Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Oppisopimuksella kohti työelämää

juho_lappalainen_1291_640.jpg
Juho Lappalaisella riittää tekemistä oppisopimuspaikassaan K-Market Jälkkärissä. Muun muassa jalkapalloa aktiivisesti harrastavalla Lappalaisella riittää kuitenkin energiaa. Kesällä 2015 harrastus vie hänet Los Angelesiin kehitysvammaisille tarkoitettuihin Special Olympics -maailmankisoihin.

Juho Lappalainen lajittelee tavaroita hyllyyn K-Market Jälkkärissä Palokassa. Toimitilahuoltajaksi opiskelevalla Lappalaisella tehtävä hoituu tottuneesti, sillä oppisopimusopiskelua on takana jo muutama kuukausi.

"Tavaroiden laittaminen hyllyyn on yksi töistäni, Sen lisäksi siivoan paikkoja ja järjestelen hyllyjä. Välillä tekemistä on paljon, mutta se ei haittaa", hän toteaa.

Elokuussa 2014 oppisopimuskoulutuksen aloittanut Lappalainen työskentelee kaupassa neljänä päivänä viikossa. Keskiviikot on varattu tietopuoliselle opetukselle, jonka järjestää Bovallius-ammattiopisto. Hän on ollut tyytyväinen valintaansa.

"Kaupassa työskentely kiinnostaa minua. Kun Juha Hurmerinta Jyväskylän kaupungin työvalmennuspalvelu Kätevästä kertoi oppisopimusmahdollisuudesta, mietimme yhdessä vanhempien kanssa, että tämä voisi olla minulle sopiva tapa hankkia ammatti."

Kehitysvammaisten oppisopimuskoulutusta pilottihankkeena

Lappalaisen opiskelun mahdollistaa Jyväskylän oppisopimuskeskuksen, Bovallius-ammattiopiston ja Jyväskylän kaupungin työvalmennuspalvelu Kätevän yhdessä suunnittelema kehitysvammaisille suunnattu oppisopimuskoulutus. Yhteistyössä mukana on myös Kela eläke- ja kuntoutusraha-asioissa.

Ideana tänä vuonna käynnistyneessä koulutuksessa on, että kaikki kolme toimijaa tukevat opiskelijaa, työnantajaa ja työpaikkakouluttajaa koko oppisopimuksen ajan. Opiskelijalla on myös Bovalliuksen nimeämä henkilökohtainen työvalmentaja työpaikkakouluttajan lisäksi. Koulutuksessa lievästi kehitysvammaisen on mahdollisuus suorittaa koti- ja puhdistuspalvelualan perustutkinto, josta valmistuu toimitilahuoltajaksi.

Motivoitunut ja innostunut opiskelija innostaa työnantajaa

juha_kuukkanen_1307_300.jpgJuho Lappalaisen työllistänyt K-Market Jälkkärin kauppias Juha Kuukkanen kiittelee oppisopimuskoulutettavaansa motivoituneeksi ja innostuneeksi. "Hän tekee työnsä tarkasti ja haluaa oppia. Rutiinien ja päivärytmin oppimiseen kului aluksi aikaa, mutta Juhosta on koko ajan enemmän apua ja itseluottamus tekemiseen on kasvanut. Tärkeää on myös positiivinen asenne ja sopeutuminen hyvin työyhteisön osaksi."

Lappalaisen innokkuus ja positiivisuus olivat myös syitä, jotka saivat Kuukkasen lähtemään mukaan uudenlaiseen oppisopimukseen. Ratkaisua hän ei ole katunut.

"Minut vakuutti se, että Lappalainen tarjoutui oma-aloitteisesti kauppaan töihin ja tuli paikan päälle kertomaan asiasta. Juuri tällaista asennetta toivoisi nuorilta laajemminkin, kun he etsivät työ- tai harjoittelupaikkaa."

"Kaupassamme on myös ennestään kokemusta kehitysvammaisesta työntekijöistä, joten meillä ei ollut kynnystä ottaa Lappalaista tänne töihin. Osasimme ennakoida, että saamme hänestä hyvän ja sitoutuneen työntekijän, kuten on käynytkin. Oppisopimusta edelsi vielä kokeilujakso, jolla varmistettiin, että homma toimii."

"Työnantajan näkökulmasta hyvää on ollut myös se, että kaikki on edennyt hyvin selkeästi. Koko ajan on ollut turvallinen tunne siitä, että toimijoiden puolelta katsotaan asioiden perään ja että tarvittaessa apua on tarjolla", Kuukkanen arvioi.

Pienin askelin eteenpäin

Lievästi kehitysvammaisten oppisopimuskoulutuksessa:

  • oppisopimusta edeltää työkokeilujakso esim. vammaispalvelujen työvalmennuksen tukemana,
  • opiskelijalla on tukena henkilökohtainen työvalmentaja koko oppisopimuksen ajan,
  • työtehtävät ovat konkreettisia ja selkeitä,
  • Kela on mukana jo suunnitteluvaiheessa, jos hakeutuja on Kelan asiakas.


manninen_milja_vaaka_180.jpg

Ota yhteyttä: Koulutustarkastaja
Milja Manninen

Oppisopimuksella toimitilahuoltajaksi

Lievästi kehitysvammaisilla opiskelijoilla on nyt mahdollisuus suorittaa oppisopimuksella koti- ja puhdistuspalvelualan perustutkinto ja valmistua toimitilahuoltajaksi.

> Tutustu vammaisten oppisopimukseen