Valitse ao-oppilaitos
ao-lukiot_tvt2.jpg

Tieto- ja viestintäteknologia lukiossa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukioissa - Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio - tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään oppimisessa monipuolisesti. Tavoitteena on oppia taitoja, joita tarvitaan tulevaisuuden jatko-opinnoissa ja työelämässä sekä kasvaa taitavaksi ja vastuulliseksi tieto- ja viestitäteknologina hyödyntäjäksi.

Sähköiset yo-kokeet

Jatkossa opiskelijat kirjoittavat kaikki ylioppilaskokeensa sähköisinä. Kokeiden sähköistys etenee siten, että ensimmäinen sähköinen ylioppilaskoe suoritetaan sysyllä 2016, ja kaikki ylioppilaskokeet ovat sähköisiä keväällä 2019. Lisätietoja sähköisistä ylioppilaskirjoituksista.

Oma päätelaite

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän lukiot edellyttävät, että jokaisella opiskelijalla on opiskeluun soveltuva henkilökohtainen päätelaite. Opiskelijoiden omat päätelaitteet otetaan aktiivisesti käyttöön heti ensimmäisen lukuvuoden alussa ja niitä käytetään koko lukio-opintojen ajan.

Ylioppilaskirjoituksissa voi käyttää vain kannettavaa tietokonetta, joten siksi suosituksena on, että opiskelija hankkii ensisijaiseksi laitteekseen kannettavan tietokoneen (PC tai Mac), jossa on USB- ja Ethernet-liitännät. (Huomaa, että kaikissa uusimmissa laitteissa ei ole Ethernet-liitäntää, mutta se voidaan korvata erillisellä USB-Ethernet adapterilla, jos koneessa on ylimääräinen USB-paikka).

Lisätietoja ylioppilaskirjoitusten laitevaatimuksista löytyy ylioppilastutkintolautakunnan ohjeesta.

Kannettavan tietokoneen etuja tablettitietokoneeseen verrattuna ovat
- kunnollinen näppäimistö ja riittävän suuri näyttö
- mahdollisuus harjoitella ylioppilaskirjoituksissa tarvittavien ohjelmien käyttöä
- Java ja Flash, joita tarvitaan mm. luonnontieteiden simulaatioiden ja oppikirjojen tukimateriaalien käyttämisessä

Tärkeää on huomioida akunkesto, joka erityisesti edusllisimmissa PC-laitteissa ei useinkaan riitä.

Tabletti ei sovellu lukiolaisen ensisijaiseksi laitteeksi. Sen etuja ovat toki pieni koko, soveltuvuus mediatehtäviin (videoiden kuvaus, editointi ja jakaminen samalla laitteella), pitkä akkukesto ja monipuolinen ilmainen ohjelmistotarjonta (Android ja iOS). Niitä ei kuitenkaan voida käyttää ylioppilaskirjoituksissa, eikä tabletteihin ole saatavissa kaikkia lukio-opiskelussa tarvittavia ohjelmistoja.

Myös älypuhelinta voidaan käyttää opiskeluvälineenä soveltuvin osin, mutta sekään ei voi olla lukiolaisen ensisijainen laite.

Lukiolaisten tietotekniset taidot ja niiden testaaminen

Opiskelussa käytetään monipuolisesti sähköisiä oppimisympäristöjä, toimisto-ohjelmia, erikoisohjelmia, internet-aineistoja ja sosiaalista mediaa.

Aloittavien lukio-opiskelijoiden tieto- ja viestintäteknologisia taitoja kehitetään lukio-opiskelun aikana. 

 

Lisätietoja

Jarkko Sairanen
Opettaja, Jyväskylän lukiokoulutus
jarkko.sairanen (at) jao.fi, puh 040 341 4843

 

 

TVT-taidot