Kuntayhtymä_ao-kirjasto jkl.jpg

Kirjaston käyttösäännöt

Tervetuloa kirjaston käyttäjäksi!

Ilmoittautuessasi kirjaston käyttäjäksi sitoudut samalla noudattamaan seuraavia kirjaston käyttösääntöjä.

Ilmoittautuminen

Kirjaston käyttäjäksi ilmoittaudut täyttämällä henkilötietolomakkeen ja todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilöllisyystodistuksella tai opiskelijakortilla. Ilmoita osoitteesi tai nimesi muutokset aina myös kirjastoon.

Kirjastokortti

Kirjastosta voit lainata jollakin henkilöllisyystodistuksella tai Keski-kirjastojen kortilla. Kortti toimii sen jälkeen kun olet käynyt kirjastossa aktivoimassa sen asiakaskortiksesi. Muistathan, että olet aina itse vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta. Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon.

Käyttäytyminen

Huolehdi omalta osaltasi kirjaston hiljaisuudesta ja anna siellä työskenteleville lukurauha. Kirjaston tietokoneet on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelukäyttöön.

Laina-aika ja palautus

Kirjojen laina-aika on 28 vuorokautta, Kukkulan kirjaston kurssikirjoilla 14 vrk. Käsikirjaston aineistoa voit saada yö- tai viikonloppulainaan. Aikakauslehtiä lainataan Kukkulan ja Priimuksen toimipisteistä, lehtien laina-aika on 7 vrk. Videoita lainataan vain oppilaitosten opetuskäyttöön. Palauta tai uusi lainat eräpäivään mennessä. Lainat voi palauttaa kaikkiin Gradian kirjastoihin, ja jos kirjasto on kiinni,  palautuslaatikkoon kirjaston oven ulkopuolelle.

Myöhästymisilmoitukset lähetetään postitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Lainaaja on kuitenkin itse velvollinen seuraamaan lainojensa eräpäiviä. Eräpäivä, viimeinen päivä, jolloin lainaus on voimassa, näkyy lainakuitissa ja sen voi myös tarkistaa kirjaston toimipisteistä ja internet-sivuilta asiakkaan omista tiedoista.

Kirjasto lähettää palauttamatta jääneestä aineistosta kolme myöhästymisilmoitusta. Jos aineisto ei palaudu kirjastoon, asiakkaalle lähetetään lasku aikaisintaan kahden viikon kuluttua kolmannen myöhästymisilmoituksen lähtemisestä. Jollei laskua makseta eräpäivään mennessä, asia siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi.

Varaaminen

Voit jättää varauksen lainassa olevaan aineistoon. Aineiston saapumisesta ilmoitetaan sähköpostitse ja se pidetään varattuna viikon ajan ilmoituspäivästä. Voit varata myös toisten Jyväskylän toimipisteiden aineistoja ja pyytää ne lähimpään Gradian kirjastoosi. Varaus ja kuljetus ovat maksuttomia.

Uusiminen

Voit uusia lainasi, ellei siihen ole varauksia. Uusimisen voi tehdä lainauspisteessä, puhelimitse, sähköpostitse tai netissä (pyydä tunnusluku kirjastosta). Viiden uusimisen jälkeen lainat on tuotava kirjastoon uudelleen lainattaviksi.

Maksut ja lainausoikeuden menetys

Myöhästymismaksu on 0,20 €/laina/vuorokausi, käsikirjaston kirjoilla 1 €/laina/vuorokausi. Jos maksuja on 5 € tai enemmän, asiakas menettää lainausoikeutensa siihen asti kunnes on maksanut myöhästymismaksut. Opsikelutehtävien tulostus kirjastossa on ilmaista.

Kadonnut tai rikkoutunut aineisto

Asiakas tuo tilalle uuden kappaleen lainaamaansa aineistoa. Jos aineisto on loppuunmyyty, korvauksena peritään aineiston hankintahinta.

Tietosuoja

Lainaajatiedoston henkilötietoja ei luovuteta ulkopuolisten käyttöön. Todistettuaan henkilöllisyytensä asiakkaalla on oikeus tarkistaa omat tietonsa rekisteristä. Rekisteriseloste on nähtävissä kirjaston toimipisteissä.

Kirjaston käyttösääntöjen rikkomisesta tai kirjaston toimintaa häiritsevästä käyttäytymisestä seuraa käyttö- ja lainausoikeuden menetys.

Käytännön asiat / Kirjasto / Kirjaston käyttösäännöt Tulosta sivu