Valitse ao-oppilaitos
ao_opiskelijat.jpg

Maahanmuuttajien koulutusmahdollisuudet - tervetuloa opiskelemaan!

Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä on monipuoliset opiskelumahdollisuudet maahanmuuttajille ja vieraskielisille. Saat ohjausta opintojesi suunnitteluun ja voit aloittaa opintosi juuri sinulle sopivassa koulutuksessa. Voit aloittaa opinnot, vaikka aiempaa koulutusta olisikin vielä vähän.
Koulutustarjontamme mahdollistaa myös nopean etenemisen, jos sinulla on aikaisempia opintoja tai työkokemusta.

Koulutustarjontamme - löydä oma polkusi

koulutustarjonta-1-600-x-425.jpg

koulutustarjonta-2-600-X-424.jpg

Esimerkiksi tällaisia reittejä opintoihin ja työelämään

 marina-hirjaba-1.jpg

Aikuislukiosta työelämään

Nimeni on Marina Hirjaba ja olen 31-vuotias nainen kotoisin Romaniasta. Olen valmistunut sairaanhoitajaksi Romaniasta vuonna 2007. Heti valmistumisen jälkeen muutin Suomeen, Jyväskylään.

Kun tulin Suomeen, suomalainen ystäväni vei minut heti seuraavana päivänä paikkaan, jossa järjestettiin suomen kielen opetusta. Itselleni selvisi vasta myöhemmin, että paikka oli Jyväskylän aikuislukio. Opiskelin aikuislukiossa ensin perusopetuksen Suomi toisena kielenä –kursseja, jonka jälkeen jatkoin vaativammille lukion kursseille.

Nautin suunnattomasti suomen kielen opiskelusta! Tykkään kovasti suomen kielestä, koska se on hyvin erilainen kuin äidinkieleni. Erittäin tärkeänä motivoivana tekijänä oli suomen kielen opettajani ja laadukas opetus. Lisäksi motivaationa toimi halu saada sairaanhoitajan työpaikka Suomesta, joten halusin ottaa kielen haltuun mahdollisimman nopeasti.

Opetuksessa panostettiin kirjoitettuun suomen kieleen, ja vähemmän puhekieleen. Tämä oli mielestäni täydellinen ratkaisu, sillä sairaanhoitajan ammattiin sekä moniin muihinkin ammatteihin sisältyy kirjaamista, jonka pitää olla asiallista ja ammatillista.

Kun opiskelin suomen kieltä, suunnittelin että saan opintojen aikana tai sen jälkeen sairaanhoitajan työtä sekä suomen kansalaisuuden. Sairaanhoitajan työn ohessa opiskelin kuitenkin myös maisteriksi, jonka jälkeen sain työpaikan Jyväskylän Ammattikorkeakoululta. Kävin kielikokeessa kansalaisuushakemusta varten ja sain suomen kielen ylimmän tason tutkinnon vuonna 2012.

Haaveena lähihoitajan ammatti

atemeh-ahmadi1-www.jpg

Olen Fatemeh Ahmadi ja olen tullut Suomeen Iranista perheeni kanssa puolitoista vuotta sitten. Olen nyt 18-vuotias ja asun Jämsässä. Ennen Suomeen muuttoa opiskelin vähän aikaa lukiossa.

Nykyisen opiskelupaikkani löysin suomen kielen opettajani ja opinto-ohjaajani avulla. Kävin selvittelemässä opiskelumahdollisuuksiani heidän kanssaan Jämsän ammattiopistossa.

Haluan opiskella, että pääsisin töihin ja saisin itselleni ammatin. Haaveenani on hoitoala. Olen alusta asti opiskellut itse aktiivisesti suomen kieltä. Tämän talven aikana olen opiskellut suomen kieltä ja keittiöalaa Jämsän ammattiopistossa. Tällä hetkellä olen palvelutalossa työharjoittelussa. Suoritan siellä tutkinnon osan nimeltään ateria- ja kahvituspalvelut. Tämän jälkeen haen opiskelemaan lähihoitajakoulutukseen. Ateria- ja kahvituspalvelut voi olla lähihoitajan tutkinnossa valinnainen tutkinnon osa. Opiskelu on ollut mukavaa, ja olen viihtynyt hyvin.

Perusopetuksesta yhdistelmäopintoihin

 esmaiel-hashemi1-www.jpg

Olen 24-vuotias sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija Esmaeil Hashemi. Olen kotoisin Afganistanista, jossa opiskelin ennen Suomeen tuloa lukiossa.Suomessa halusin päästä opiskelemaan, ja Jyväskylän kansalaisopiston kurssilla tulimme tutustumaan Jyväskylän ammattiopiston aikuisten perusopetukseen.

