Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Emmi Virtaselle oppisopimus on oikea tapa opiskella 

emmi_virtanen_8517_640.jpg 

Jyväskyläläinen Emmi Virtanen aloitti oppisopimusopinnot helmikuussa 2012. Joulukuussa 2013 hänestä tuli kuvallisen ilmaisun perustutkinnon suorittanut kuva-artesaani.

Opinnot eivät päättyneet tähän, vaan Virtanen jatkoi saman tien tammikuussa 2014 opintoja valokuvaajan ammattitutkinnon suorittamiseksi. Nämä opinnot kestävät toukokuuhun 2015.

Unelma-ammattiinsa tähtäävä Virtanen arvioi, että hänelle oppisopimus on juuri oikea tapa hankkia osaamista ja tutkinto.

"Idea tekemällä oppimisesta sopii minulle, sillä tykkään tehdä asioita käytännössä. Koin myös, etten tarvinnut tavanomaiseen ammatilliseen koulutukseen kuuluvaa yleissivistävää koulutusta, koska kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2009."

Miten löysit työpaikan oppisopimusta varten?

Se kävi aika helposti, koska tunsin valokuvaaja Iida Liimataisen ennestään ja olin vähän häntä autellutkin jo ennen oppisopimusta. Asiaa helpotti vielä se, että Iida on itsekin opiskellut oppisopimuksessa ja kuviot olivat hänelle tutut.

Mitkä ovat kokemuksesi oppisopimusopiskelusta?

En oikein keksi opiskelusta kuin valoisia puolia. Tämä on ollut todella antoisaa. Olen oppinut valtavasti niin tekniikasta kuin kuvattavien kanssa työskentelystä ja saanut omasta mielestäni myös näkemystä kuvaamiseen. Samalla on varmistunut, että olen opiskelemassa oikealle alalle. Nyt en ainakaan keksi mitään, mitä tekisin mieluummin.

Yksi oppisopimuskoulutuksen tosi hyvä puoli on ollut minusta se, että olen päässyt seuraamaan ja oppimaan valokuvaajan arkea koko vuodenkierron ajan ja näkemään, mitä työ ihan oikeasti on.

Itselläni kuva-artesaanopintoihin sisältyi myös Jyväskylän oppisopimuskeskuksen avustuksella toteutettu kolmen viikon työssäoppimisjakso Saksassa, Münsterissä. Kokemukset siitä olivat niin hyvät, että yritän sisällyttää myös nykyisiin opintoihini ulkomaanjakson, jos se vain on mahdollista.

Miten tietopuoliset opinnot oli järjestetty?

Ne suoritin Virtuaaliviestinnän instituutissa VVI Oy:ssä Tampereella. Näitä "teoriaopintoja" oli noin kerran kuukaudessa ja myös ne olivat minusta tosi hyödyllisiä etenkin inspiroitumisen ja verkottumisen näkökulmasta. Välillä on hyvä tavata muita opiskelijoita ja pohtia ja kokeilla asioita heidän kanssaan. Samassa paikassa suoritan myös valokuvaajan ammattitutkintoon liittyvät tietopuoliset opinnot.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Uskon, että saan opinnoista hyvät ja realistiset eväät valokuvaajan ammattiin. Jos opintojen jälkeistä aikaa miettii, on hyvin mahdollista, että jossain vaiheessa toimin itsekin yrittäjänä.

Tunnustettua osaamista

emmi_virtanen_kilpailukuva_200.jpgEmmi Virtanen on jo ehtinyt saada tunnustusta osaamisestaan valokuvaajana. Maaliskuun 2013 alussa hänen Behind Blue Eyes -kuvansa voitti hopeaa Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Vuoden muotokuvaaja -kilpailun haastaja-sarjassa. Samassa kilpailussa Iida Liimataisen valmistujaiskuvasarja sai hopeaa ja lapsikuvasarja kunniamaininnan.

Aikaisemmin samana vuonna Emmi Virtanen ylsi Euroopan ammattivalokuvaajien kattojärjestön FEPin vuosikilpailun finaaliin ainoana suomalaisena kuvaajana opiskelijoiden ja uusien valokuvaajien sarjassa ja yksi hänen kuvistaan palkittiin Silver Awardsilla.     

Työnantajan näkökulmasta

Emmi Virtasen työnantajana oppisopimuskoulutuksessa on valokuvaaja Iida Liimatainen. Hän sanoo, että koulutettavan työnantajana ja työpaikkakouluttajana toimiminen vaatii tietenkin panostusta ja ajankäyttöä, mutta se voi olla myös antoisaa.

"Opettaessa oppii samalla itse ja tulee arvioitua omaa tekemistään. Toisaalta Emmi on pystynyt hoitamaan itsenäisestikin kuvaustehtäviä, joten hänestä on myös hyötyä yritykselle."

Iida Liimataiselle päätös oppisopimuskoulutettavan ottamisesta yritykseen oli ehkä tavallista helpompi tehdä, koska järjestelmä oli omien opintojen takia entuudestaan tuttu.

"Olen tehnyt kuvallisen ilmaisun perustutkinnon ja valokuvaajan ammattitutkinnon oppisopimuksella. Parhaillaan työn alla on oppisopimuksella toteutettava yrittäjyyden lisäkoulutus ja suunnitelmissa myös valokuvaajan erikoisammattitutkinnon ja yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen. Minusta opiskelu on inspiroivaa", hän sanoo.

Työnantajia ja yrittäjiä Iida kehottaakin miettimään oppisopimuksen mahdollisuuksia monesta näkökulmasta.

"Oppisopimus toimii nykyään joustavasti myös pienen työnantajan näkökulmasta. Asioista pystyy sopimaan hyvin eikä byrokratiaa tarvitse pelätä."

Nuorten oppisopimus

Jyväskylän oppisopimuskeskus tarjoaa nuorisotakuun myötä nuorille vaihtoehtoja kouluttautua ammattiin oppisopimuksella. Työnantajille oppisopimuskeskus tarjoaa vahvaa tukea koulutukseen.