Valitse ao-oppilaitos

020-ao-schildt.jpg

Schildtin lukio – opiskelija on koulun tärkein ihminen 

Schildtin lukio on noin 1200 opiskelijallaan maamme suurimpia lukioita. Lukuvuonna 2017–2018 koulu toimii kahdella eri kampuksella Viitaniemessä ja Voionmaalla, mutta vuoden 2018 syksystä alkaen toiminta siirtyy uusiin tiloihin Viitaniemen kampukselle. Schildtin lukio on vahvaan ja monipuoliseen ohjaukseen panostava yleislukio, joka mahdollistaa opiskelijoille yksilöllisen etenemisen kohti ylioppilastutkintoa ja jatko-opiskeluja. Schildtin lukion toiminta-ajatuksessa korostuu opiskelijan osallisuus, motivaatio ja hyvinvointi. Oppivassa yhteisössä opiskelijan ja opettajien välinen yhteistyö on kaiken tekemisen keskeisin edellytys. 

Schildtin lukiossa toimivat myös valtakunnallinen urheilulukio ja musiikkilinja. Urheilulukio antaa huipulle tähtääville urheilijoille erinomaiset mahdollisuudet yhdistää lajiharjoittelu ja opiskelu. Musiikkilinja antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää lukio-opinnot ja musiikin opiskelun. Lisäksi koulussa toimii luonnontieteiden ja matematiikan linja, johon haetaan erikseen sen jälkeen, kun opiskelija on tullut hyväksytyksi lukion yleislinjalle. 

Schildtin lukio on aidosti kansainvälinen koulu. Vuosittain sadat opiskelijamme osallistuvat erilaisiin kansainvälisiin vaihtoihin, tiedekouluihin ja muihin aktiviteetteihin. Schildtin lukiolla on laaja eurooppalainen yhteistyöverkosto ja kumppanuuskouluja mm. Yhdysvalloissa ja Australiassa. Etsimme jatkuvasti uusia luotettavia yhteistyökumppaneja eri puolilta maailmaa. Tarkoituksenamme on luoda Suomen kansainvälisin lukiokoulu. 

Schildtin lukio haluaa nähdä opiskelijansa yritteliäinä ja työelämän tuntevina nuorina. Panostamme molempien alueiden kehittämiseen tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuuden erilaisiin yrittäjyysprojekteihin ja laajaan työelämätuntemukseen. Tässä työssä käytämme Schildtin lukion edeltäjien Cygnaeus-lukion ja Voionmaan lukion alumniperinnettä.  

Uusi opetussuunnitelma

Ylioppilastutkinnon sähköistyminen haastaa monilla tavoin lukio-opiskelua. Lukio-opiskelunsa aloittava opiskelija tarvitsee välttämättä työvälineekseen tietokoneen, jota hän tulee myös käyttämään ylioppilastutkinnossa. Lukiossa opiskelijan itsenäisen opiskelun määrä ja oma vastuu opintojen suorittamisesta kasvaa. Schildtin lukio on mukana paikallisessa ja kansallisessa opetuksen kehittämistyössä, missä käytetään uusia sähköisiä oppimisvälineitä ja työympäristöjä oppimisen tukena. 

Lukion uusi opetussuunnitelma painottaa opiskelijan ja kodin osallisuutta lukio-opintojen ajan. Schildtin lukio haluaa tarjota sekä opiskelijoille että heidän perheilleen erilaisia mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa uuden lukiomme profiilin ja identiteetin syntyyn. Yhteisestä onnistumisen kokemuksesta syntyy Schildtin lukion henki, joka korostaa oppimisen, sosiaalistumisen ja hyvinvoinnin arvomaailmaa. 

Kansallinen erityistehtävä ja painotukset 

Schildtin urheilulukio on yksi 13:sta Suomen Olympiakomitean hyväksymästä valtakunnallisesta urheilulukiosta. Urheilulukion valtakunnallisena erityistehtävänä on yhdistää lukio-opiskelu ja huipulle tähtäävä urheiluvalmennus. Urheilulukion opiskelijan tulee opiskella vähintään 12 urheiluvalmennuskurssia ja hän voi jättää pois enintään kahdeksan pakollista muuta kurssia. Jokaisesta oppiaineesta pitää kuitenkin suorittaa vähintään puolet. Uusia opiskelijoita urheilulukioon otetaan vuosittain 45. 

Schildtin lukion musiikkilinja mahdollistaa opiskelijalle monipuolisen musiikinopetuksen ja runsaasti mahdollisuuksia musiikin esittämiseen. Musiikkilinjalaisille on tarjolla omia kursseja ja heillä on käytössää Schildtin lukion Viitaniemen kampuksen hyvät musiikin opetustilat. Koulussa toimii kuoro ja orkesteri sekä lukematon määrä muita erilaisia kokoonpanoja. Musiikkilinjalle haetaan omalla hakukoodilla ja opiskelijoita valitaan linjalle vuosittain 30. 

Matematiikan ja luonnontieteiden linjalle opiskelijalla on mahdollisuus valita hieman laajempi soveltavien lukiokurssien tarjonta. Ryhmän opintotarjontaa rikastetaan kansainvälisillä tiedeleireillä, osallistumalla erilaisiin kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin ja tarjoamalla ryhmässä opiskeleville nuorille riittävän haasteellista ja motivoivaa opetusta. Matematiikan ja luonnontieteiden opetuksella on vahva yhteistyö mm. Jyväskylän yliopiston kanssa.

Tutustu Schildtin lukioon uteliaan Unteron opastuksella

Katso kaikki videot.