Jyväskylän ammattiopisto_henri.jpg

Henri graafisen alan töissä Espanjassa

18-vuotias Henri Mutanen suorittaa Jyväskylän ammattiopistossa audiovisuaalisen viestinnän opintoja ja ammatillisten opintojen rinnalla myös lukio-opintoja. Hän oli kuusi viikkoa vaihdossa Espanjassa, lomakohteena tunnetussa Torreviejassa. Työssäoppimispaikka oli Suomi-Seuran toimistolla viestinnän tehtävissä.

Millaista vaihdossa oli?

Vaihdossa oli hauskaa ja jännittävää! Pääsin näkemään millaista elämä on muualla. Nautin siitä, että sain asua itsekseni. Yksin ollessa joutui ottamaan vastuun itsestään - positiivisessa mielessä. Reissu oli erityisesti elämänkoulu, johon kuului pyykinpesu ja ruoanlaitto. Rahankäyttöä oppi myös suunnittelemaan. Perhearvot myös muuttuivat, perhettä arvostaa nyt eri tavalla.

Työkaverit olivat vanhempaa, mutta ihan leppoisaa porukkaa. Työskentelin paljon tiedotuslehden toimittajan kanssa. Hän kirjoitti jutut, minä otin valokuvat ja tein taiton. Päivitin myös nettisivuja. Töissä oppi soveltamaan opittua ja aikatauluttamaan töitä. Ammatilliset perustaidot kehittyivät. Ohjausta töissä ei juuri ollut, sain kyllä toimittajalta vähän apua. Ongelmatilanteisiin oppi keksimään konstit. Olin tyytyväinen, että sain tehdä graafisen puolen töitä.

Vapaa-aikana olin rannalla, kiertelin paikkoja, kävin markkinoilla ja nettikahvilassa. Vietin paljon aikaa rokkibaarissa, jossa oli kotoisa tunnelma ja hyvä meininki. Paikallinen juomakulttuuri erosi selkeästi suomalaisesta. Vaikka ruoan kanssa juotiin aina viiniä, ei humalaisia näkynyt. Paikalliset eivät osaa kovin hyvin englantia. Espanjan kieltä en valitettavasti kovin paljon oppinut, koska työpaikalla oli suomenkielinen ympäristö. Aion suorittaa espanjan kielen opintoja jatkossa. Espanja ei ollut hassumpi paikka. Haluan tulevaisuudessakin matkustaa ja kokea uusia asioita.

Millaisia terveisiä haluaisit sanoa vaihtoa harkitsevalle? Hyviä vinkkejä?

 Olisi hyvä osata edes vähän kyseisen maan kieltä. Varaa aikaa käytännön järjestelyihin. Voit säästää lentolippujen hinnoissa varaamalla ne ajoissa. Jos lähdet kaverin kanssa, voit säästää taksi- ja vuokramaksuissa. Kannattaa ottaa mukaan jotain omaa ja itselle tärkeää. Minulla oli mukana kitara ja se toi turvallisuuden tunteen, kun oli jotain tuttua mukana. Villasukat olivat myös tarpeen kylmien lattioiden takia.

Valitse kohdemaa nirsoilematta, vaikka tarjolla ei olisikaan ensisijaista vaihtoehtoa. Lähde avoimella mielellä ja ole utelias. Kun ulkomaille pääsee, niin siitä kannattaa ottaa kaikki irti!

Lisätietoa ja valokuvia löytyy Henrin blogista Peda.netistä