Halusin opiskella aikuisten perusopetuksessa, sillä suomen kielen kanssa oli vielä vaikeaa. Tiesin, että perusopetuksen kautta olisi mahdollista päästä opiskelemaan lukioon ja ammatilliseen koulutukseen. Perusopetus on hyvä reitti jatko-opintoihin. Siellä oppii, kuinka Suomessa opiskellaan, voi parantaa kielitaitoaan ja oppii perusasioita eri oppiaineista.

Viihdyin perusopetuksessa hyvin ja opettajat kannustivat minua. Tein paljon töitä opintojeni eteen, sillä tavoitteeni oli jatkaa opintoja kahden tutkinnon opintoihin (sähkö- ja automaatiotekniikka ja lukio). Kahden tutkinnon opiskeleminen vaatii paljon työtä, mutta kieli- ja ammattitaito kehittyvät ja TE-jaksojen aikana syntyy hyviä kontakteja työelämään.

Opintoni ovat edenneet hyvin, ja valmistumisen jälkeen aion jatkaa opintojani ammattikorkeakoulussa. Olen tehnyt töitä opintojen aikana ja uskon, että tulevaisuudessa saan oman alan töitä.

Kotiäidistä kokiksi

liu-yan1-www.jpg

Olen Liu Yan. Olen 50-vuotias nainen ja olen kotoisin Kiinasta. Kotimaassa opiskelin peruskoulussa ja lukiossa, jonka jälkeen lähdin suoraan työelämään. Työskentelin automyyjänä ja kirjanpitäjänä. Olen asunut Suomessa nyt 16 vuotta.

Kun tulin Suomeen, opiskelin suomea ensin Palapeli-projektissa. Sitten olin välillä 3 vuotta kotona lasten kanssa. Lasten hoidon jälkeen opiskelin suomea Jyväskylän aikuisopistossa yhden vuoden. Se oli työvoimakoulutus eli TE-toimiston työntekijä kertoi minulle tästä kurssista. Suomen kurssilta lähdin työharjoitteluun Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelijaravintolaan. Työharjoittelussa ohjaajani tarjosi minulle mahdollisuutta opiskella oppisopimuksella suurtalouskokiksi.

Opiskelin 3 vuotta: tein töitä opiskelijaravintolassa ja tein teoriaopinnot koulussa. Opiskelu oli mukavaa, mutta myös rankkaa. Suomen kieli oli välillä aika vaikeaa. Tykkäsin opiskella, kaikki oli hyvää. Nyt työskentelen Jyväskylän koulutuskuntayhtymän opiskelijaravintoloissa kokkina.

Oppisopimuksella autonkuljettajaksi

amine_salmaouin_harri_koljonen1-www.jpg

Olen 29-vuotias Amine Salmaoui Marokosta. Suomeen tulin tammikuussa 2013. Kotimaassani opiskelin matkailualalla, mutta halusin töihin Eurooppaan ja lähdin Ranskaan 20-vuotiaana. Tein siellä ravintola-alan töitä ja asuin myös Italiassa.

Nyt opiskelen oppisopimuksella autonkuljettajaksi 014-Kuljetus Oy:ssä. Kyse on minulle todella isosta asiasta, sillä ilman tutkintoa on vaikea löytää töitä. Oppisopimuspaikka löytyi luontevasti, sillä olin jo aikaisemmin ollut erimittaisia jaksoja töissä 014-Kuljetuksessa. Työtehtäviä rajoitti kuitenkin se, ettei minulla ollut kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyyttä.

Aloitin opiskelut tammikuussa 2016 ja valmistun alkuvuodesta 2018. Tämä tuntuu omalta alalta ja käytännön kautta tapahtuva opiskelu on sopinut minulle hyvin. Lisäksi opiskeluun kuuluu tietopuolisia opintoja, jotka ovat luokkaopetusta ja vaativat myös opiskelua omalla ajalla. Aluksi hankalinta oli se, etten osannut suomea kovin hyvin, vaikka olin opiskellutkin kieltä. Kielitaito paranee kuitenkin koko ajan.

(Kuvassa Aminen seurassa 014-kuljetus Oy:n toimitusjohtaja Harri Koljonen)

 

 

Esite

Koulutusmahdollisuuksia maahanmuuttajille (2017) -esite käyttöösi, ole hyvä! (ISSUU-palvelussa)

Oppaassa on yksissä kansissa koko koulutustarjontamme maahanmuuttajille ja tarpeelliset yhteystiedot.

 koulutustarjonta-lahto-600-x-410.jpg