Valitse ao-oppilaitos
Rakkaudesta yrittäjyyteen

 seripiste_jouko_mustalampi.JPG

”Aloittavalle yrittäjälle on erittäin tärkeä, kun saa paljon tietoa, tukea ja turvaa”, yrittäjämentori Jouko Mustalampi sanoo.

Jouko Mustalampi toimii mentorina Jyväskylän oppisopimuskeskuksen tutkintoja suorittaville yrittäjille. Ja yrittämisen Mustalampi osaa – hän on toiminut mainospainotuotteita valmistavan Seripiste Oy:n yrittäjänä jo yli 37 vuotta.

Yrittäjän arki ei ole aina helppoa, sen Mustalampi tietää henkilökohtaisesta kokemuksesta. Opiskellessaan itse yrittäjän ammattitutkintoa, oli muiden mukana olleiden yrittäjien vertaistuki tarpeen ja myöhemmin oppisopimuskoulutusta suorittaville yrittäjille vakiinnutettiin mentoritoiminta oppimisen tueksi. Mustalampi lähti heti mukaan mentoriksi, kun kutsu kävi. Nyt hän on toiminut työpaikkaohjaajana 37 vuotta ja mentorina 12 vuotta.

- Aloittelevalla yrittäjällä kysymyksiä on paljon. Vanhempi yrittäjä on käynyt läpi monta mutkaa ja haastetta, kenties jopa konkurssin. Samat ongelmat ne on kaikilla ja se helpottaa monesti, kun pääsee juttelemaan toisen yrittäjän kanssa yrittämisen saloista ja ihanuuksista, Mustalampi kertoo mentoritoiminnan merkityksestä uusille yrittäjille.

Usein opiskelijat ovat yhteydessä omaan yrittäjämentoriinsa siinä vaiheessa, kun pitää tehdä vaikeita valintoja tai on väliarvioinnin aika. Monesti apua kaivataan myös yrityksen talouteen ja kannattavuuteen liittyvissä asioissa.

- Yrittäjät kysyvät minulta mielipidettä kinkkisissä tilanteissa. Kerron mielipiteeni, mutta ratkaisua en heidän puolestaan tee. Kyse voi olla vaikka siitä, mitä mieltä olen jostain tietystä investoinnista tai olisiko järkevää siirtää yritystoiminta toisaalle, Mustalampi kertoo.

- Minun tehtäväni on tarkistaa, onko yrittäminen opiskelijalle vain harrastus vai onko se oikea tulonlähde. Jos menee harrastuksen piikkiin, mietitään, millaisilla toimenpiteillä tilanne voidaan korjata. Miten voidaan saada apua vaikka tuotteen markkinointiin, Mustalampi kertoo. Lisäksi katsotaan, että mentoroitavan opiskelu etenee tutkinnon perusteiden mukaisesti.

Mentorin tehtävänä on vahvistaa uskoa yrittäjyyteen

Mustalammen lähes 40-vuotiseen yrittäjähistoriaan on mahtunut monenmoista. Pahin paikka oli 90-luvun lama.

- Jouduin laittamaan kahdeksan työntekijää raa’asti pihalle ja itse piti tehdä yötä myöten työtä, että siitä selvisi. Onneksi terveys kesti. Se oli raakaa aikaa, Mustalampi muistelee.

Lamasta kuitenkin selvittiin ja sen myötä usko omaan tekemiseen ja yrittäjyyteen vahvistui ja tuota luottoa tulevaisuuteen Mustalampi haluaa jakaa mentoroitavilleen.

- Onnellisimpia hetkiä näin mentorin näkökulmasta on, kun näkee uusien yrittäjien idean jalostumisen ja kun yritykset lähtevät menestymään. Tehtävänäni on vahvistaa yrittäjien uskoa ja auttaa heitä pääsemään yrittäjyyden kolmen ensimmäisen ”kuolemanlaakson” vuoden yli.

Mustalampi kertoo, että myös oma käsitys yrittämisestä ja eri aloista on jalostunut mentoritoiminnan myötä. Hän kokee myös oppisopimuksella suoritettavan yrittäjän ammattitutkinnon tärkeäksi.

- Aloittavalle yrittäjälle on erittäin tärkeä, kun saa paljon tietoa, tukea ja turvaa.

Mutta mikä saa yrittäjän lähtemään mentoriksi uusille yrittäjille?

- Teen tätä rakkaudesta yrittäjyyteen. Jos pystyn pieneltäkin osalta auttamaan uusia yrittäjiä, niin se on sen arvoista. Kaikkien ei tarvitse hakata päätään samaan mäntyyn, Mustalampi sanoo.

Kiinnostuitko, kysy lisää!

myllyaho_sari-anne_koulutustarkastaja1.jpg 

Koulutustarkastaja
Sari-Anne Myllyaho,
Jyväskylän oppisopimuskeskus,
puh. 040 341 5186,
sari-anne.myllyaho(at)jao.fi 

Seripiste Oy
Vaajakoskelainen mainospainotuotteita valmistava perheyritys. Seripiste on perustettu vuonna 1979 ja työllistää tällä hetkellä neljä henkilöä.
Mentoripankki
Oppisopimuskoulutuksessa yrittäjän ohjaajana ja tukena toimii mentori. Mentorin yrittäjä voi löytää omista verkostoistaan tai valtakunnallisesta mentoripankista.
Lisätietoja: https://mentoripankki.recit.fi/fi