Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Jääpalloammattilaisesta tulee liikuntapaikanhoitaja

Mikko Rytkönen on tuttu nimi ainakin jääpallosta kiinnostuneille. Jyväskylän Seudun Palloseuran (JPS) kasvatilla on takanaan mittava ammattilaisura Suomessa ja Ruotsissa ja hän on edustanut Suomea useissa jääpallon MM-kisoissa.

Syksyllä 2013 Rytkönen palasi Ruotsista JPS:ään. Vaikka peliura jatkuu edelleen, valmistautuminen sen jälkeiseen aikaan on jo alkanut. Vuoden 2015 alussa hän aloitti liikuntapaikkojenhoitajan ammattitutkinnon suorittamisen oppisopimuksella Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluissa.

"Oli kuin lottovoitto, kun tulin valituksi koulutukseen, sillä kyseessä on minulle toiveammatti. Nuorena olin liikuntapaikoilla kesätöissä ja kesällä 2014 määräaikaisena työntekijänä. Silloin halu tehdä tästä ammatti itselle vain vahvistui", hän sanoo.

mikko_rytkonen_4600_460.jpg

Mikko Rytkönen opiskelee liikuntapaikkojenhoitajan ammattitutkintoa Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluissa.

Omalla alalla

Rytkönen on aikanaan suorittanut hotelli- ja ravintola-alan tutkinnon ja tehnyt alan töitäkin. Se ei kuitenkaan tuntunut koskaan omalta jutulta, kun taas liikuntapaikkoihin liittyvät asiat ovat aina kiinnostaneet.

"Pelaajalle jään kunto on tietenkin tärkeä asia, mutta ehkä kesätyökokemuksista johtuen on tullut seurailtua vähän laajemminkin, miten kenttiä hoidetaan eri puolilla Suomea ja Ruotsia. Varsin paljon on tullut myös juteltua liikuntapaikkojen hoitajien kanssa, mikä on vain lisännyt kiinnostusta."

Uuden oppiminen palkitsee

Liikuntapaikkojenhoitajan koulutukseen hakemista Rytkösen ei siten tarvinnut kauaa miettiä, kun hän kuuli, että kaupunki aikoo kouluttaa tehtävään viisi uutta ihmistä oppisopimuksella. Ensimmäisten kuukausien jälkeen hän sanoo koulutuksen enemmän kuin vastanneen odotuksia.

"Vaikka minulla on ennestään kokemusta näistä töistä, uusia asioita tulee eteen jatkuvasti ja niiden oppiminen palkitsee. Samalla on oppinut arvostamaan todella paljon kokeneempien työkavereiden osaamista, josta pääsee itse ammentamaan. Ja onhan tässä oppinut myös ymmärtämään, miksi jää ei ole ollut aina niin priimakuntoista kuin pelaajana toivoisi."

"Tietenkin omasta urheilijataustasta on myös hyötyä työssä. Ainakin tietää, mitä urheilijat odottavat liikuntapaikanhoitajalta."

Rytkösen tapauksessa opiskelun lomaan on pitänyt mahduttaa myös täysipainoinen jääpalloharjoittelu. Se ei ole hänen mukaansa tuottanut ylivoimaisia vaikeuksia.

"Yhtään peliä tai tärkeää harjoitusta ei ole tarvinnut jättää väliin. Siitä pitää kiittää työnantajaa ja hyviä työkavereita."

Tutkinto on tärkeä asia

Parin vuoden päässä siintävä liikuntapaikkojenhoitajan ammattitutkinto on yksi opiskelua motivoiva asia. Rytkönen korostaa sen merkitystä.

"Nykypäivänä loppuun asti vietyjen opintojen merkitys on aivan ratkaiseva. Käytännössähän suoritettu tutkinto on työnsaannin edellytys."