Valitse ao-oppilaitos

jkl-ammattiopisto_ict-asentaja-opiskelee.jpg

Kohti työelämää

Kun valmistuminen lähestyy, aloita työpaikan etsiminen hyvissä ajoin. Lyhytkin työsuhde on hyvä alku. Hyödynnä kaikki mahdolliset tahot saadaksesi itsellesi mieluisa työpaikka; työ- ja elinkeinotoimisto, työssäoppimispaikat, kesätyöpaikat, muut suhteet, sanomalehdet, oman alan lehdet, työpaikkojen nettisivut, vuokratyöfirmat 

Mikäli työpaikkaa ei löydy, ilmoittaudu työ- ja elinkeinotoimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Ilmoittautuminen tapahtuu täyttämällä ensin sähköinen työnhakijalomake, sen jälkeen sovitaan henkilökohtainen tapaaminen. Tapaamiseen on tärkeää ottaa mukaan alkuperäiset koulu- ja työtodistukset. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää aktiivista työnhakua. 

Työ- ja elinkeinotoimisto tarjoaa monipuolisesti palveluita valmistuvalle, mm. ryhmäkohtaiset tutustumiskäynnit ennen valmistumista, sähköinen alkuinfo, paikkavahti, työnhakuvalmennus, työvoimakoulutus, liikkuvuusavustus, tuetusti töihin, Sanssi-kortti, EURES-neuvonta, koulutusneuvonta, ammatinvalinta- ja urasuunnittelu.

Aloita työnhakuvalmiuksien harjoittelu jo opintojesi aikana

Työnhaku vaatii aktiivisuutta. Sinun kannattaa harjoitella ja kehittää työnhakutaitojasi, sillä on todennäköistä, että haet työtä useammin kuin kerran elämäsi aikana. 

Välttämättä ei työtä aina saa se, joka on paras tehtävään vaan se, joka menestyy parhaiten työnhaussa. 

Tee itsesi näköinen työpaikkahakemus, CV ja markkinointikirje. Niillä erotut joukosta ja Sinulla on parempi mahdollisuus tulla valituksi työpaikkahaastatteluun. 

Työ ulkomailla - mahdollisuuksia ja kokemuksia urasi varrella

 "Matkustan ympäri maailmaa, laukussa leipää ja piimää vaan. Jos mua hiukkasen onnistaa, niin uuden ystävän saan" lauletaan laulussa. 

Työ, opiskelu, työssäoppiminen tai vaikkapa vapaaehtoistyö ulkomailla merkitsee mahdollisuutta nähdä, kokea ja oppia uusia kulttuureja ja kieliä. Näin voit saada potkua oman tulevaisuuden rakentamiselle. 

Yksi väylä ulkomaille ovat työssäoppimisjaksot opiskelun aikana. Niistä kerrotaan tarkemmin Kansainvälisyys-sivuilla.