Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Sepän Galleria siirtyy isältä tyttärelle oppisopimuksen avulla

miina-liina_marttinen_8819_640.jpgMiina-Liina Marttinen valmistautuu perheyrityksen jatkajaksi suorittamalla yrittäjän ammattitutkintoa oppisopimuksella.

Keramiikkapaja Sepän Galleria on menestynyt Hankasalmella 1970-luvulta lähtien tekemällä perinteistä ammentavaa, mutta persoonallista käyttökeramiikkaa. Nyt Harry Marttisen perustama yritys on astumassa uuteen aikaan: vastuu toiminnasta on siirtymässä tyttärelle, Miina-Liina Marttiselle.

Miina-Liina on seurannut Sepän Gallerian pyöritystä pienestä pitäen ja auttanut tarvittaessa myyntityössä. Kypsyminen perheyrityksen jatkajaksi tapahtui kuitenkin omia polkuja pitkin.

" Opiskelin lukion jälkeen hotelli- ja ravintola-alan tutkinnon ja tein alan töitä useita vuosia. Olin kuitenkin ollut aina kiinnostunut käsillä tekemisestä ja vuosien mittaan kiinnostus vain kasvoi. Samoin yrittäjyys alkoi tuntua varteen otettavalta vaihtoehdolta. Sepän Gallerian toiminnan jatkamista en kuitenkaan siinä vaiheessa ajatellut", hän kertoo.

Sen sijaan Miina-Liina opiskeli ensin metalliartesaaniksi Petäjävedellä ja suoritti vielä sen jälkeen Taitokeskus Aiviassa vuoden kestäneen tilasomistuskoulutuksen. Sivutoiminen yritystoimintakin käynnistyi vuonna 2013 omien käsitöiden myymiseksi.

"Jossain vaiheessa heräsi sitten ajatus, että miksen jatkaisi isän työtä. Hänhän oli ollut jo jonkun aikaa eläkeiässä. Lopulta otin asian puheeksi", hän muistelee.

"Tyttö pääsi jopa vähän yllättämään – toki iloisesti, sillä asiasta ei oltu aikaisemmin puhuttu enkä minä ollut sitä millään tavalla ehdottanut. Itse asiassa olin aikonut jo ruveta hiljentelemään yritystoimintaa, kun luontevaa jatkajaa ei ollut näköpiirissä", Harry toteaa.

harry_marttinen_8800_640.jpgHarry Marttiselle oppisopimuksen mahdollisuudet ovat tuttuja, sillä Sepän Galleriassa on ollut jo aikaisemmin keramiikka-alan oppisopimusopiskelijoita.

Oppisopimus tarjosi työkalut

Kun päätös sukupolvenvaihdoksesta oli tehty, Marttiset lähtivät selvittämään, miten se olisi järkevintä viedä lävitse heidän tapauksessaan. Oppisopimus tuli mukaan tässä vaiheessa.

"Oppisopimuksen mahdollisuudet olivat minulle tuttuja, sillä Sepän Galleriassa on ollut aikaisemmin keramiikka-alan oppisopimusopiskelijoita. Kokemukset ovat olleet hyviä, ja itse asiassa yksi meillä koulutetuista henkilöistä, Anja Kässi, tekee edelleen meille töitä alihankintana", Harry sanoo.

"Minä halusin taas oppia hallitsemaan yrityksen toimintaa kokonaisvaltaisesti ja saada tietoa siitä, mitä kaikkea liittyy kannattavaan liiketoimintaan. Oppisopimuskoulutuksen kautta tähän oli mahdollista saada yhtä yritystä laajempi näkökulma", Miina-Liina linjaa.

Yhteistyössä Jyväskylän oppisopimustoimiston kanssa suunniteltiin ratkaisu, jossa Miina-Liina aloitti yrittäjän ammattitutkintoon tähtäävät opiskelut marraskuussa 2015. Harry toimii hänen mentorinaan ja opastaa tytärtään niin yritystoiminnassa kuin keramiikan valmistuksessa.

Molemmilla on omat toiminimensä, joiden nimissä he työskentelevät. Tarkoitus on, että vähitellen tyttären yrityksen osuus Sepän Gallerian toiminnasta kasvaa ja isän pienenee, jolloin sukupolvenvaihdos toteutuu tätä kautta.

