www_Jyvaskylan_aikuisopisto_koulutuspalvelut.jpg

Laatu kasvattaa Fysio Centeriä

susanna_antikainen_8186_640.jpgFysio Center Oy:n toimitusjohtaja Susanna Antikainen korostaa osaavan ja innostuneen henkilöstön merkitystä yrityksen menestyksessä ja kasvussa. 

Fysio Center Oy on jyväskyläläinen fysioterapiapalveluja tarjoava yritys, joka on ollut viime vuosina kovassa kiidossa. Kasvanut on niin työntekijöiden, toimipisteiden kuin tarjottavien palvelujenkin määrä.

– Käännekohta oli vuosien 2007 ja 2008 vaihteessa. Silloin havahduin siihen, että vanhalla toimintatavalla emme pärjää maailman muuttuessa ja vaatimusten kasvaessa, Fysio Center Oy:n toimitusjohtaja Susanna Antikainen kertoo.

Tuolloin Fysio Centerissä oli viisi työntekijää, jotka kaikki toimivat itsenäisinä yrittäjinä. Antikainen näki tilanteessa kaksi vaihtoehtoa. Toinen oli toiminnan supistaminen ja keskittyminen vain itsensä työllistämiseen. Hän valitsi kuitenkin toisin ja lähti kasvattamaan yritystä.

Sen jälkeen Fysio Centerin työntekijämäärä on nelinkertaistunut nykyiseen pariinkymmeneen. Toimipisteitä on viisi, ja uusia palveluja on tuotu tarjolle. Fysioterapeutti Carita Nikkari tuli mukaan omistajaksi vuonna 2010.

– Välillä on suoraan sanoen muutostilanteissa pelottanutkin. Caritan kanssa on katsottu itseämme peilistä ja ihmetelty, että ollaanko me ihan hulluja. Sitten on taas jatkettu eteenpäin.

Toinen selvä käännekohta Antikaisen mukaan oli osallistuminen Kasvu Openiin vuonna 2013 ja selviytyminen sen finaaliin.

– Kokemus avasi silmiä entisestään. Sen jälkeen uskalsimme ryhtyä sanomaan ääneen, että olemme kasvuyritys.

Oma tapa kasvaa

Antikaisen mukaan kasvussa on onnistuttu, koska yritys on etsinyt omia, itselle sopivia tapoja kasvaa. Keskeinen asia on ollut laadun korostaminen kaikessa toiminnassa.

– Se näkyy palvelujemme sisällössä, mutta myös asiakkaan kohtaamisessa ja palvelemisessa. Tavoitteena on, että asiakkaat haluavat tulla meille toisenkin kerran.

– Laadun taas tekevät työntekijät. Meillä ei kukaan ole vain töissä, vaan kaikki haluavat olla oikeasti fysioterapeutteja ja tehdä tätä työtä. Asiakkaat kyllä aistivat sen, Antikainen sanoo.

Jatkuva koulutus pitää osaamista yllä

Laatua ja myös henkilöstön motivaatiota Fysio Centerissä pidetään yllä jatkuvalla koulutuksella. Antikaisen mukaan Jyväskylän aikuisopisto on ollut tässä yksi tärkeä kumppani.

– Olemme hyödyntäneet aikuisopiston koulutuksia 1990-luvun lopulta lähtien. Itse asiassa oma laatuherätyksenikin tapahtui aikuiskoulutuksen järjestämässä koulutuksessa vuonna 1999. Sen tuloksena syntyi yrityksemme ensimmäinen laatukäsikirja.

– Meillä yrityksen kasvattaminen ja osaamisen kehittäminen liittyvät tiiviisti yhteen. Aivan alunperinkin halu kehittää ja laajentaa omaa osaamista oli yksi peruste hakea kasvua. Kun tekijöitä on enemmän, kaikki voivat syventää osaamistaan jollain alueella ja erikoistua siihen, hän vielä huomauttaa.

Opiskelijat hyödyttävät yritystä

Yhteistyö on toiminut myös toiseen suuntaan Antikainen on toiminut aikuisopistossa mentorina viimeiset 10 vuotta ja Jyväskylän aikuisopiston hierojaopiskelijoita on säännöllisesti työssäoppimisjaksoilla Fysio Centerissä.

– Meillä on tässä oma lehmä ojassa, sillä kyseessä on hyvä rekrytoinnin kanava. Kun opiskelija on täällä useita viikkoja, selviää onko hän sopiva tyyppi työskentelemään meillä.

– Erityisesti kiinnitämme huomioita asenteeseen. Kukaan ei ole valmis ammattilainen koulusta tullessaan, mutta jos asenne on kohdillaan, henkilöllä on mahdollisuus oppia sellaiseksi. Opiskelijat tuovat myös yritykseen uusia tuulia ja pakottavat meidät miettimään omia tekemisiämme ja perustelemaan tapojamme toimia, mikä on hyvin terveellistä, Antikainen toteaa.

Kohti uusia tuulia

Antikaisen oma ajankäyttöä Fysio Center Oy:n kasvu on muuttanut selvästi. Enää hän ei ehdi juurikaan tekemään varsinaisia fysioterapeutin töitä. Kasvavassa yrityksessä aikaa pitää jäädä johtamiseen ja ajan hermolla pysymiseen.

– Tutkimusta ja alalla tapahtuvia asioita on pakko seurata, jotta tietää, mihin suuntaan yritystä pitäisi viedä. Juuri tällä hetkellä liikkeellä on paljon asioita, joista olemme innoissamme.

– Vastikaan aloitimme sydänsairaille suunnatun Corus Cardio -kuntoutuksen. Syksyllä avaamme yhteistyökumppanien kanssa työhyvinvointipalveluja tarjoavan hyvinvointikeskuksen. Olemme mukana myös EU-hankkeessa, jossa pyritään lisäämään virolaisten liikunta-aktiivisuutta. Uusia kuvioita on suunnitteilla myös yhteistyössä Jyväskylän aikuisopiston kanssa, hän toteaa.

Ilmiselvästi kasvulle on siis luvassa jatkoa.

Fysio Center Oy
  • Palveluiden painopiste tuki- ja liikuntaelin sekä neurologisten sairauksien tutkimisessa, hoidossa ja kuntoutuksessa.
  • 20 työntekijää: fysioterapeutteja, hierojia ja naprapaatti.
  • Toimipisteet Jyväskylän Kortepohjassa, Petäjävedellä, Lievestuoreella ja Korpilahdella sekä yhteistyökumppani Muuramessa.
  • Omistajat fysioterapeutit Susanna Antikainen (tj) ja Carita Nikkari.

 

Fysio-Center-logo_400.jpg