Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Askel kerrallaan oppisopimuksen avulla

marjatta_leiviska_4258_640.jpgOppisopimuskoulutus on tarjonnut Marjatta Leiviskälle mahdollisuuden hankkia uusi ammatti ja kehittyä siinä.

Marjatta Leiviskälle 2010-luku on ollut vauhdikasta aikaa. Aikaisemmasta kirjapainotyöntekijästä ja kotiäidistä on tullut maalari, työpaikka uudelta alalta on löytynyt Jyväskylän Nuoriso- ja Palveluasunnot JNP ry:ltä, ja viimeksi Leiviskä on ottanut vetovastuun JNP:n kunnossapidosta. 

Oppisopimuksella on ollut tärkeä rooli matkalla nykytilanteeseen. Tosin sattumallakin on ollut oma osuutensa.

"Satuin huomaamaan lehdessä ilmoituksen maalausalan puoli vuotta kestävästä koulutuksesta juuri silloin, kun mietin vakavasti, mitä haluaisin tehdä kymmenen kotona vietetyn vuoden jälkeen. Hain, pääsin koulutukseen, ja sillä tiellä ollaan edelleen", Leiviskä kertoo.

Väliin tosin mahtuu kalustepuusepän koulutus Jyväskylän aikuisopiston Viitasaaren toimipisteessä, mutta lopulta maalarin työt veivät voiton. Kun aikaisempi maalausalan osatutkinto tuli mahdolliseksi täydentää kokonaiseksi tutkinnoksi, Leiviskä tarttui tilaisuuteen.

"Tuolloin mukaan astui oppisopimus. Suoritin pintakäsittelyalan perustutkinnon loppuun oppisopimuskoulutuksena JNP:ssä. Sitten jatkoin kaksi vuotta määräaikaisena, jonka jälkeen minut vakinaistettiin", hän kertoo.

Lisää vastuuta, lisää osaamista

marjatta_leiviska_4243_185.jpgJNP:ssä Leiviskän työtehtävät muuttuivat vähitellen haastavammiksi ja niihin alkoi kuulua muun muassa urakkalaskentaa ja töiden arviointia. Oli tullut aika hankkia lisäosaamista.

"Suoritin oppisopimuksella maalarin ammattitutkinnon, joka valmistui keväällä 2014. Sen myötä työtehtävät laajenivat vastaavaksi maalariksi. Opinnot laajensivat näkemystä ja myös paransivat osaamista, sillä omassa työssä tekee loppujen lopuksi varsin samanlaisia asioita sekä käyttää samoja aineita ja materiaaleja", hän arvioi.

Keväällä 2015 Leiviskän työtehtävät muuttuivat jälleen, kun hän otti vastuulleen JNP:n kunnossapidon kokonaisuuden vetämisen. Samalla hän palasi taas opiskelemaan: jo lokakuussa 2014 alkoi tekniikan erikoisammattitutkinnon suorittamisen oppisopimuskoulutuksena. Valmistuminen häämöttää keväällä 2016.

"Työnjohtotehtävät edellyttävät taas ihan erilaisten asioiden hallintaa. Siihen on hyvä saada koulutusta, jotta osaa ajatella eri tavalla tuotantoa ja taloutta."

Oppisopimuksen kanssa Leiviskä on tekemisissä myös toisesta näkökulmasta, sillä hän toimii työpaikkakouluttajana maalausalan tutkintoa suorittaville opiskelijoille. Siihenkin tehtävään hän on hankkinut osaamista Jyväskylän oppisopimuskeskuksen järjestämästä työpaikkakouluttajien valmennuksesta.

Opiskelu vaatii sitkeyttä

Menneisiin ja meneillään oleviin opintoihinsa Leiviskä suhtautuu innostuneesti. Välillä niiden läpivieminen on tosin vaatinut sitkeyttä.

"Työ ja perhe, johon kuuluu kaksi kehitysvammaista lasta, vaativat oman aikansa. Monesti käykin niin, että opiskelutehtäviä pääsee tekemään vasta illan myöhäisinä tunteina, mutta intoa on riittänyt. Ehkä opintoihin suhtautuu kypsemmällä iällä erilaisella vakavuudella kuin nuorena. Asioita tulee mietittyä tarkemmin ja kyllähän sekin motivoi, että on hankkimassa osaamista olemassa olevaan tarpeeseen", hän pohtii.

Työnantajalla tärkeä merkitys

Työnantajaansa JNP:tä ja erityisesti esimiestään Mari Venäläistä Marjatta Leiviskä kehuu varauksetta ennakkoluulottomuudesta ja koulutusmyönteisyydestä. Tätä kautta hänelle tarjoutui mahdollisuus löytää uusi työura.

"Olin 45-vuotias ja vailla maalausalan työkokemusta, kun teimme oppisopimuksen. Myöhemmin minua on edelleen kannustettu hankkimaan lisäosaamista. Olen tästä todella kiitollinen, mutta uskon työnantajankin hyötyneen panostuksestaan."

Leiviskä arvioi vielä, että oppisopimuksen tekeminen vanhemman henkilön kanssa voi olla yleisemminkin kannattavaa työnantajan näkökulmasta. Se tarjoaa mahdollisuuden saada palvelukseensa todennäköisesti hyvin motivoitunut ja alasta innostunut henkilö, joka tuntee työelämän, vaikka juuri kyseiseltä alalta ei vielä työkokemusta olisikaan.

"Omalta kohdaltani voin sanoa, että olen löytänyt oman alani. Minusta tämä työ on todella mielenkiintoista ja päivät ovat aina erilaisia. Työssä olo on suorastaan ihanaa."

Kiinnostuitko, ota yhteyttä

hamalainen_olli_90x135.jpg 

Koulutustarkastaja
Olli Hämäläinen
puh. 040 341 5184
olli.hamalainen(at)jao.fi