. Se edellytti vain paria sähköpostia, puhelinkeskustelun ja papereiden allekirjoittamista. Jyväskylän oppisopimuskeskuksella on selkeät kuviot siihen, miten yrittäjä voi lähteä mukaan opiskeluun", hän kertoo

Tyytyväinen Pii-Keinonen on ollut myös itse koulutukseen. Tapaamisissa asioita on käyty lävitse hyvin valittujen case-tapausten pohjalta ja yhdessä tehden. Tärkeää Pii-Keinosesta on myös se, että aikataulut ovat sopivalla tavalla joustavat. Ne antavat myöten omalle tahdilla, vaikka deadlinet ovatkin olemassa.

Lopuksi Pii-Keinonen korostaa myös ryhmän ja opettajien merkitystä. Hänen mukaansa koossa on todella hieno porukka eri aloilta tulevia ja eri ikäisiä yrittäjiä.

"Koulutuspäivien aikana syntyy oikeasti ajatuksia, ja mielikuvissa on perustettu jo monia yhteisiä yrityksiäkin. Myös opettajia on kehuttava. Heillä on yrittäjätausta, mikä auttaa ymmärtämään meitä opiskelijoita ja tuo myös uskottavuutta heidän sanomisilleen."

kahvila_muisto_1541_640.jpg
Kahvila Muisto toimii myös Jyväskylän ammattiopiston työssäoppimispaikkana. Sirpa Pii-Keinosen opastettavana Henna Vasko.

Kysy lisää yrittäjän oppisopimuksesta

 myllyaho_sari-anne_koulutustarkastaja1.jpg 

 Koulutustarkastaja
Sari-Anne Myllyaho
puh. 040 341 5186
sari-anne.myllyaho(at)jao.fi

Kahvila Muisto

Osa Toivolan Vanhaa Pihaa.

Avattu vuonna 2013.

Asiakaspaikkoja 70 ja kesäisin terassilla 100.

Kahvilapalvelut, A-oikeudet, tiloja mahdollisuus vuokrata kokouskäyttöön ja yksityistilaisuuksiin, lounas klo 10.30–14.30.

Tuotteet valmistetaan paikan päällä ja omassa leipomossa.

Kahvilassa 5 ja leipomossa 7 työntekijää.