Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Julia Laksela opiskelee oppisopimuksella prosessinhoitajaksi 

siparila_laksela_haapanen_8414_640.jpgJulia Laksela on päässyt Siparila Oy:ssä tekemään monenlaisia töitä. Tehdaspäällikkö Mika Haapanen on ollut nuoreen opiskelijaan tyytyväinen.

Julia Laksela ei ollut peruskoulun yhdeksännen luokan jälkeen varma tulevaisuuden alastaan, vaan päätti syksyllä 2012 jatkaa opintoja Jyväskylän ammattiopiston Oksa-koulutuksessa. Talvella 2012–2013 tulevaisuudensuunnitelmat selkenivätkin.

"Meille kerrottiin mahdollisuudesta hankkia ammatillinen perustutkinto oppisopimuksella. Se alkoi kiinnostaa, ja kun tarjolle tuli mahdollisuus hakea paikkaa puualalta, päätin yrittää", Laksela kertoo.

Toinen vaihtoehto olivat kauneudenhoitoalan opinnot ammattiopistossa. Puuala vei kuitenkin voiton, kun oppisopimuspaikka Siparila Oy:ssä Vaajakoskella varmistui. Nyt Laksela sanoo olevansa todella tyytyväinen ratkaisuunsa.

siparila_laksela_8405_185.jpg"Tämä on ollut kuin lottovoitto, vaikka aluksi jännittikin. Olen päässyt tekemään kaikenlaisia töitä ja työkaverit ovat olleet tosi mukavia. Aloitin opiskelun kesäkuussa 2013, ja koko ajan on tullut varmempi olo siitä, että olen valinnut oikean alan."

Ensimmäisten kuukausien aikana Laksela on muun muassa paketoinut lähtevää tavaraa, työskennellyt maalaamossa ja harjoitellut trukilla ajamista.

"Tällainen tekemällä oppiminen sopii minulla. Motivaatio on vain kasvanut kaiken aikaa", hän toteaa.

Motivoituneisuus ja reippaus tärkeää

Oppisopimuskoulutukseen Laksela valittiin haastattelujen kautta. Ensin hän oli yhteydessä Siparilan Vaajakosken tehdaspäällikkö Mika Haapaseen ja kävi hänen haastateltavanaan. Sen jälkeen oli vielä vuorossa toinen haastattelu, jossa oli mukana myös Jyväskylän oppisopimuskeskuksen edustaja ja Lakselan vanhemmat.

Tehdaspäällikkö Mika Haapanen sanoo, että haastattelussa motivoituneisuus, reippaus ja halu tehdä olivat niitä tärkeitä asioita, joihin hän kiinnitti huomiota valitessaan koulutettavia. Hän koki sen tärkeämmäksi kuin työkokemuksen, jota joillakin oppisopimuspaikasta kiinnostuneilla oli enemmän.

Oppisopimus tuttu tapa kouluttaa

siparila_mika_laaksonen_8421_185.jpgHaapanen kuuli nuorten oppisopimuskoulutusmahdollisuudesta ensimmäistä kertaa Jyväskylän oppisopimuskeskuksen lähettämästä sähköpostitiedotteesta viime talvena. Hän sanoo innostuneensa asiasta ja ilmoittaneensa, että tarjolla saattaisi olla pari paikkaa.

Myönteisen suhtautumisen taustalla on se, että oppisopimuskoulutus on Siparilassa tuttu asia. Se on ollut säännöllisesti käytetty tapa henkilöstön osaamisen kehittämiseen.

"Esimerkiksi vuoden 2012 lopulla yksi työntekijöistämme suoritti prosessiteollisuuden ammattitutkinnon ja kolme muuta perustutkinnon. Nyt meillä on oppisopimuskoulutuksessa kaksi nuorta alle 18-vuotiasta ja neljä täysi-ikäistä. Lisäksi kaksi vanhaa työntekijäämme suorittaa erikoisammattitutkintoa. Oppisopimuskuvio on meille siten tuttu", Haapanen kertoo.

