Valitse ao-oppilaitos
ammattiopistot_kilpailutoiminta.jpg

Ammattiopistojen kilpailutoiminta

Jyväskylän ja Jämsän ammattiopistot osallistuvat aktiivisesti niin kotimaisiin kuin kansainvälisiinkin ammattitaitokilpailuihin. Vuosittain ammattiopistoilla valmennetaan kymmeniä nuoria huippuosaajia muun muassa SM- ja MM-kilpailuihin.

Taitaja SM-kilpailu

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon SM-kilpailu, jota koordinoi Skills Finland ry. Taitajassa mittelevät kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävät ammatillisen koulutuksen huippuosaajat. Kilpailussa on mukana noin 45 lajia eri aloilta. Kilpailujen yhteydessä valitaan myös Taitajien taitaja, joka on alansa huippuosaaja, opinnoissaan menestyvä ja edustustehtäviin soveltuva kilpailija. Skills_huippuvalmennusyksikko_RGB_120px.png

Taitaja2017 järjestettiin Helsingissä. Taitaja2018 pidetään Tampereella. 

Ammattitaidon EM-kilpailut

Ammattitaidon EM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi. EM-tasolla kilpailevat alle 25-vuotiaat nuoret ympäri maailmaa noin 40 lajissa. Lajit edustavat tekniikan, teollisuuden ja palvelujen aloja. EM-valmennukseen valikoidutaan ammatillisen koulutuksen järjestäjien osoittaman kiinnostuksen perusteella, ja lopullisen valinnan kilpailijan nimeämisestä maajoukkueen jäseneksi tekee Skills Finland.

Vuonna 2016 ammattitaidon kilpailut järjestettiin Ruotsin Göteborgissa ja seuraavan kerran kilpaillaan Unkarin Budapestissä 2018.

Ammattitaidon MM-kilpailut

Ammattitaidon MM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi. MM-tasolla kilpailevat alle 23-vuotiaat nuoret ympäri maailmaa noin 40 lajissa. Lajit edustavat tekniikan, teollisuuden ja palvelujen aloja. Tavallisesti ammattitaidon MM-kilpailuihin valmentaudutaan useita vuosia. Myös Jyväskylän ammattiopistossa toimii MM-lajien valmennusyksiköitä.

Vuonna 2015 ammattitaidon kilpailut järjestettiin Brasilian São Paulossa ja seuraavan kerran kilpaillaan Arabiemiirikuntien Abu Dhabissa 14. - 19.10.2017.

Taitaja9-kilpailut

Taitaja9-kilpailu on yhdeksäsluokkalaisten oma kädentaitojen kilpailu, joka järjestetään joukkuekilpailuna. Kisatehtävät sivuavat tekniikan aloja, tekstiilityötä ja kotitaloutta. Taitaja9-kilpailu on hauska tapa testata omia kykyjä. Lisäksi se voi antaa suuntaa ammatinvalintaan. Paikalliskilpailuihin osallistutaan peruskoulujen opinto-ohjaajien ilmoittamina. Aluekilpailuihin valikoituu paikalliskilpailuista vuosittain sovittu määrä joukkueita. Finaalit järjestetään valtakunnallisen Taitaja-tapahtuman yhteydessä.

SAKU:n kulttuuri- ja urheilukilpailut

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry:n tavoitteena on edistää yhdessä tekemistä sekä elämäniloa ammatillisessa koulutuksessa liikunnan ja kulttuurin keinoin. SAKU ry järjestää ammattiin opiskeleville vuosittain mestaruuskisoja yksilölajeissa, valtakunnallisissa palloilusarjoissa ja ryhmälajeissa sekä liikunnan että kulttuurin alalta. Tarkempia tietoja lajeista löytyy Saku ry:n sivuilta.

Musiikin ja tanssin kilpailutoiminta

Jyväskylän ammattiopistossa järjestettävän Taiteen perusopetuksen oppilaat osallistuvat vuosittain lukuisiin omien lajiensa katselmuksiin ja kilpailuihin, jotka ovat olennainen osa oppimisympäristöjä. Sekä musiikissa että tanssissa on alueellisia ja valtakunnallisia tapahtumia ja kilpailuja, muun muassa FDO:n tanssikilpailut, piano- ja viulukilpailut sekä SML:n kamarimusiikkikatselmukset.

Vuonna 2016

AOKKY_Infograafi2016_taitaja.gif