Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Oppisopimusvuosi viimeisteli Susanna Mäkisen lähihoitajaopinnot

uosukainen_makinen_8377_640.jpg Johanna Uosukainen (vas.) ja Susanna Mäkinen (oik.) ovat tyytyväisiä 2+1 malliin.

Jämsän ammattipistossa lähihoitajaksi opiskeleva Susanna Mäkinen kiinnostui heti, kun opettaja kertoi keväällä 2013 uudesta 2+1 mallista, joka tarjosi mahdollisuuden opiskella viimeinen vuosi oppisopimuksella.

susanna_makinen_8383_185.jpg"Opin parhaiten näkemällä ja itse tekemällä. Siksi olikin aika helppo päättää, että yrittäisin tarttua tähän mahdollisuuteen", Mäkinen kertoo.

Häntä myös onnisti, sillä oppisopimuspaikka löytyi tehostetun palveluasumisen kodista Ikipihlaja Johannasta Jämsänkoskella, jossa työt alkoivat syyskuussa 2013. Puolen vuoden kokemusten perustella valinta tuntuu onnistuneelta.

"Olen tykännyt tosi paljon. Tuntuu, että töitä tehdessä oppii paljon enemmän kuin olisin tänä viimeisenä vuonna voinut oppia koulussa. Ehdottomasti on tuntunut omalta tavalta", Mäkinen sanoo.

Haastavinta Mäkisen mielestä oli oppisopimuspaikan löytäminen. Hän sanoo, että 2+1 mallista kiinnostuneita oli hänenkin opiskeluryhmässään useita, mutta hyvin harva löysi oppisopimuksen edellytyksenä olevan työpaikan.

Kolmas vuosi on sopiva aika

Oppisopimuskoulutuksen ajoitus 2+1 mallissa tuntuu Mäkisestä juuri sopivalta. Sosiaali- ja terveysalan opintoja työssäoppimisjaksoineen oli oppisopimuksen alkaessa takana jo kaksi vuotta, ja alan työkokemusta oli karttunut lisäksi kesätöistä.

"Tuntui, että kahden kouluvuoden ansiosta perusasiat olivat hallussa, kun aloitin työt. Siltä pohjalta on ollut hyvä oppia uutta ja toisaalta on osannut ja saanut tehdä töitä monipuolisesti", hän aprikoi.

Mainio opiskelijalle, hyvä työnantajalle

johanna_uosukainen_8392_185.jpgIkipihlaja Johannan toimintaa vetävä Johanna Uosukainen kuuli 2+1 mallista ensimmäisen kerran keväällä 2013 Jämsän ammattiopiston sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opettaja Maria Sissoselta. Uosukaisen mukaan yhteydenotto tuli juuri oikealla hetkellä, koska oppisopimuskoulutettavan palkkaaminen oli mahdollista syksystä 2013 alkaen.

Puolen vuoden kokemusten perusteella Uosukainen on tyytyväinen siihen, että lähti mukaan 2+1:een. Hän näkee siinä monta hyvää puolta niin opiskelijan kuin työnantajankin näkökulmasta.

"Oppisopimuksen tuominen osaksi tavallista koulunkäyntiä sopii sellaiselle opiskelijalle, jolle on luontevaa tekemällä oppiminen. Se tarjoaa hänelle myös hyvän tavan tutustua konkreettisesti alaan, sillä vuoden aikana näkee viimeistään, mistä työssä on kyse."

"Työnantajalle mallin etuna on se, että opiskelijalla on jo takanaan kahden vuoden opinnot. Hänellä on siten hallussa perustiedot ja -taidot, joten liikkeelle ei tarvitse lähteä ihan nollasta. Uskon myös, että oppisopimukseen valikoituu nuoria, joilla motivaatio on kohdallaan, sillä kahden opiskeluvuoden aikana on kyllä ehtinyt huomata, onko omalla alalla", hän sanoo.

Oppisopimuskoulutettavasta täytyy pitää huolta

Johanna Uosukaisella on itsellään monipuolinen koulutustausta. Alunperin lähihoitajaksi valmistunut Uosukainen on opiskellut aikuisiällä sairaanhoitajaksi sekä suorittanut yrittäjyys- ja johtamisen opintoja. Siten ei olekaan ihme, että Ikipihlaja Johannassa opiskelijoihin suhtaudutaan myönteisesti.

"Meillä on jatkuvasti sekä oppisopimuskoulutettavia että työssäoppijoita. Kyselyjä tulee paljon enemmän, mutta 1-2 oppisopimuskoulutettavaa on se määrä, josta pystymme yhtä aikaa huolehtimaan. Minusta on nimittäin tärkeää, että kaikki meille tulevat opiskelijat saavat riittävästi ohjausta ja kannustusta."

"Toisaalta koemme itsekin hyötyvämme opiskelijoiden läsnäolosta. Heidän mukanaan työyhteisöön tulee uusia ajatuksia ja tietoa uusista asioista. Eikä tietenkään sovi unohtaa oppisopimusopiskelijoiden työpanostakaan: ovathan he työsuhteessa olevia henkilöitä, joille maksetaan palkkaa", Uosukainen sanoo.

Kiinnostuitko, kysy lisää

kyllastinen_kaisu_90x135.jpg 

Koulutustarkastaja
Kaisu Kyllästinen
puh. 040 341 5193
kaisu.kyllastinen(at)jao.fi

2+1 malli

2+1 malli tarjoaa vaihtoehtoisen mahdollisuuden suorittaa ammatillinen perustutkinto. Mallissa opiskellaan perustiedot ja -taidot kahtena ensimmäisenä vuotena oppilaitoksessa ja kolmantena vuonna oppisopimuskoulutuksena työelämässä.

Mallia toteuttavat yhteistyössä Jyväskylän oppisopimuskeskus, Jyväskylän ammattiopisto ja Jämsän ammattiopisto.

Ikipihlaja Johanna

Ikipihlaja Johanna on ikäimisille tarkoitettu tehostetun palveluasumisen koti Jämsänkoskella. Asiakaspaikkoja siellä on 35 ja henkilöstöä 26, joista 23 hoitoalan tehtävissä. Palveluihin kuuluvat ympärivuorokautinen hoiva, ateriapalvelut, sairaanhoitajapalvelut ja erilaiset harrastustoiminnot.

"Suuri osa asiakkaistamme kärsii muistihäiriöistä tai ei tule muusta syystä enää toimeen omassa kodissa. Heille tarjoamme turvallista ja kodinomaista asumista", Johanna Uosukainen kuvailee.

Jyväskylän oppisopimuskeskus / Tietoa meistä / Oppisopimuskokemuksia / Oppisopimusvuosi viimeistelee lähihoitajaopinnot Tulosta sivu