www_Jyvaskylan_aikuisopisto_koulutuspalvelut.jpg

Taipale Oy pienensi polttoainekuluja koulutuksella

wwwkuva_rikuvainio_koulouttajat_0319.jpg
Taipale Oy:n toimitusjohtaja Riku Vainio (edessä) on tyytyväinen taloudellisuusajokoulutukseen, jota yhdessä Taipale Oy:n kanssa olivat suunnittelemassa ja toteuttamassa Jyväskylän aikuisopistosta kouluttajat Sasu Salminen (takana vas.) ja Mika Kinnunen.

Kuljetusliike Taipale Oy:ssa saatiin pienennettyä polttoaineen kulutusta 1,6 prosenttia vuonna 2013. Tähän päästiin muun muassa järjestämällä osalle kuljettajista taloudellisen ajon koulutusta, jonka Jyväskylän aikuisopisto räätälöi yrityksen tarpeisiin.

– Käytämme polttoaineisiin miljoonia euroja vuodessa. Siten prosentuaalisesti pienikin muutos tarkoittaa euroissa isoa säästöä, Taipale Oy:n toimitusjohtaja Riku Vainio sanoo.

Polttoaineen kulutukseen vaikuttavat monet tekijät, kuten sääolot. Siihen voidaan vaikuttaa myös teknisillä ratkaisuilla. Ratkaiseva merkitys on kuitenkin kuljettajalla.

– Seuraamme polttoaineen kulutusta auto- ja kuljettajakohtaisesti, ja yksittäisten kuljettajien välillä on tässä suhteessa isojakin eroja. Taloudellisen ajon koulutuksella halusimme herätellä osaa kuljettajistamme miettimään ajotyyliään, Vainio sanoo.

Käytännön koulutus motivoi

Taloudellisen ajon koulutuspäiviä järjestettiin kolme, kaksi Jyväskylässä ja yksi Hämeenlinnassa. Painopiste oli käytännön tekemisessä ja lähtökohtana olivat yrityksen tarpeet. Samalla otettiin huomioon kuitenkin se, että koulutukset voitiin hyväksyä osaksi kuljettajille pakollista ammattipätevyyden jatkokoulutusta.

– Halusimme korostaa sitä, että kyse on jokapäiväisestä työstä eikä mistään irrallisesta asiasta. Siksi koulutus tapahtui omissa tiloissamme, omalla kalustollamme ja siinä keskityttiin meille tärkeisiin asioihin, Vainio kertoo.

Yhteensä koulutuksiin osallistui kolmisenkymmentä kuljettajaa. Heitä ohjaamassa oli 2 kouluttajaa Jyväskylän aikuisopistosta sekä 1–2 esimiestä Taipale Oy:stä. Jyväskylän koulutuspäivässä myös Riku Vainio oli itse mukana.

– Lopputulos oli hyvä. Osallistujat olivat motivoituneita ja he ovat onnistuneet pienentämään polttoaineen kulutusta. Koulutuksella on ollut siten todellista vaikutusta, hän sanoo.

– Päivän kestävä koulutus ei tietenkään pelkästään riitä. Lisäksi tarvitaan jatkuvaa seurantaa ja ohjausta, jotta saavutetaan pysyviä tuloksia. Taloudellisen ajotyylin sisäistäminen ja oman toiminnan muuttaminen vaatii aikaa, Taipale Oy:n henkilöstöpäällikkö Hanna Vainio täydentää.

Hän jatkaa, että tämän tyyppinen koulutus on aina iso investointi työnantajalle, vaikka kolme koulutukseen käytettyä päivää ei paljolta tunnukaan. Koulutukseen osallistuvien palkkakulut juoksevat, sijaisista kertyy kustannuksia, kalustoa on poissa normaalista toiminnasta ja kouluttajille on tietenkin maksettava.

– Yhteensä siitä kertyy melkoinen summa. Yrityksen näkökulmasta onkin tärkeää, että koulutus maksaa itsensä takaisin, kuten tässä tapauksessa.

Osa laajaa yhteistyötä

Taipale Oy:lle Jyväskylän aikuisopisto oli luonteva valinta koulutuksen järjestäjäksi. Yhteistyötä on tehty pitkään, joten ihmiset ja tavat toimia ovat molemmin puolin tuttuja.

– Se on iso etu joka vaiheessa. Esimerkiksi tässä tapauksessa koulutuksen suunnittelu vaati meidän näkökulmastamme vain pari yhteistä palaveria, saatoimme olla varmoja, että koulutus on korkealaatuista ja tiesimme, että tarvittaessa palaute osataan ottaa vastaan oikealla tavalla, Hanna Vainio sanoo.

Hän korostaa myös yksittäisten kouluttajien osaamisen merkitystä. Jotta oppi menee perille pitkään alalla toimineille ammattilaisille, on kouluttajan ymmärrettävä kuljettajien työtä ja osattava esittää asiat oikealla tavalla.

– Alan työkokemuksen merkitys korostuu. Silloin osaa esittää asiat kuljettajan näkökulmasta ymmärrettävästi ja parhaimmillaan syntyy hyviä keskusteluja ja pohdintoja, jotka auttavat koulutettavia keksimään itse ratkaisut, jolloin ne siirtyvät myös käytäntöön helpommin.

Kuljetusliike Taipale Oy
  • Vuonna 1946 Jyväskylässä perustettu perheyritys.
  • Keskittynyt säännölliseen linjaliikenteeseen ja jakeluliikenteeseen.
  • Kotimaisen Kaukokiito-järjestelmän osakas.
  • Terminaalit Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa.
  • Yli 200 työntekijää.
  • Yli 80 ajoneuvoa.
  • Liikevaihto noin 21 miljoonaa euroa.

 

taipale_logo_vaaka_rgb_400_www.jpg