Jyväskylän ammattiopisto_tutustu.jpg

Parya talonrakennustöissä Espanjassa

20-vuotias Parya Hassas suoritti rakennusalan perustutkinnon ja valmistui talonrakentajaksi Jyväskylän ammattiopistosta vuoden 2011 keväällä. Hän oli neljä viikkoa vaihdossa samaa alaa opiskelevan kaverinsa kanssa Espanjassa Baskimaan pääkaupungissa Vitoria-Gasteizissa. Työssäoppimispaikkana oli koulu, jossa he tekivät mm. muuraus- ja laatoitustöitä.

Kerro kokemuksiasi vaihdosta

Olimme vaihdossa maalis-huhtikuun vaihteessa. Suomessa oli silloin vielä kylmä ja oli ihana päästä lämpimään. Espanjassa oli tosin välillä kuumuusongelma.

Koulussa rakensimme harjoittelutilassa. Espanjassa muurarit, laatta- ja kirvesmiehet tekevät töitä omissa luokissaan, mutta me teimme monipuolisesti erilaisia talonrakennustöitä. Työmenetelmät eivät eronneet suomalaisesta, mutta rakennukset olivat erilaisia. Koulussa ei ollut kiusaamista ja meitä pidettiin samanarvoisina. Opettajat ja rehtorit pitivät meistä hyvää huolta. Rakennusalalla oli naisia aika vähän ja koulussa toivottiin, että alalle ja vaihtoon saataisiin jatkossa lisää naisia.

Meillä oli tosi kivaa ja koko vaihto oli parasta! Sain paljon uusia kavereita. Espanjalaiset eivät osanneet kovin hyvin englantia, mutta he olivat ystävällisiä ja tulivat juttelemaan. Pärjäsin englannin kielellä hyvin ja opin myös vähän espanjaa. Vapaa-ajalla vietimme aikaa rannalla, kävimme jalkapallo-otteluissa sekä kahviloissa ja ostoksilla. Tutustuimme myös vanhoihin kirkkoihin ja muihin kuuluisiin rakennuksiin. Opin paljon ja näkemäni vaikutti tulevaisuuden suunnitelmiini. Haluaisin päästä lukemaan arkkitehdiksi.

Millaisia terveisiä haluaisit sanoa vaihtoa harkitsevalle?

Suosittelen vaihtoon lähtöä. Se piristää ja tuo vaihtelua arkeen. Siitä saa energiaa jatkaa opintoja ja itseluottamus kasvaa. Reissussa itsenäistyy, kun joutuu huolehtimaan itse raha-asioista ja tekemään ruoat.

Ennen lähtöä kannattaa varata aikaa järjestelyihin ja pyytää tarkat tiedot koululta ennen lähtöä. Pääsiäinen sotki meidän aikatauluamme hieman ja meille jäi vain viikko aikaa valmisteluihin. Varmista myös, että paikan päältä löytyy joku, jolta saat tarvittaessa neuvoja ja ohjausta. Emme kohdanneet suurempia haasteita ja pärjäsin hyvin kaverini kanssa.