Paljon omaksuttavaa

"Minulle mennyt talvi oli todella jännittävä ja työntäyteinen. Olen oppinut paljon uutta, mutta paljon on vielä opittavaakin. Isän rooli mentorina on tässä ollut todella tärkeä. Tiedon ja osaamisen siirtämisen lisäksi hän on osannut sopivalla tavalla lievittää stressiä vakuuttamalla, ettei tässä mikään kiire ole", Miina-Liina toteaa.

Tärkeä osa valmistautumista yrittäjän rooliin ovat olleet myös yrittäjän ammattitutkintoon kuuluvat lähipäivät. Ne ovat tarjonneet Miina-Liinan mielestä niin tietoa kuin uusia ajatuksiakin.

"Ryhmässä on parikymmentä eri ikäistä ja eri aloilta tulevaa henkilöä, joista osalla on myös takanaan jo pitkä ura yrittäjinä. Kokemusten vertailu ja vinkit tässä porukassa ovat todella hyödyllisiä. Iso merkitys on myös sillä, että kouluttajallakin on vankka yrittäjätausta."

Koetulta pohjalta kohti tulevaisuutta

Sepän Galleriassa Miina-Liina on ollut alusta lähtien kaikessa toiminnassa. Aikaisemman työkokemuksena ansiosta hän on pystynyt ottamaan vastuuta myymälästä alusta alkaen. Samoin hän huolehtii osasta käsityömessuja ja muita tapahtumia, joihin osallistuminen on tärkeä myynti- ja markkinointiväylä Sepän Gallerialle. Keramiikan valmistuskin sujuu jo mallikkaasti.

"Tiettyjä tuotteita Miina-Liina tekee jo minua paremmin, koska on luonteeltaan tarkempi. Haastavampien tekniikoiden syvällinen omaksuminen vie aikaa vielä parisen vuotta", Harry huomauttaa.

Markkinoinnin puolelle tyttären tulo mukaan yrityksen toimintaan on tuonut jo uuttakin. Yrityksen verkkosivut on uusittu ja Sepän Galleria on nyt mukana myös Facebookissa ja Instagramissa. Kädenjälki näkyy myös myymälän puolella ja nettikauppakin on jo tekeillä.

Muutoksen keskellä molemmat korostavat sitä, että toiminnan ydin ei ole muuttumassa mihinkään: jatkossakin olennaisin asia on asiakkaiden hyvä palvelu ja heidän toiveidensa kuuntelu. Myös Harry Marttisen kädenjälki tulee näkymään Sepän Gallerian tuotteissa jatkossakin.

"Keramiikan tekemistä jatkan varmasti niin pitkään kuin mahdollista. Vastuun siirtyessä tyttärelle, aikaa jää toivottavasti enemmän suunnitteluun ja muihin asioihin, jotka ovat jääneet jokapäiväisten kiireiden jalkoihin", hän sanoo.

Ota yhteyttä

Kysy lisää yrittäjien koulutuksista!

myllyaho_sari-anne_koulutustarkastaja1.jpg 

Koulutustarkastaja
Sari-Anne Myllyaho
puh. 040 341 5186
sari-anne.myllyaho(at)jao.fi

 

Sepän Galleria

casenosto_sepan_galleria_8849.jpg 
Harry Marttinen perusti Sepän Gallerian vuonna 1974 Hankasalmen Paanalan vanhalle kansakoululle, missä yritys toimii edelleen.

Tuotteena olivat aluksi teräksestä valmistetut korut, mutta 1970-luvun kuluessa käyttökeramiikka korvasi ne.

Valmistaa käyttökeramiikkaa pääasiassa punasavesta dreijaamalla, formaamalla ja valuna.

Sepän galleriassa on myös mahdollista kokeilla keramiikan tekemistä itse. Keväisin se onkin monien koululaisryhmien vierailukohde.

Myymälä on auki ympäri vuoden arkisin klo 10-17. Muuten sopimuksen mukaan.

Marttiset myyvät keramiikkatuotteitaan myös käsityömessuilla ja muissa valituissa tapahtumissa.