Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Omat tuotteet ja osaaminen vievät Keox Oy:tä maailmalle

keox_heikki_elomaa_3_640.jpg Keox Oy:n toimitusjohtaja Heikki Elomaa on kouluttanut itseään ja työntekijöitään oppisopimuksella.

Laukaalaisen Keox Oy:n toimitusjohtaja Heikki Elomaa on aina keksinyt, kehittänyt ja toteuttanut asioita. Kuusivuotiaana syntyi omin käsin tehty maja, jossa oli tietenkin saranoitu ovi ja ikkunat. Ala-asteikäisenä metallimiehen urasta haaveillut poika rakensi oman hiomakoneen pyykinpesukoneen moottorista.

Nyt Elomaan innostus suunnitteluun ja kehittämiseen on vienyt Keox Oy:n ison kasvun kynnykselle. Yritys neuvottelee parhaillaan uuden Keox-tuotteen toimittamisesta suurelle eurooppalaiselle ympäristöhuoltoalan yrityksille. Kauppoja valmistellaan myös aikaisemmin julkistetusta suurtehoimurista ja pakkaavasta asbestin imusäiliöstä.

"Näkymät ovat tällä hetkellä valoisat. Pelkästään tämän yhden kaupan ansiosta toimintamme yli kaksinkertaistuisi", Elomaa arvioi.

Oppisopimuksella osaamista yritykseen

Keox Oy:n läpimurto kansainvälisille markkinoille ei ole tapahtunut itsestään. Omia tuotteita on kehitetty pitkäjänteisesti muun toiminnan ohessa. Samoin yritykseen on hankittu osaamista ulkopuolisia asiantuntijoita käyttämällä ja kouluttautumalla. Tässä oppisopimuskoulutus on osoittautunut pienelle yritykselle ja yrittäjälle sopivaksi työkaluksi.

"Itse olen suorittanut tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon, yhtiökumppani Petri Oksanen tekee parhaillaan raskaskalustomekaanikon ammattitutkintoa ja oppisopimusta on käytetty myös yrityksen työntekijöiden koulutuksessa", Elomaa kertoo.

Elomaan oma koulutus tarjoaa hyvän esimerkin osaamisen ja uuden tuotteen kehittämisen yhdistämisestä.

"Kehitin erikoisammattitutkinnossa uutta tuotetta. Varsinainen idea ja tekniset ratkaisut olivat syntyneet jo aikaisemmin, mutta koulutus opetti näkemään paljon tuotteen kehittämiseen liittyviä muita asioita ja mylläsi omia ajatuksia hedelmällisellä tavalla", hän kiittelee.

keox_heikki_elomaa_1_640.jpg

Hyvä systeemi pienelle yritykselle

Yrittäjän näkökulmasta Elomaa sanoo oppisopimuskoulutuksen olevan hyvä systeemi sekä oman että työntekijöiden osaamisen kehittämiseen. Pienessä yrityksessä suurin haaste syntyy töiden järjestelyistä.

"Lähiopetuspäivinä koulutettava on tietenkin poissa vahvuudesta, mikä pitää ottaa huomioon. Myös se täytyy harkita tarkkaan, kenen kanssa oppisopimuskoulutukseen ryhtyy, sillä kyseessä pitkäaikainen sitoumus."

Oman tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon Elomaa sanoo syntyneen yllättävän helpostikin. Tärkeää oli se, että oman tuotteen kehittäminen osana opiskelua motivoi.

"Etukäteen luulin tutkinnon suorittamisen olevan hankalampaa ja haastavampaa kuin se oikeasti oli. Vieläkin helpommalla olisi selvinnyt elleivät tehtävät olisi välillä päässeet kasautumaan."

Myös kokemukset yhteistyöstä Jyväskylän oppisopimuskeskuksen kanssa ovat olleet hyviä. Elomaa uskookin, että Keox Oy:ssä oppisopimuskoulutusta käytetään myös jatkossa.

"Kasvu ja kansainvälistyminen edellyttävät uuden henkilöstön palkkaamista ja tuovat mukanaan muutoksia yrityksen toimintaan. Tämä vaatii taas uudenlaista osaamista, jonka hankkimiseen oppisopimus tarjoaa hyviä mahdollisuuksia esimerkiksi yrityksessä johtavaan asemaan tuleville henkilöille." 

Kiinnostuitko, kysy lisää

myllyaho_sari-anne_koulutustarkastaja1.jpg 

Koulutustarkastaja
Sari-Anne Myllyaho
puh. 040 341 5186
sari-anne.myllyaho(at)jao.fi

Keox Oy
  • Suunnittelee, valmistaa ja huoltaa teollisuuden ja ympäristöhuollon kunnossapitoajoneuvoja sekä niiden lisälaitteita ja varusteita.
  • Heikki Elomaa ja Petri Oksanen perustivat vuonna 2007.
  • Panostanut vahvasti omien tuotteiden kehittämiseen ja hakeutunut vientimarkkinoille.
  • Työllistää tällä hetkellä 5 henkilöä.
  • Toiminta on kasvamassa voimakkaasti vuonna 2015.