www_Jyvaskylan_aikuisopisto_koulutuspalvelut.jpg

Jyväskylän aikuisopisto auttoi Kotopro Oy:tä avaamaan ovia Venäjälle

kotopro_koonti_3.jpg
Kotopro-sovellus mahdollistaa kuvien liittämisen helposti esimerkiksi TR-mittauksiin ja luo tarvittavat raportit ja pöytäkirjat automaattisesti.

Kun hyvät työkalut, sopivat kumppanit ja koulutusalan osaaminen yhdistetään sopivalla tavalla, voidaan saavuttaa yllättäviäkin tuloksia aivan uusilla markkinoilla. Hyvän esimerkin tästä tarjoaa Jyväskylän aikuisopiston ja Kotopro Oy:n yhteistyö, jonka tuloksena kaksi venäläistä rakennusalan yritystä on ottamassa käyttöönsä Kotopron dokumentointi- ja tiedonkeruusovelluksen TR-mittauksiin (Työturvallisuusmittaus) Jyväskylän aikuisopiston avulla.

– Jyväskylän aikuisopisto toimi asiassa hyvin aktiivisesti. He olivat esitelleet sovellustamme Venäjällä, jossa innostuttiin asiasta ja päädyttiin hankkimaan se. Aikuisopisto vastaa käyttöönottoon liittyvästä koulutuksesta ja myös huolehtinut sovelluksen kääntämisestä venäjäksi, missä he tekivät hyvää työtä, Kotopro Oy:n toimitusjohtaja Samuli Suomala kertoo.

– Meillä on itsellämme Kotopro-sovellus sekä opetuskäytössä että omilla työmaillamme. Hyväksi todettua työkalua oli luontevaa esitellä venäläisille asiakkaillemme, joille järjestämme työturvallisuuteen liittyvää koulutusta, kertoo tekniikan ja liikenteen koulutuspäällikkö Petri Hagman Jyväskylän aikuisopistosta.

Hän uskoo, että saman kuvion toistaminen on mahdollista uudestaankin. Myös Suomala sanoo olevansa tyytyväinen tehtyyn yhteistyöhön.

Parempaa työturvallisuutta kännykällä

Laiteriippumaton ja selaimella käytettävä Kotopro-sovellus on hyvä esimerkki siitä, miten mobiilitekniikkaa voidaan hyödyntää työturvallisuuden parantamisessa. Se korvaa perinteisen tukkimiehen kirjanpidon ja paperiset lomakkeet niin työturvallisuustarkastuksissa kuin havaintojen ja työturvallisuusilmoitusten tekemisessä.

– Havaintojen kirjaaminen ylös on helppoa joko tabletilla tai älypuhelimella, jollainen nykyään on melkein jokaisella taskussa. Asian havainnollistamisen kannalta tärkeää on mahdollisuus ottaa kuva kännykällä tai tabletilla ja liittää se saman tien helposti havaintoon, Suomala kertoo.

Sovelluksen varsinainen juju on hänen mukaansa kuitenkin siinä, että järjestelmään kirjattu tieto on välittömästi koko sen ryhmän nähtävissä, joilla on muokkaus- ja/tai katseluoikeudet siihen. Esimerkiksi työturvallisuuskierrosten yhteydessä sovelluksen avulla syntyy saman tien myös tarkastus- ja puutelista, joka on koko ryhmän käytössä. Samoin sovelluksen avulla saadaan helposti ilmoitettua asianosaisille, jos heidän vastuualueillaan havaitaan puutteita.

– Kun henkilö on korjannut puutteen, hän kuittaa asian tehdyksi ja taas kaikki pystyvät näkemään, että nyt asia on kunnossa. Tarvittaessa henkilö voi liittää kuittaukseen myös kommentin, jos asiaa ei esimerkiksi pystytä korjaamaan heti.

Monia käyttömahdollisuuksia

TR-mittaukset ovat tällä hetkellä tärkein käyttökohde Kotoprolle, mutta sitä voidaan hyödyntää monessa muussakin käytössä. Suomalan mukaan näitä käyttökohteita löytyy esimerkiksi rakentamisesta, kiinteistöhuollosta, teollisuuden tarkistuksista, terveydenhuollosta, ilmailualalta ja koulutuksesta.

– Oppilaitoksissa sovellusta voidaan käyttää tietenkin kaikkiin niihin tarkoituksiin kuin varsinaisessa työelämässäkin, jolloin se toimii ammatillisen koulutuksen välineenä. Sovellukseen voidaan antaa oikeudet myös esimerkiksi suomenopettajalle, jolloin hän pystyy käyttämään sitä opetuksen välineenä. Opiskelijat voivat puolestaan hyödyntää sovellusta portfolion rakentamisessa, hän ideoi.