Jyväskylän ammattiopisto_kome.jpg

Kone- ja tuotantotekniikan koulutuksesta ovet auki monipuolisiin työtehtäviin

Ettäkö metalliala olisi raskasta työskentelyä tuhruisissa saleissa? Eipä olekaan, vaan tietoteknistä osaamista, loogista ja matemaattista ajattelua sekä hyvää silmän ja käden koordinaatiota vaativaa tekemistä siisteissä työympäristöissä. Kaikki likaisimmat ja raskaimmat työt tekevät nykyisin robotit.

- Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto on mielestäni erittäin hyvä peruskoulutus hyvinkin monipuolisiin tehtäviin. Oikeastaan tutkinnon yhteydessä pitäisikin puhua kokonaisesta tekniikan peruskoulutuksesta, sanoo kiukaita ja saunatarvikkeita valmistavan Harvia Oy:n tuotantojohtaja Mika Suoja.

Hän hiukan harmittelee sitä, ettei ymmärretä, miten moniin työtehtäviin voi edetä työkokemuksen ja uuden oppimisen kautta.

Suojan mukaan erityisen tärkeää alan tehtävissä ovat aktiivisuus ja vahva kyky havainnoida omaa työtään. Harviallakin työntekijät ja suunnittelijat toimivat tiiviissä yhteistyössä.

- Kokoonpanotyö ei todellakaan toimi siten, että joku tulee ja sanoo, mitä työntekijän pitää tehdä. Kyllä pitää olla vahva ote omaan työhön ja halu kehittää sitä.

 levytyökeskus-ao-harvia.jpg

Tuotantojohtaja Mika Suoja esittelee koulutuspäällikkö Jouni Sorsalle levytyökeskukseen menevää levymateriaalia  Harvialla. Keskus käsittelee erilaisia peltejä sekä rei'ittää ja leikkaa ne tietokoneohjelmoidusti.

Tietotekniikkaa

Jyväskylän ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan koulutuspäällikkö Jouni Sorsa hämmästelee ihmeen sitkeässä olevia vääriä luuloja alasta.

- Ensi sijassa tulisi unohtaa harhaluulot, että ala olisi fyysisesti raskasta tai likaista konepajatyötä. Ala on hyvin tietoteknistynyttä. Sanoisin, että jopa enemmän tarvitaan tietoteknistä ymmärrystä kuin varsinaista metalliosaamista. Lisäksi työllisyys on hyvä ja palkatkin kohdillaan.

Erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä työntekijät laativat itse koneita varten erilaiset työstöohjelmat. Ongelmien ilmaantuessa heidän täytyy myös osata nopeasti paikallistaa, missä vika piilee.

Robottien määrä on kasvanut vauhdilla. 3D-tulostaminenkin tekee tuloaan, mutta Sorsan mukaan menee vielä tovinen ennen kuin se yleistyy. Syynä on se, että tulostusajat ovat pitkiä ja tuotteiden hinta nousee liian korkeaksi. 3D-tekniikalla ei vielä myöskään pystytä lopputuotteeseen, joka täyttäisi korkeat laatuvaatimukset.

Metallialan ymmärtämiseksi Jouni Sorsa kehottaa havainnoimaan arjen ympäristöä: lukemattomat käyttötavarat kiukaista ja kännyköiden pinnoista erilaisten virtalähteiden koteloihin ovat nimenomaan konepajatuotteita.

- Ilman konepajatuotteita eläisimme vielä savimajoissa, Sorsa heittää. Pilke silmäkulmassa hän tuumii, että alasta pitäisi varmaankin tehdä kokkikisojen tapaan ohjelmaa televisioon.

 

 saldoprofiili-ao-harvia.jpgohjelmointia-ao-harvia.jpg

Saldoprofiilin tutkailua. Siitä näkee lukuisia tietoja prosessin etenemisestä.

Harvia pitkäaikainen yhteistyökumppani

Jyväskylän ammattiopisto on tehnyt jo vuosikymmeniä yhteistyötä Harvia Oy:n kanssa. Harvia tarjoaa erittäin kiinnostavan työssäoppimispaikan.

- Olemme yritys, jolla koko tuotantoketju on omissa käsissä. Emme käytä alihankkijoita. Koska teemme melkein kaiken itse, työtehtävät ovat monipuoliset ja jokainen pääsee kehittämään omaa työtään ja prosesseja, tuotantojohtaja Mika Suoja kuvailee.

Hän on ollut tyytyväinen työssäoppijoihin, sillä yritys saa heiltä uusia näkökulmia. Parhaaksi metallialan tekijäksi Suoja kuvaa ihmisen, jolla on sekä osaamista että kehittämishalua.

Harvia on perustettu Jyväskylässä 1956, ja Muurameen se siirtyi 1972. Muuramen tehtaalla on 140 työntekijää, ja siellä valmistetaan yli 100 000 kiuasta vuodessa.

Tutustu opiskelukokemuksiin!

 

Pari faktaa
  • Ammattinimikkeitä: automaatioasentaja, koneistaja, koneenasentaja, hitsaaja
  • Osaajalle on alalla lähes varma työpaikka
  • Palkkataso keskimäärin 2600 €/k
  • Keski-Suomen työpaikoista 19% teollisuudessa
  • Jyväskylän talousalueella noin 8500 metallialan työpaikkaa
  • Uudet tutkinnonperusteet 2017: opetusuunnitelma uudistuu ja osaamisperustaisuus vahvistuu
  • Ala sopii yhtä hyvin miehille kuin naisillekin

Kiinnostuitko alasta? Ota yhteyttä!
Koulutuspäällikkö Jouni Sorsa
puh. 040 341 5512, sähköposti: jouni(at)sorsa.jao.fi