Jyväskylän ammattiopisto_opiskelu.jpg

Konsta-Pekka saneeraushommissa Hollannissa

19-vuotias Konsta-Pekka Alainen valmistui Jyväskylän ammattiopistosta rakennusalalta vuoden 2011 keväällä. Samaan aikaan hän sai myös ylioppilastodistuksen Sepän lukiosta. Konsta-Pekka oli neljä viikkoa vaihdossa Hollannissa Sneekissä. Työssäoppimispaikkana oli Bouwbedrif Koster -niminen saneerausfirma.

Millaista vaihdossa oli? 

Lähdimme luokkakaverini kanssa vaihtoon huhtikuussa ja Hollannissa oli silloin jo mukavan lämmintä. Asuimme kimpassa, mutta meillä oli eri työssäoppimisfirmat. Tulin hyvin juttuun työkavereiden ja pomojen kanssa, vaikka välillä olikin kielellisiä haasteita. Vanhemmat työkaverit eivät osanneet juurikaan englantia, mutta tilanteista selvittiin elekielellä tai piirtämällä asiaa paperille. Nuoret osaavat erittäin hyvin englantia ja itsekin huomasin pärjääväni ihan hyvin. Työmenetelmät saneeraushommissa olivat aika lailla samanlaisia kuin Suomessa, mutta opin myös ammatillisesti jotain uutta.

Sneekin kaupunki oli mukavan pieni ja ihmiset siellä olivat ystävällisiä. Elämä päivisin sekä iltaisin oli vilkasta Jyväskylään verrattuna. Hollantilainen illanviettotapa erosi suomalaisesta siinä, että nuoret saattoivat olla liikkeellä vaikkapa mummojensa kanssa.

Ulkomailla työskentely ja asuminen olivat monella tapaa opettava kokemus. Opin paljon uutta saneeraustöistä, tutustuin erilaiseen kulttuuriin ja kielitaitoni parani. Nyt uskallan rohkeammin käyttää vierasta kieltä. Opin toimimaan erilaisissa ja uusissa tilanteissa. Huomasin myös, että ei ole mahdotonta työskennellä ulkomailla, vaikkei puhu maan kieltä. Tulevaisuudessa voisin hyvinkin työskennellä ulkomailla. Vaihdosta on vaikea nostaa esille yhtä parasta asiaa, se oli kokonaisuudessaan mahtava reissu!

Millaisia terveisiä haluaisit sanoa vaihtoa harkitsevalle?

Suosittelen vaihtoon lähtöä ilman muuta. Sellainen kokemus, jota ei muusta saa. Ennen lähtöä kannattaa selvittää, mitä asuminen ja muut pakolliset menot ovat, ettei tule ikäviä yllätyksiä. Me olisimme kaivanneet lisäinfoa junamatkasta, majoituksesta ja kustannuksista ennen lähtöä. Kannattaa myös etukäteen tutustua maan kulttuuriin, ettei tee mitään typerää siellä ollessaan.

Opiskelu / Kokemuksia maailmalta / Konsta-Pekka Hollannissa Tulosta sivu