Valitse ao-oppilaitos

Oppisopimus tarjosi sopivan reitin unelmatyöpaikkaan

patrik_farm_todistus_3198_640.jpgOpiskelu-urakka on edennyt maaliin: koulutustarkastaja Elina Malinen oppisopimuskeskuksesta luovutti tutkintotodistuksen ja muut asiaankuuluvat paperit Patrki Färmille helmikuun 2017 puolessa välissä. Taustalla Färmin työpaikkakouluttajana toiminut JJK Juniorit ry:n toiminnanjohtaja Timo Soininen.

Jyväskyläläisen Patrik Färmin kaksi ja puoli vuotta kestänyt urakka liikunnanohjauksen perustutkinnon suorittamiseksi oppisopimuksella JJK Juniorit ry:ssä päättyi tammikuun lopulla. Takana on lukemattomia vedettyjä treenejä, perehtymistä seuratoiminnan moniin puoliin ja tiiviitä tietopuolisen koulutuksen jaksoja Pajulahden urheiluopistolla.

"Opiskelu vaati aikaa ja itsenäistä työskentelyä, mutta vastasi odotuksiani. Tiesin jo aloittaessani, että käytännön kautta opiskelu sopii minulle ja tämä käsitys on vain vahvistunut kuluneen kahden ja puolen vuoden aikana", Färm tiivistää kokemuksiaan.

Hän sanoo oppisopimuskoulutuksen mahdollistaneen laajemman kuvan hankkimisen niin valmentamisesta kuin seuratoiminnasta. Tämän hän uskoo tarjoavan jatkossa paremmat eväät valmentajana työskentelemiseen.

"Olen päässyt näkemään ja tekemään seuratyötä laajasti, enemmän kuin yhtä joukkuetta valmentamalla olisi mahdollista. Valmentamisen lisäksi olen osallistunut esimerkiksi toiminnan suunnitteluun, tapahtumien järjestämiseen, valmentajayhteistyöhön ja vanhempien kanssa toimimiseen."

Pääosa oppimisesta tapahtui JJK Juniorit ry:ssä. Tietopuoliset opinnot Pajulahden urheilupistossa täydensivät Färmin mukaan kuitenkin hyvin kokonaisuutta.

"Lähijaksoja oli noin kerran kuukaudessa, minkä lisäksi teimme etätehtäviä. Tiiviit lähijaksot tarjosivat minusta hyviä eväitä käytäntöön vietäväksi. Ne laajensivat omaa näkemystä myös siksi, että mukana oli opiskelijoita eri puolilta Suomea ja myös muista lajeista. Siten pääsi kuulemaan, miten asioita tehdään muualla."

Työt jatkuvat JJK Juniorit ry:ssä

Patrik Färmin oppisopimusopiskelut johtivat toivottuun lopputulokseen myös sikäli, että hänen työnsä jatkuvat JJK Juniorit ry:ssä. Hän sanoo olevansa innoissaan voidessaan jatkaa toiveammatissaan tutussa ympäristössä, vaikka muitakin suunnitelmia tulevaisuuteen mahtuu.

"Armeija odottaa seuraavaksi. Jossain vaiheessa myös liikunta-alan jatko-opinnot ammattikorkeakoulussa kiinnostavat".

Oppisopimus on win-win toimintaa

Patrik Färmin työpaikkakouluttajana toiminut JJK Juniorit ry:n toiminnanjohtaja Timo Soininen sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että seuralla on mahdollisuus tarjota Färmille töitä jatkossakin. Tähän JJK Juniorit ry:ssä tosin pyritään kaikkien oppisopimuskoulutettavien osalta.

"Olemme viime vuosina pyrkineet kehittämään seuran toimintaa kohti ammattimaista suuntaa, ja oppisopimusopiskelijoilla on tässä tärkeä merkitys. He ovat innokkaita ja kehittyviä työntekijöitä, jotka tarjoavat seuralle resursseja, joita ei muuten olisi käytettävissä."

"Me pyrimme puolestamme tarjoamaan opiskelijoille olosuhteet, joissa he pystyvät kehittymään ja kehittämään itseään valmentajina sekä töitä valmistumisen jälkeenkin, mikäli se vain on resurssien puolesta mahdollista. Minusta tämä on todellinen win-win järjestely molempien kannalta", hän toteaa.

Färmiä Soininen kehuu tunnolliseksi opiskelijaksi, joka on hoitanut niin työhön kuin opiskelutehtäviin liittyvät asiat todella hyvin. Tässä piilee hänen mukaansa kuitenkin jopa riskejä.

"Kun kaikki sujuu hyvin, saattaa käydä niin, että opiskelua ei tule seurattua niin tarkasti. Opiskelijan työmäärä saattaa kasvaa liian suureksi ja vastuuta tulee jopa liikaa."

Nämä riskit JJK Juniorit ry:ssä on tosin tiedostettu. Oppisopimuskoulutettavien töiden suunnittelussa pyritään ottamaan huomioon se, että tietopuolisen koulutuksen tehtävien tekemiseen jää riittävästi aikaa. Samoin opiskelijan tehtävien vastuullisuus kasvaa vasta opintojen edetessä ja taitojen kasvaessa.

Töitä täytyy tehdä

Färm sanoo oman kokemuksensa pohjalta voivansa suositella oppisopimusta esimerkiksi liikunta-alalle tähtääville, jos käytännössä oppiminen on oma juttu. Töitä on kuitenkin valmis oltava tekemään.

"Mitään helppoa polkua oppisopimus ei tarjoa. Pitää olla kiinnostunut alasta ja oltava valmis tekemään töitä itsenäisesti, vaikka ainakin omalla kohdallani apua olikin hyvin tarjolla sekä seurasta, Pajulahdesta että oppisopimuskeskuksesta."

"Työn ja opiskelun kanssa on oltava tosissaan, ja aikaa on varattava kaiken hoitamiseen. Toisaalta omalta kohdalta täytyy todeta, että hyvin sopusuhtaisesti asiat minusta etenivät eikä opiskelu tuntunut missään vaiheessa liian raskaalta. Siihen saattaa tietenkin vaikuttaa osaltaan se, että on niin innostunut tästä alasta", hän pohtii.

Kysy lisää liikunta-alan koulutuksista

malinen_elina_90x135.jpg 

Koulutustarkastaja
Elina Malinen
puh. 040 341 5190
elina.malinen(at)jao.fi