Hän jatkaa, että Siparilan tapauksessa oppisopimus on hyvin käyttökelpoinen ratkaisu. Ala on sellainen, että se vaatii joka tapauksessa uusien työntekijöiden kouluttamista.

"Meillä on käytössä sellaisia koneita, joita oppilaitoksissa ei ole, tuotanto on erikoistunutta ja tuotteet ainutlaatuisia ja yksilöllisiä. Koulutusta tarvitaan siis aina."

Uutta lähestymistapaa tarvitaan

Aivan vanhalta pohjalta nuoren henkilön oppisopimuskoulutus ei kuitenkaan Haapasen mukaan tapahdu. Lähestymistavan on oltava vähän erilainen verrattuna siihen, että yrityksessä jo pitkäänkin työskennellyt henkilö hankkii ammattitutkinnon.

"Lakselan kanssa lähdimme liikkeelle työelämän perusasioista: työajoista, käyttäytymisestä työpaikalla, työtehtävistä. Aikaisemmasta poikkeavaa oli myös se, että vanhemmat kävivät tutustumassa meihin."

Haapanen korostaa myös ohjauksen tärkeyttä etenkin nuoren koulutettavan kohdalla. Siparilassa siihen on hyvät edellytykset, koska yrityksessä on koulutettuja työpaikkakouluttajia.

"Meillä oppisopimuskoulutettavalle nimetään aina oma ohjaaja, joka on etenkin alkuvaiheessa tiiviisti mukana koulutuksessa. Itse asiassa oppisopimuskoulutusta täytyy kiittää siitä, että se on ohjannut meitä kiinnittämään muutenkin enemmän huomiota työohjaukseen."

Myös tietopuolista koulutusta muokattiin hieman verrattuna yrityksessä aikaisemmin järjestettyihin oppisopimuskoulutuksiin. Nuoren tarve siinäkin suhteessa on Haapasen mielestä erilainen kuin paljon työkokemusta omaavilla henkilöillä.

"Tässä asiassa yhteistyö on ollut hyvää tietopuolisen koulutuksen järjestävän Jyväskylän aikuisopiston kanssa. Sieltä löytyy hyvä tieto siitä mitä tutkinto edellyttää, mutta toisaalta meidän tarpeemme on osattu ottaa huomion."

"Meille tärkeä asia on ollut esimerkiksi se, että koulutusta on voitu jaksottaa joustavasti. Meillähän suurimmat kiireet tuotannossa painottuvat kesäaikaan. Silloin on hyvä, että tietopuolisen koulutuksen painopiste voi olla talvella", hän sanoo

Etua Haapasen mukaan on ollut myös siitä, että tietopuolinen koulutus koulutus on mahdollista järjestää omissa tiloissa. Silloin se voidaan ajoittaa työpäivillekin.

Kysy lisää nuorten oppisopimuksesta

miettunen_susanna_koulutustarkastaja1.jpg 

Koulutustarkastaja
Susanna Miettunen
puh. 040 341 5194
susanna.miettunen(at)jao.fi

Nuorten oppisopimus

Jyväskylän oppisopimuskeskus tarjoaa nuorisotakuun myötä nuorille vaihtoehtoja kouluttautua ammattiin oppisopimuksella. Työnantajille oppisopimuskeskus tarjoaa vahvaa tukea koulutukseen.

Siparila Oy

Siparila Oy on puunjalostusteollisuuden alalla toimiva perheyritys. Se tarjoaa asiakkailleen, tuotteita, ratkaisuja ja palveluja ulkoverhoiluun, sisustukseen, saunatiloihin ja pihalle. Yrityksen tavoitteena on tehdä kotien ja tilojen suunnittelusta ja rakentamisesta elämyksellinen kokemus suunnittelijoille, rakentajille ja sisustajille.

Siparilalla on kolme tehdasta: Vaajakoskella, Parkanossa ja Haapavedellä.