Valitse ao-oppilaitos
ylakuva_oppisopimus_juhlakukat.jpg

Aki on kasvanut osaavaksi ammattilaiseksi omalle paikkakunnalle

Sääksilahti_Aki_Sähköasentaja_640.jpg

Oppisopimuskoulutus on yksi keino varmistaa, että yrityksessä on tulevaisuudessakin osaavia ammattilaisia. Moni nuori on valmis jäämään kotipaikkakunnalle, mikäli sopiva työpaikka löytyy.

Itsenäistyminen ja oman urapolun valitseminen tuo monelle nuorelle eteen valinnan paikan – jäädä vai lähteä? Työpaikan löytyminen omalta paikkakunnalta, erityisesti maaseudulla, on usein onnenpotku sekä nuorelle että hänet työllistävälle yritykselle.

Aki Sääskilahti on oman urapolkunsa alkutaipaleella. Jämsän ammattiopistossa suoritetun elektroniikka-asentajan koulutuksen jälkeen ensimmäinen työpaikka löytyi omalta paikkakunnalta Kuhmoisista sähköasennuspalveluja tarjoavasta yrityksestä.

Halu oppia lisää ja kasvaa ammattitaitoisen sähköasentajan saappaisiin yltyi työn äärellä.

"Kiinnostuin oppisopimuskoulutuksesta, koska halusin täydentää ammattitaitoani sähköasentajan ammattivaatimusten mukaan. Ehdotin oma-aloitteisesti oppisopimusta työnantajalleni. Mietimme yhdessä asiaa ja selvitimme miten se toimii, sitten teimme päätöksen aloittamisesta."

Näin alkoi Akin puolitoistavuotinen opiskelu ja yhteinen oppisopimus työnantajan kanssa. Työn ja opiskelun yhdistelmä toi roppakaupalla lisää kokemusta ja paljon hyödyllistä tietoa, jota Aki on voinut soveltaa heti työhönsä. Tekevänä ihmisenä Akista oppisopimus oli hyvä keino oppia teoriaa ja käytäntöä yhtä aikaa, etenkin kun samalla sai palkkaa.

"Tämä koulutus antoi minulle hyvää perustietämystä ja täydensi aiemmin opittua. Samalla sain suoritettua sähköalan perustutkinnon. Mutta kuten monella muullakin alalla, ei tässäkään työssä ole ikinä valmis vaan aina on opittava uutta", toteaa Aki.

Oppisopimusopiskelussa on tärkeää, että opiskelija saa tehdä ammatin mukaisia töitä ja häntä tuetaan oppimisessa. Akin työnantaja suhtautui alusta asti lämpimästi miehen opiskeluihin. Aki pääsi heti töihin isolle työmaalle, jossa vanhemmat asentajat opastivat käytännön töissä.

"Ainahan jonkun on neuvottava uudessa työssä. Oppiminen riippuu tietysti paljon itsestä ja omasta aktiivisuudesta. Kun on motivaatiota ja osaa ottaa neuvoista vaarin niin kaikki sujuu hyvin", hän kertoo.

Valmistumisensa jälkeen Aki alkoi hoitaa Kuhmoisissa itsenäisesti sähköasentajan perustöitä. Asiakkaita on maaseudulla laidasta laitaan, mökkiläisistä maatalousyrittäjiin. Monipuoliseen työnkuvaan kuuluvat niin remonttityömaat, uudisrakennuskohteet kuin vikatöiden korjaukset.

"Olemme työnantajani kanssa molemmat tyytyväisiä oppisopimuskoulutuksen antiin. Vaatihan se puolin ja toisin sitoutumista, mutta siltä pohjalta on ollut hyvä jatkaa työsuhdetta."