Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Oppisopimuksella kohti omistajanvaihdosta

siikaranta_kettunen_6182_640.jpg
Kuokkalan Huolto-Kartanon yrittäjä Klaus Kettunen (oik.)  ja Sakari Siikaranta tapasivat sattumalta puolisentoista vuotta sitten. Nyt Siikaranta valmistautuu jatkamaan yrityksen
toimintaa.

Kuokkalan Huolto-Kartano on vuonna 1994 perustettu yritys, joka huoltaa, korjaa ja myy muun muassa pientraktoreita, ruohonleikkureita, trimmereitä ja puhaltimia Kuokkalan pienvenesataman vieressä. Klaus Kettunen perusti yrityksen, kun Jyväskylän kaupunki lopetti pienkorjaamonsa, jossa hän oli ollut töissä 1970-luvun lopulta lähtien.

"Oma paikka yritysmaailmassa löytyi varsin nopeasti. Keskityin alusta asti pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin yritysten ja kuntien kanssa enkä yrittänytkään tarjota palveluja yksityisasiakkaille. Kantava periaate on ollut, että asiakkaita palvellaan silloin, kun he tarvitsevat apua", Kettunen kuvailee.

Enimmillään Kuokkalan Huolto-Kartano on työllistänyt 4-5 henkilöä sesonkiaikana, mutta varsinaisesti Kettunen sanoo pitäneensä sen yhden miehen yrityksenä. Kysyntään on vastattu kausityöntekijöiden, alihankkijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden avulla.

"Tärkeä merkitys on ollut myös kotijoukoilla. Ilman perheen tukea tämänkaltaisen hyvin sitovan yritystoiminnan pyörittäminen ei olisi ollut mahdollista, ja etenkin yrityksen käynnistämisvaiheessa vaimo teki yrityksessä paljon töitäkin oman työnsä ohessa", hän vielä toteaa.

Sopiva jatkaja siirsi eläköitymistä

Muutama vuosi sitten Kettunen alkoi tietoisesti vähentää työntekoa ja jäi osa-aikaeläkkeelle. Tarkoituksena oli ajaa yrityksen toimintaa vähitellen alas.

Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun Kettunen tapasi kesällä 2014 Sakari Siikarannan toimittaessaan tarvikkeita Jyväskylän seurakunnalle. Siikaranta oli seurakunnalla kesätöissä ja huolsi muun muassa ruohonleikkureita ja muita pienkoneita.

"Kesätöiden loputtua Sakari tuli kysymään, olisiko minulla tarjota töitä. Siitä tämä lähti liikkeelle", Kettunen kertoo.

Talven aikana alkoi hahmottua yhteinen sävel jatkoa varten. Yrittäjyys itselle läheisellä alalla alkoi kiinnostaa Siikarantaa ja Kettunen huomasi nopeasti, että hän oli työllistänyt alasta ja yrittämisestä todella kiinnostuneen nuoren.

"Vuosien mittaan minulla on ollut töissä melkoinen määrä henkilöitä. Monet ovat olleet työssään tosi hyviäkin, mutta kellään ei ole ollut halua sitoutua tähän hommaan samalla tavalla kuin Sakarilla. Hän on ymmärtänyt ja hyväksynyt sen, että tässä työssä on etenkin kesäisin todella kiinni, sillä sesonkiaikana asiakkaiden koneet on korjattava mahdollisimman nopeasti", Kettunen toteaa.

Pian nousikin esiin ajatus siitä, että Siikarannasta voisi tulla jatkaja yritykseen. Käytännön toteutusta lähdettiin edistämään oppisopimuksen avulla.

Ensin Siikaranta suoritti oppisopimuksella Pienkoneiden korjaaminen -osan autoalan perustutkinnosta ja marraskuussa 2015 hän aloitti oppisopimuksella yrittäjän ammattitutkintoon valmistavat opinnot.

Kettunenkin on jälleen yrityksen toiminnassa mukana täyspäiväisesti. Hän sanoo, että tähtäin on asetettu kevääseen 2017, jolloin Siikarannan yrittäjän ammattitutkinnon pitäisi olla valmiina. Siihen mennessä on tarkoitus selvittää, miten yritystoiminnan siirtäminen uudelle yrittäjälle on järkevintä toteuttaa.

Oppisopimus ratkaisi

Yhtä mieltä Kettunen ja Siikaranta ovat siitä, että oppisopimuskoulutus oli ratkaisevassa asemassa siinä, että yritykselle on todennäköisesti löytynyt jatkaja ja Siikaranta on hankkimassa itselleen ammatin omaksi kokemaltaan alalta.

"Jos oppisopimusmahdollisuutta ei olisi ollut, tuskin olisin ottanut tähän ketään. Pyörittäisin yritystä nykyistä pienimuotoisemmin toistaiseksi", Kettunen arvelee.

Siikaranta puolestaan toteaa, että myös hänen kohdallaan monet asiat loksahtivat kohdalleen. Keväällä 2014 ylioppilaaksi kirjoittanut Siikaranta mietti syksyllä tulevaisuuttaan, kun nykyinen mahdollisuus aukesi.

"Olen aina ollut kiinnostunut koneista ja laitteista ja värkännyt muun muassa mopojen kanssa koko nuoruuteni. Toisaalta pitkällä tähtäimellä en halunnut pelkästään mekaanikoksi, joten yrittäjyys kiinnostaa aina vain enemmän.""Odotukset yrittäjyyskoulutusta kohtaan ovatkin kovat. Töissä oppii käytännössä, mitä yrittäjyys tarkoittaa ja vaatii. Toisaalta opiskeluryhmässä useimmilla on jo oma yritys ja pitkä kokemus, joten sitäkin kautta tulee varmasti paljon uusia asioita esiin".

Kysy lisää

myllyaho_sari-anne_koulutustarkastaja1.jpg 

Koulutustarkastaja
Sari-Anne Myllyaho
puh. 040 341 5186
sari-anne.myllyaho(at)jao.fi