Valitse ao-oppilaitos

Oppisopimusta maahanmuuttajan näkökulmasta

amine_salmaoui_harri_koljonen_3487_640.jpg
014-Kuljetus Oy:ssä uusia työntekijöitä rekrytoidaan säännöllisesti oppisopimuksen avulla. Toimitusjohtaja Harri Koljosen (takana) mielestä kyseessä on toimiva järjestelmä. Amine Salmaoui suorittaa 014-Kuljetuksessa parhaillaan logistiikan perustutkintoa.

Marokkolainen Amine Salmaoui opiskelee parhaillaan oppisopimuksella autonkuljettajaksi jyväskyläläisessä 014-Kuljetus Oy:ssä. 29-vuotiaan Salmaouin oma ala löytyi muutaman mutkan kautta.

"Opiskelin Marokossa matkailualaa, mutta halusin Eurooppaan töihin. Lähdin Ranskaan 20-vuotiaana ja tein siellä ravintola-alan töitä. Sen jälkeen asuin myös Italiassa ennen tuloani Suomeen tammikuussa 2013", hän kertoo.

Suomeen Salmaouinia houkutteli se, että hänen isoveljensä oli muuttanut tänne. Alusta asti tarkoituksena oli jäädä maahan pitkäksi aikaa, joten aluksi Salmaoui opiskeli suomen kieltä puoli vuotta. Hän sanoo tietävänsä kokemuksesta, että ilman kielitaitoa on vaikea päästä kiinni elämään vieraassa maassa.

Kielitaidon hankkiminen oli osa matkaa, joka vei Salmaouin ensin kesätöihin 014-Kuljetukselle vuonna 2014 ja johti lopulta oppisopimuskoulutuksen käynnistymiseen tammikuussa 2016. Opiskelun ja tutkinnon hankkimisen hän sanoo olevan itselleen todella suuri asia.

"Se avaa minulle aivan uusia ovia, sillä ilman tutkintoa on vaikea löytää töitä. Aikaisemmin työtehtäviä rajoitti se, ettei minulla ollut kuorma-autonkuljettajan pätevyyttä. Koulutus antaa minulle ammattipätevyyden ja voin tehdä töitä paljon monipuolisemmin."

Oppisopimus säännöllisessä käytössä

Oppisopimuspaikka Salmaouille löytyi luontevasti, sillä eripituisia jaksoja 014-Kuljetuksessa työskennellyt nuorukainen oli tehnyt yrityksessä hyvän vaikutuksen. Oppisopimuskoulutusta oli yrityksessä myös hyödynnetty säännöllisesti uuden henkilöstön rekrytoinnissa.

"Meillä on ollut viime vuosina 1–2 oppisopimuskoulutettavaa kerrallaan lähes koko ajan. Se on sopiva määrä, joka antaa mahdollisuuden järjestää työvuoroja niin, että opiskelijat pääsevät tekemään monipuolisesti erilaisia tehtäviä eivätkä opintoihin kuuluvat koulupäivät toisaalta aiheuta liikaa ylimääräisiä järjestelyjä työvuoroissa", 014-Kuljetus Oy:n toimitusjohtaja Harri Koljonen kertoo.

Oppisopimuskoulutettavia yritykseen on otettu silloin, kun uusille työntekijöille on ollut tarvetta, ja tiedossa on ollut sopiva koulutettava. Koljosen mukaan koulutukseen on valikoitunut henkilöitä, jotka ovat olleet 014-Kuljetuksessa jo aikaisemmin esimerkiksi kesätöissä ja siten entuudestaan tuttuja. Tutkinnon suorittamisen jälkeen he ovat myös jatkaneet yrityksen palveluksessa.

Kielitaito vaikein osa koulutusta

Salmaouin logistiikan perustutkinnon opinnot ovat nyt puolivälissä ja hän valmistuu autonkuljettajaksi alkuvuodesta 2018. Hän sanoo alan tuntuvan oikealta ja käytännön kautta tapahtuvan opiskelun sopivan itselleen.

"Opiskelu on ollut antoisaa, ja olen päässyt tekemään jo monipuolisesti erilaisia kuljetustehtäviä. Pelkästä ajamisestahan ei ole kyse, vaan opiskeluun kuuluu myös lastaamista ja purkamista sekä asiakaspalvelua. Aluksi hankalinta oli se, etten osannut suomea kovin hyvin, vaikka olin opiskellut kieltä. Toisaalta töissä kielitaito on parantunut nopeasti, koska sitä täytyy käyttää koko ajan. Myös tietopuoliset opinnot ovat olleet suomenkielisiä."

Yksi opiskelusta mukavaa tehnyt asia on Salmaouin mielestä 014-Kuljetuksen hyvä yhteishenki ja mahtavat työkaverit, jotka ovat jaksaneet ohjata ja opastaa työtehtävissä. Opintojen jälkeen hän uskookin työskentelevänsä Suomessa ja 014-Kuljetuksessa pitkälle tulevaisuuteen.

Kaikki ovat samalla viivalla

Amine Salmaoui ei ollut ensimmäinen maahanmuuttajataustainen oppisopimuskoulutettava 014-Kuljetuksessa eikä jää todennäköisesti viimeiseksikään. Yrityksensä työpaikkakouluttajana toimiva Koljonen sanoo, ettei hän tee eroa henkilön alkuperän välillä.

"Oppisopimusopiskelijalta edellytän ennen kaikkea hyvää motivaatiota, oli tämä sitten maahanmuuttaja tai kantasuomalainen. Suomea ei tarvitse osata täydellisesti, mutta kielitaidon täytyy olla jo opintojen alkaessa riittävällä tasolla pelkästään työturvallisuuden takia: työohjeet on ymmärrettävä ja asiakkaiden kanssa on pystyttävä kommunikoimaan suomeksi. Kaikki muu on sitten opittavissa, kunhan motivaatiota riittää."

"Työnantajalta ja esimiehiltä maahanmuuttajataustainen opiskelija vaatii yleensä tavallista enemmän ajankäyttöä opastukseen ja kärsivällisyyttä, koska henkilön kielitaito ei ole yleensä kovin hyvä. Jos kielitaito on riittävän hyvässä kunnossa, maahanmuuttajat ovat aivan samalla viivalla muiden kanssa. Mikäli kyseessä on turvapaikanhakija, työskentelyoikeuden kontrolli teettää kyllä sitten vielä lisää töitä", Koljonen arvioi.

Kysy lisää

hamalainen_olli_90x135.jpg 

Koulutustarkastaja
Olli Hämäläinen,
Jyväskylän oppisopimuskeskus
puh.040 341 5184
olli.hamalainen(ät)jao.fi

014-Kuljetus Oy

Jakelukuljetuksiin erikoistunut kuljetusliike Jyväskylästä.

Työllistää yli 50 kuljetusalan ammattilaista.

Käytössä yli 30 autoa.

Toiminut kaksi vuosikymmentä.