Valitse ao-oppilaitos

020-urheilulukio.jpg

Lajit

Painopistelajit

Urheilulukion opetussuunnitelman mukaiset painopistelajit, joissa lukio tarjoaa viikottaiset harjoitusajat, korkeatasoiset harjoituspaikat ja valmentajan palvelut, ovat:

Kokeilussa olevat muut lajit tai valmennusryhmät

Painopistelajien lisäksi lukio pyrkii tarjoamaan muille urheilulajeille mahdollisuuden urheiluvalmennukseen yksilöllisesti valmentautuvissa ryhmissä, joissa tarjotaan viikottain harjoitusajat ja -paikat sekä lukion lehtoreiden antama ohjaus.

Schildtin lukio on toteuttanut kokeilua muutamissa lajivalmentajien ohjaamissa ryhmissä (telinevoimistelu, Team Gym, joukkuevoimistelu, taito- ja muodostelmaluistelu, pesäpallo, salibandy, sulkapallo, jääpallo, lentopallo, kilpatanssi, kumparelasku). Valmentajan ohjausta on ollut 1-3 valmennuskerralla/viikko. Kokeiluja pyritään jatkamaan erityisesti niissä lajeissa, joissa on useita harrastajia.

Painopistelajien ulkopuolisissa lajeissa valmennuksen toteuttamiseksi tehdään yhteistyötä urheiluseurojen kanssa. Lukuvuodesta 2012-2013 alkaen on Schildtin lukiossa ollut valmennusta painopistelajien lisäksi myös ainakin seuraavissa lajeissa:

  • Jääpallo
  • Kilpatanssi
  • Lentopallo
  • Pesäpallo
  • Salibandy
  • Telinevoimistelu + team gym

 

Valmennustunneille ovat myös yksittäisten urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat tervetulleita edistämään urheilijan harjoittelua.

Yleisurheilu

Schildtin urheilulukion yleisurheilun valmennuksen suunnittelusta ja toteutuksesta sekä arvioinnista vastaavat ammattivalmentajat. Urheilijoiden harjoittelu tapahtuu pääasiassa Harjun yleisurheilustadionilla, Hippoksen yleisurheiluhallissa ja Monitoimitalon kunto- ja telinesalissa.

YU –valmennuksen yhteistyötahot ovat Suomen Urheiluliitto, Koululaisten Liikuntaliitto, Kilpa- ja huippu-urheilusäätiö sekä Keski-Suomen Urheiluakatemia.

Yleisurheilussa kesän kilpailukauden loppuosa ja hallikilpailukausi kokonaisuudessaan sijoittuvat lukion lukuvuoden sisään. Tärkeimpiä lukiolaisten kilpailuja ovat KLL:n mestaruuskilpailut ja urheiluoppilaitosten hallimestaruuskilpailut. Pääosa lukion lukuvuodesta on kuitenkin yleisurheilijan harjoituskautta seuraavasti:

1. jakso: ”kesän kilpailukauden loppuosa ja ylimenokausi”
2. jakso: ”syksyn yleinen peruskuntokausi”
3. jakso: ”syksyn lajinomainen peruskuntokausi”
4. jakso: ”kilpailuun valmistava kausi ja hallikilpailukausi”
5. jakso: ”kevään lajinomainen peruskuntokausi”
6. jakso: ”kevään kilpailuun valmistava kausi”

Harjoittelu tapahtuu lukion valmentajien ohjuksessa yhteistyössä henkilökohtaisen valmentajan kanssa. Pääosin valmentautuminen on ryhmäharjoittelua, jossa huomioidaan opiskelijan ikä ja taso sekä urheiluvuoden valmennukselliset painotukset.

"Voionmaan urheilulukion yleisurheilulinja on loistava lisä yleisurheilijan treenikalenteriin. Harjoittelemme monipuolisesti käyden eri lajeja eri tavoin läpi hyödyntäen niiden ominaisuuksia omiin lajeihimme. Harjoitteet ovat innostavia ja laadukkaita. Meillä on aina hauskaa ja mahtava tekemisen meininki!"

- Yleisurheilija Maija Rantala-

Jääkiekko

Schildtin urheilulukion jääkiekkoryhmän harjoituspaikat ovat Jyväskylän harjoitusjäähallit 1 ja 2 sekä minijäähalli. Oheisharjoittelutiloina käytetään Hipposhallin ja Monitoimitalon liikuntatiloja.

Lukion valmennuskertoja on viikossa kolme. Jääkiekkovalmennusta toteutetaan kahdessa ryhmässä. Toinen ryhmä harjoittelee lukion lukujärjestyksen 1-koodilla, toinen ryhmä 6-koodilla. Kouluvalmennuksen osuus urheilijan kokonaisvalmennuksessa on noin 1/3.

Seurajoukkueiden sarja- ja muut ottelut ja matkustaminen niiden vuoksi sekä niistä aiheutunut kokonaisrasituksen lisääntyminen otetaan huomioon valmennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Opiskelijoiden kesäharjoittelu tapahtuu seurajoukkueiden ohjauksessa tai omatoimisena harjoitteluna.

