Valitse ao-oppilaitos

Ostaminen asiakkaalle helpommaksi

partanen_hautanen_myllyaho_4660_640.jpg

Yrittäjä Maija Hautanen (keskellä) Maijan fysio- ja ratsastusterapiasta oli yksi Muuramen onnistuneen Tuotteistamisvalmennuksen osallistujista. Koulutus sai alkunsa Muuramen yrityskoordinaattori Mika Partasen (vas.) aloitteesta, ja lähdettiin viemään ripeästi eteenpäin Jyväskylän oppisopimuskeskuksen koulutustarkastaja Sari-Anne Myllyahon (oik.) toimesta.

Muuramessa yrittäjät innostuivat hakemaan oppia tuotteistamisesta – kunnan innostamana ja oppisopimuskoulutuksen avulla.

Yrityksen tuotteet tai palvelut voivat olla erinomaisia, mutta siitä huolimatta ne eivät aina tavoita asiakkaita. Etenkin pienissä yrityksissä kyse on usein siitä, ettei tuotteistaminen ole riittävällä tasolla. Muuramessa tähän haasteeseen tartuttiin syksystä 2016 kevääseen 2017 kestäneellä tuotteistamisvalmennuksella, johon lähti mukaan kymmenen yrittäjää.

"Tarve tällaiseen koulutukseen nousi esiin kiertäessäni muuramelaisia yrityksiä. Pohjimmiltaanhan kyse on yrityksen toiminnan kehittämisestä niin, että ostamisesta tehdään asiakkaalle helpompaa. Kun asiakas tietää, mitä hän saa ja miten tarjolla oleva ratkaisu toimii, hankintapäätös on helpompi tehdä", Muuramen yrityskoordinaattori Mika Partanen taustoittaa.

Tuotteistamisvalmennuksen järjesti Jyväskylän oppisopimuskeskus yhteistyössä Intotalo Oy:n kanssa ja se oli yksi tutkinnon osa Yrittäjän ammattitutkinnosta. Koulutukseen kuului seitsemän tapaamista.

Konkreettista apua yrityksen kehittämiseen

Fysio- ja ratsastusterapeutti Maija Hautanen oli yksi valmennukseen osallistuneista. Hän sanoo sen vastanneen odotuksia ja tulleen tarpeeseen.

"Olen tyytyväinen, että minut saatiin houkuteltua mukaan, sillä olin jo jonkun aikaa ajatellut, että haluaisin kehittää vuonna 2014 perustetun yritykseni toimintaa. Itseäni hyödytti konkreettisesti esimerkiksi se, että koulutuksessa joutui miettimään, mitä yrityksen toiminnassa kannattaa tällä hetkellä oikeasti kehittää. Pohdinta johti ahaa-elämys siitä, että huomiota kannattaa kiinnittää myös fysioterapiapuoleen, vaikka ratsastusterapia onkin erityisosaamistani ja yrityksen keihäänkärki."

Hautanen kiittää myös valmennuksen mielekkyyttä ja kouluttajien pätevyyttä. Kyse ei ollut mistään perinteisestä kouluopetuksesta, vaan oikeasta kehittämistyöstä, jota tehtiin yhdessä ajatuksia ja kokemuksia vaihtaen.

Tieto hyödyllisestä koulutuksesta on levinnyt myös muuramelaisten yrittäjien keskuudessa. Kysynnän takia koulutus päätettiinkin järjestää uudestaan ja uusi ryhmä aloitti tänä syksynä.

Osa yrittäjien verkostoitumista

Partanen muistuttaa vielä, että osaamisen kehittämisen lisäksi tällainen koulutus on hyvä tapa tuoda paikkakunnan yrittäjiä yhteen ja edistää siten yritysten verkostoitumista ja yhdessä kehittämistä. Hautasen mukaan tämän tärkeys näkyi jo koulutuksen aikana.

"Muilta yrittäjiltä tuli hyviä vinkkejä ja ideoita siitä, miten asioita voisi viedä eteenpäin. Siinä havaitsi konkreettisesti, kuinka tärkeää on päästä välillä ajattelemaan oman laatikon ulkopuolella. Oikein tunsi itsekin innostuvansa ideoimaan sekä omia että muiden yritystoimintaan liittyviä asioita", hän sanoo.

Oppisopimus mahdollisti

Sekä Partanen että Hautanen pitävät tärkeänä sitä, että koulutus voitiin järjestää oppisopimuskoulutuksena. Sen ansiosta koulutus oli osallistujille maksutonta.

"Se madalsi osallistumiskynnystä. Yrittäjälle kyseessä on joka tapauksessa merkittävä ponnistus koulutuksen vaatiman ajan takia", he arvioivat.

"Tämä on hyvä esimerkki siitä, että oppisopimuksen mahdollisuudet eivät rajoitu vain kokonaisten tutkintojen suorittamiseen. Meihin kannattaa olla yhteydessä, mikäli tarvetta esimerkiksi vastaavanlaiselle koulutukselle on omassa kunnassa", vinkkaa koulutustarkastaja Sari-Anne Myllyaho Jyväskylän oppisopimuskeskuksesta.

Kiinnostuitko, kysy lisää

myllyaho_sari-anne_koulutustarkastaja1.jpg 

Koulutustarkastaja
Sari-Anne Myllyaho,
Jyväskylän oppisopimuskeskus,
puh. 040 341 5186,
sari-anne.myllyaho(at)jao.fi