Valitse ao-oppilaitos
Jyväskylän lukiokoulutus_perinteitä.jpg

Potkiaisista vanhojen tansseihin

Lukio-opiskelun ainutlaatuinen piirre ovat monet juhlaperinteet. Juhlimisen tavat vaihtelevat lukiosta toiseen, mutta aina ne tarjoavat unohtumattomia muistoja. Tapahtumia riittää erityisesti siinä vaiheessa, kun ylioppilaskokelaat eli abiturientit lopettavat varsinaisen koulutyön ja alkavat keskittyä ylioppilaskirjoituksiin.

Tämän juhlaviikon aloittavat potkiaiset, jotka ovat toisen vuoden opiskelijoiden järjestämä läksiäisjuhla abiturienteille. Sen jälkeen vuorossa ovat penkinpainajaiset eli penkkarit, joka on abiturienttien itselleen järjestämä päivän kestävä läksiäisrieha. Kukaan ei varmasti ole voinut olla näkemättä abien iloista kuorma- autoajelua ja mukaan on saattanut tarttua muutama lavalta lentänyt karkkikin. Päivään mahtuu kuitenkin paljon muutakin.

Vanhojen päivä järjestetään penkkareiden jälkeisenä päivänä, kun abiturientit ovat lähteneet koulusta. Tällöin lukion toisluokkalaiset ottavat paikkansa koulun vanhimpina opiskelijoina. Päivä huipentuu lukioiden yhteisiin vanhojen tansseihin, jossa pääsee kerrankin pukeutumaan viimeisen päälle.

Viimeisen silauksen juhlahumulle antavat lakkiaiset eli ylioppilasjuhlat, joka on mieleenpainuva juhlapäivä kaikille ylioppilaiksi valmistuville joko kesän alussa tai vuoden lopussa itsenäisyyspäivän alla.