Jalkapallo

Lukuvuodesta 2012-2013 alkaen on tarjottu poikajalkapalloilijoille valmennusta sekä lukujärjestyksen 1-koodilla että 6-koodilla. Tällä pyritään takaamaan mahdollisimman monelle tavoitteellisesti harjoittelevalle jalkapalloilijalle mahdollisuus osallistua valmennukseen. 1-koodilla valmennusta on kaikissa jaksoissa (1-6). 2-koodin valmennus tapahtuu jaksoissa 2-6. Tyttöjalkapalloilijoiden valmennus on toteutettu lukuvuodesta 2014-2015 alkaen 4-koodilla. Jalkapallovalmennuksen avulla pyritään tukemaan urheilijoiden yksilöllistä kehittymistä.

Poikien 1-koodin valmennukseen valitaan Talenttiryhmä, joka koostuu parhaista urheilulukiolaisista sekä parhaista valmennukseen hakeutuneista lukioiden yleislinjan tai ammattiopiston jalkapalloilijoista. 6-koodin valmennusryhmä on Haastajaryhmä, jossa harjoittelevat kärjen tuntumassa olevat jalkapalloilijat (sekä urheilulukiolaisista että yleislinjan opiskelijoista ja ammattiopiston opiskelijoista muodostettu ryhmä). Ryhmien kokoonpanon päättää valmentaja. Ryhmästä toiseen voidaan siirtää kesken lukuvuoden, jos se on opiskeluun liittyvän muun työjärjestyksen suhteen mahdollista. Pääasiassa ryhmästä toiseen siirrot tapahtuvat kuitenkin lukuvuosien välissä. Urheilija voidaan siirtää talenttiryhmästä haastajaryhmään tai haastajaryhmästä talenttiryhmään.

Jalkapallovalmennuksesta vastaa Schildtin urheilulukion jalkapallokoordinaattori sekä jalkapallovalmentaja Stephen Clark.

Hiihto

Schildtin urheilulukio toimii Suomen Hiihtoliiton organisoimassa urheiluoppilaitosten verkossa. Hiihtoliitto vastaa urheilulukiojärjestelmän markkinoinnista, kehittämisestä ja valmentajien jatkokoulutuksesta.

Urheilulukio osoittaa pätevän, koulutetun valmentajan hoitamaan opetussuunnitelman mukaiset työtehtävät. Harjoittelu suunnitellaan yhteistyössä urheilijan, henkilökohtaisen valmentajan ja lukiovalmentajan kanssa.

Lukion lukuvuodessa maastohiihdon harjoituskausi painottuu syyslukukaudelle ja kilpailukausi kevätlukukaudelle (tammi-, helmi- ja maaliskuulle). Harjoittelu on ”kovimmillaan” loka- ja marraskuussa. Urheilulukion tarjoama valmennus on noin 25 - 40 % urheilijan vuosittaisesta kokonaisharjoittelumäärästä. Harjoitusmäärä kasvaa progressiivisesti lukio-opiskelun aikana 10 – 15 % vuodessa.

Koripallo

Schildtin urheilulukion koripalloryhmän harjoituspaikka on Jyväskylän monitoimitalon palloilusali. Oheisharjoittelutiloina käytetään Hipposhallin ja Monitoimitalon muita liikuntatiloja.

Kouluvalmennuksen osuus urheilijan kokonaisvalmennuksessa on noin 1/3. Valmennuksen suunnittelussa otetaan huomioon urheilijoiden kokonaisrasitus.

Yhteistyötahoja ovat opiskelijoiden edustamat urheiluseurat, Normaalikoulu ja muut lähilukiot sekä koripalloliitto. Harjoittelua suunnitellaan yhteistyössä seuravalmennuksen kanssa.

Uinti

Schildtin urheilulukion uintivalmennus tapahtuu uintikeskus Aalto Alvarissa. Valmennusryhmässä on sekä naisia että miehiä. Schildtin lukion uintivalmennus toteutetaan yhteistyössä uintiurheiluseura Swimming Jyväskylän kanssa. Jyväskylä on Uimaliiton virallinen valmennuskeskus. Uimaliitto onkin urheilulukion tärkein yhteistyökumppani uinnissa. Muita yhteistyötahoja ovat paikalliset urheiluseurat ja Keski-Suomen Urheiluakatemia (KS-URA).

"Valmennustunnit ovat pelastus keskellä koulupäivää!"

- Uimari Janne Markkanen -

Muut lajit

Yksilöllisesti harjoittelevat urheilijat toteuttavat henkilökohtaisen valmentajan, seuravalmentajan tai Schildtin lukion urheilulukiokoordinaattoreiden laatimaa harjoitusohjelmaa. Pääosin harjoittelu tapahtuu itsenäisesti, mutta osassa lajeja on myös lajivalmentajan ohjausta 1-3 kertaa viikossa. Valmentaja on ollut ohjaamassa harjoituksia esimerkiksi telinevoimistelussa, teamgymissä, pesäpallossa, salibandyssä, lentopallossa, sulkapallossa, kumparelaskussa, kilpatanssissa, taito- ja muodostelmaluistelussa ja joukkuevoimistelussa. Lisäksi mukana on ollut yksittäisten urheilijoiden henkilökohtaisia valmentajia.

Schildtin lukion urheiluvalmennuksessa on ollut mukana mm. seuraavien lajien urheilijoita: pesäpallo, lentopallo, salibandy, jääpallo, amerikkalainen jalkapallo, vesipallo, telinevoimistelu, joukkuevoimistelu, teamgym, taitoluistelu, muodostelmaluistelu, pikaluistelu, tanssi, kilpatanssi, kilpa-aerobic, sulkapallo, taekwondo, karate, judo, ringette, taido, paini, laskettelu, rytminen voimistelu, golf, mäkihyppy, taitouinti, trial, baletti, tennis.