www_Jyvaskylan_aikuisopisto_koulutuspalvelut.jpg

East Consulting auttaa aikuisopistoa Venäjälle

suvi_metsola_8206_640.jpg
Partner Suvi Metsola East Consulting Oy:stä auttaa aikuisopistoa löytämään jalansijaa Venäjän haastavilla koulutusmarkkinoilla.

Jyväskylän aikuisopisto on saanut parin viime vuoden aikana jalansijaa Venäjän kiinnostavilla, mutta haastavilla koulutusmarkkinoilla. Nykyisestä epävarmasta tilanteesta huolimatta maasta on löytynyt yrityksiä, jotka haluavat panostaa henkilöstönsä kehittämiseen.

– Parin viime vuoden aikana olemme järjestäneet eri mittaisia koulutuksia esimerkiksi UPM:n Chudovan paperitehtaan henkilöstölle, Pietarin alueen rakennusliikkeille ja ILIM Groupille, joka on Venäjän johtavin toimija paperi- ja selluloosateollisuudessa, kertoo koulutuspäällikkö Petri Hagman Jyväskylän aikuisopistosta.

Itsestään ovi naapurimaahan ei ole avautunut. Hagman sanoo, että se on vaatinut pitkäjänteistä työtä ja myös asiantuntevaa apua.

– Alusta asti oli selvää, että tarvitsimme Venäjän markkinat tuntevan yhteistyökumppanin. Sellainen löytyi kansainvälisen kaupan konkarin, Jonne Pöyhtärin perustamasta East Consulting Oy:stä. Heidän kanssaan yhteistyö on toiminut mainiosti, olemme saaneet tarvitsemaamme palvelua ja meillä on erittäin hyvät, luottamukselliset välit.

Venäjää täytyy ymmärtää

Partner Suvi Metsola East Consulting Oy:stä korostaa sitä, että Venäjä on omanlaisensa markkina. Sitä täytyy ymmärtää, jotta asiat sujuisivat.

– On esimerkiksi tiedettävä, kenen kanssa kannattaa neuvotella. Venäjällä suurissa organisaatioissa ei ole nimittäin itsestään selvää, kenellä on päätäntävalta missäkin asiassa. Toiseksi tarvitaan kärsivällisyyttä, mutta samalla kykyä tarttua tilaisuuteen nopeastikin, kun se tarjoutuu, hän arvioi.

Aikaa tarvitaan etenkin luottamuksellisten suhteiden luomiseen. Pelkän tarjouksen lähettäminen tai yksittäinen tutustumiskäynti ei yleensä johda vielä mihinkään.

– Näissä asioissa voimme auttaa asiakkaitamme. Tarjoamme heille palveluita liiketoiminnan kartoittamiseen, käynnistämiseen ja kehittämiseen erityisesti Venäjällä, IVY-maissa, Baltiassa, Lähi-idässä ja Pohjoismaissa. Kyse on hyvin konkreettisesta tekemisestä: käymme esimerkiksi jatkuvasti asiakkaidemme puolesta neuvotteluja potentiaalisten yhteistyökumppanien kanssa. Tarkoitus on pitää itsemme kartalla ja venäläisosapuolet tietoisina tarjonnasta ja asiakkaidemme osaamisesta, kuvailee Metsola, joka ennen East Consultingia työskenteli idänkaupan parissa Jyväskylän kehittämisyhtiö Jykes Oy:ssä.

Markkinarako aikuisopistolle löytyi metsäteollisuudesta ja rakentamisesta

East Consultingin yhteistyö Jyväskylän aikuisopiston kanssa käynnistyi koulutustarveselvityksillä. Niiden perusteella valittiin yhdessä alat, joilla markkinoille voisi päästä. Tällä hetkellä East Consulting etsii aikuisopistolle liidejä, organisoi ja on mukana tapaamassa asiakkaita.

– Selvitysten perusteella päätimme keskittyä metsäteollisuuteen ja rakennusalaan, koska siellä on oikeasti kysyntää. Esimerkiksi palvelusektorilla Venäjällä olisi paljon henkilöstön kehittämistarvetta ja aikuisopistolla sopivaa tarjontaa. Ongelmana on kuitenkin se, että työsuhteet alalla ovat hyvin lyhyitä, joten yritykset eivät halua investoida koulutukseen, Hagman ja Metsola pohtivat.

Bisnesnäkökulma edellä

Jyväskylän aikuisopistolla Metsola arvioi olevan jatkossakin hyvät mahdollisuudet Venäjän koulutusmarkkinoilla. Sekä tarjonta että toimintatavat ovat kohdallaan.

– Nykyisestä tilanteesta huolimatta osa Venäjällä toimivista yrityksistä panostaa koulutukseen parantaakseen kilpailukykyään. Ne haluavat monipuolistaa henkilöstönsä osaamista ja parantaa palvelua ennen kaikkea tiiviillä lyhytkoulutuksilla. Tähän tarpeeseen aikuisopisto pystyy vastaamaan.

– Meidän näkökulmastamme yhteistyö on ollut selkeää ja tehokasta. Meillä on Jyväskylän aikuisopistossa selkeät yhteystiehenkilöt, jotka ovat toimineet omasta puolestaan aktiivisesti. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että tarjouspyyntöihin on pystytty reagoimaan nopeasti, mikä on venäläisten osapuolten näkökulmasta tärkeää. Koko ajan on menty bisnesnäkökulma edellä, Metsola toteaa.

East Consulting Oy
  • Kansainvälisen liiketoiminnan kumppani
  • Erityismarkkina-alueita Itä-Eurooppa, Venäjä, Pohjoismaat ja Lähi-itä
  • mm. Finpron virallinen yhteistyökumppani Venäjällä
  • Toimistot Jyväskylässä, Helsingissä, Pietarissa ja Tallinnassa.
  • Perustaja ja toimitusjohtaja Jonne Pöyhtäri.

 

eastconsulting-logo-vaaka_400.jpg