Jyväskylän ammattiopisto_Pinja.jpg

Pinja puutarhatöissä Tanskassa

25-vuotias Pinja Holopainen opiskelee puutarhuriksi Jämsän ammattiopistossa. Hän suorittaa opintoja yo-linjalla viherrakentamisen koulutusohjelmassa. Pinja oli kaksi kuukautta vaihdossa Tanskassa Viborgissa VM anlæg -nimisessä puutarha-alan yrityksessä.

Millaista vaihdossa oli?

Halusin nähdä muutakin kuin turistikohteita ja tykkäsin olla pienemmällä paikkakunnalla. Firman tiloista järjestyi kiva ilmainen kämppä. Ensimmäinen kuukausi meni opetellessa talon tavoille ja ympäristöön, toisen kuukauden aikana pääsi jo paremmin tutustumaan paikalliseen elämään.

Työkaverit olivat tosi mahtavia tyyppejä. He kertoivat hauskoja juttuja ja huolehtivat siitä, että pysyin porukassa mukana. Tein töitä ohjatusti ja sain hyvää palautetta. Tein viher- ja kivitöitä. Tanskassa erotellaan harmaanlinjan kivityöt ja vihreänlinjan kasvityöt, kun Suomessa viherrakentamiseen sisältyvät molemmat. Oli mielenkiintoista löytää eroja työtavoissa ja päästä tutustumaan erilaiseen puutarhakulttuuriin. Pihat olivat hyvin hoidettuja ja näin aivan upeita pensasistutuksia. Löysin uusia käyttötapoja eri kasveille.

Pääsiäisenä pomoni kutsui minut perhejuhliin. Parina viikonloppuna tein omatoimimatkailua ja kävin tutustumassa mm. sademetsään ja museoon. Opin vähän tanskaa ja oman alan englanninkielen taitoni laajeni. Kaikki sujui hyvin ilman ongelmia ja sain reissusta hienoja kokemuksia.

Millaisia terveisiä haluaisit sanoa vaihtoa harkitsevalle?

Ennen lähtöä kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä paikan päälle ja selvittää käytännön asioita. Reissussa kannattaa pitää tärkeät yhteystiedot mukana, niin saat tarvittaessa apua. Jos paikan päällä on nettiyhteys, kannattaa ottaa tietokone mukaan. Sieltä löydät helposti yhteystiedot ja pääset käyttämään sähköpostia ja Skypeä. Netti oli minulle myös tärkeä tietolähde kasvien opiskelussa.

Lisätietoa löytyy Pinjan blogista (tunnisteet "Tanskassa" ja "VM anlæg").