Valitse ao-oppilaitos

069-ao-lyseo.jpg

Näin haet lukiokoulutukseen

Haku yhteishaussa

Lukioihin haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa kerran vuodessa keväällä. Haku tapahtuu täyttämällä sähköinen lomake osoitteessa www.opintopolku.fi. Samassa osoitteessa toimii ennen hakuajan alkamista demo-versio, jonka avulla voi harjoitella lomakkeen täyttämistä.

Yhteishaussa voit esittää viisi hakutoivetta. Kaikki hakutoiveet kannattaa täyttää, sillä ei ole varmaa, pääsetkö juuri ensisijaisesti haluamaasi lukioon. Mieti tarkkaan, minkä lukion merkitset ensisijaiseksi vaihtoehdoksi, sillä hakutoivejärjestys on sitova.

Poikkeuksena Jyväskylässä on aikuislukio, jonne on oma ilmoittautumismenettely. Siitä kerrotaan omalla alasivulla.

Ainevalintalomake täydentää yhteishakua

Jyväskylän lukioihin hakevan on täytettävä sähköisen yhteisvalintalomakkeen lisäksi lukion sähköinen ainevalintalomake.

Sähköinen ainevalintalomake täytetään yhteishakulomakkeen lisäksi. Sähköisen ainevalintalomakkeen pääset täyttämään joko Opintopolussa olevan linkin kautta tai tämän linkin kautta (HUOM! linkit eivät ole toiminnassa hakuajan ulkopuolella) Jyväskylän lukiokoulutukseen hakevan lisätiedot. Sekä kansallisen puolen hakijat että IB-lukion hakijat täyttävät saman lomakkeen.

Ohje sähköisen ainevalintalomakkeen täyttämiseen löytyy viereisistä liitetiedoista.

Ainevalintalomakkeen harjoitteluvaihe on käytössä 20.1.–20.2.2017. Tämän jälkeen kaikki ainevalintalomakkeen täyttäneet poistetaan lukion rekisteristä. Varsinainen sähköisen ainevalintalomakkeen täyttäminen alkaa yhteishaun alkaessa 21.2.2017. Yhteishaku päättyy 14.3.2017.

Ainevalintalomakkeella hakija ilmaisee, mitä aineita hän haluaa painottaa jo ensimmäisestä lukuvuodesta alkaen, ainevalintalomakkeelle merkitään myös hakutoiveet samassa järjestyksessä kuin opiskelija on merkinnyt ne Opintopolun yhteishaussa. Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin kielivalintoihin, matematiikan laajuuteen sekä fysiikan oppimäärään. Lomakkeella tulee myös kertoa, opiskeleeko hakija elämänkatsomustietoa vai uskontoa.

Erityislinjoilla on lisälomakkeita

Schildtin lukion musiikkilinjalle Viitaniemen toimipisteeseen ja Schildtin lukion urheilulukioon Voionmaan toimipisteeseen hakevat täyttävät sähköisen hakemuksen ja ainevalintalomakkeen lisäksi erilliset hakulomakkeet. Erityislinjojen hakulomakkeet palautetaan postitse kyseisiin lukioihin. Lomakkeet voi tulostaa tältä sivulta. Jyväskylän Lyseon lukion ilmailulinjalle ei ole erillisiä hakulomakkeita, ilmailulinjalle haetaan opintopolussa: Jyväskylän Lyseon lukion ilmailulinja. Valintaperusteena peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo.

Jyväskylän yliopiston normaalikoulun lukion liikuntalinjalle hakevat täyttävät erillisen liitelomakkeen, jotka voi tulostaa osoitteesta www.norssi.jyu.fi tai hakea Norssin lukion toimistosta. 

Hakumenettelystä Jyväskylän lukioiden erityislinjoille on kerrottu tarkemmin alasivuilla.