Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Unelmien opiskelupaikka löytyi oppisopimuksella

patrik_farm_12_640.jpgJyväskyläläisen Patrik Färmin tyypilliseen opiskelupäivään kuuluu juniorijalkapalloilijoiden harjoitusten vetämistä ja suunnittelua. Hän on ollut myös mukana toteuttamassa leirejä, kortteliliigaa ja taitokoulua. Jatkossa on luvassa lisää vastuuta kahden hänen vetämänsä ikäkausijoukkueen toiminnan suunnittelussa ja muun muassa tapahtumien järjestämisessä.

Päämääränä on liikunnanohjauksen perustutkinnon suorittaminen seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana. Tavallisuudesta poikkeavaa on, että 17-vuotias Färm ei tee opintoja missään oppilaitoksessa, vaan oppisopimuskoulutuksena JJK Juniorit ry:ssä.

"Menin perusopintojen jälkeen lukioon, mutta huomasin pian, että minulle sopii käytännönläheisempi opiskelu. Samoin ammatin hankkiminen liikunta-alalta alkoi kiinnostaa minua yhä enemmän, kun olin alkanut valmentaa jalkapallojunioreita JJK-junioreissa."

"Niinpä aloin selvittää opiskelumahdollisuuksia alalla. Kun Pajulahden urheiluopistolla ehdotettiin, että voisin opiskella liikunnanohjaajaksi oppisopimuksella, kiinnostuin heti", Färm kertoo.

Aktiivisuus ja innokkuus palkittiin

Lisää tietoa nuorten oppisopimuksesta Färm sanoo saaneensa muun muassa Jyväskylän oppisopimuskeskuksen nettisivuilta. Kun kuva mahdollisuuksista oli hahmottunut, hän otti yhteyttä JJK Juniorit ry:n toiminnanjohtaja Timo Soiniseen.

"Asiaa helpotti se, että olin valmentanut junnuja JJK Junioreissa jo pari vuotta, ja seurassa oli yksi oppisopimuskoulutettava ennestään. Timo innostuikin asiasta, minkä jälkeen asiat etenivät nopeasti."

"Meillä oli muutama palaveri, jossa minun ja Timon lisäksi olivat mukana koulutustarkastaja oppisopimuskeskuksesta ja vanhempani. Sitten voitiin laittaan nimet sopimukseen ja toukokuussa aloitin opiskelut", Färm kertoo.

"Färm teki sellaisen ehdotuksen, josta ei voinut kieltäytyä. Hän oli ottanut selvää asioista ja tiesi, mihin on ryhtymässä. Oma-aloitteisuus, aktiivisuus ja innokkuus ovat ominaisuuksia, jotka purevat työnantajiin työpaikkaa kysyttäessä. Ne ovat minusta myös edellytyksenä sille, että pystyy viemään oppisopimusopinnot läpi menestyksekkäästi", Soininen arvioi.

Oikea valinta 

Elokuun alussa muutaman ensimmäisen kuukauden jälkeen Patrik Färm on innoissaan itselleen avautuneesta mahdollisuudesta. Hän sanoo ehtineensä olla mukana jo tässä vaiheessa monipuolisesti seuran toiminnassa.

"Tuntuu entistä enemmän siltä, että tämä on oma alani, ja oppisopimus minulle oikea tapa opiskella", Färm toteaa.

Jatkossa opiskelu monipuolistuu entisestään. Färmin työpaikkaohjaajana toimiva Soininen kertoo, että elokuun aikana Färmin ja hänen kanssaan samaan aikaan opinnot aloittaneen Yari Jahadin henkilökohtaisia opiskeluohjelmia tarkennetaan. Myös Pajulahden urheiluopiston järjestämät tietopuoliset opinnon käynnistyvät syyskuussa.

 
Nuorten oppisopimus
Jyväskylän oppisopimuskeskus tarjoaa nuorisotakuun myötä nuorille vaihtoehtoja kouluttautua ammattiin oppisopimuksella. Työnantajille oppisopimuskeskus tarjoaa vahvaa tukea koulutukseen.