Valitse ao-oppilaitos

www_Jyvaskylan_aikuisopisto_etusivu.jpg

Metalli imaisi taiteilijan mukaansa

pynnonen_3840_www.jpg
Metallitaiteilija Tuomas Pynnösen käsissä metalli on muovautunut moniin muotoihin. Metallisia oinaanpäitä hän on saanut tehdä useampiakin. Pynnönen opiskelee parhaillaan käsityöntekijän ammattitutkintoa.

Laukaalaisessa pajassa on mies, ahjo ja metallia. Mies on metallitaiteilija Tuomas Pynnönen, jonka käsissä syntyy metallista taidetta ja käyttöesineitä. Opiskeluaikanaan Pynnönen keskittyi vain suurikokoisiin töihin. Nykyisin hän valmistaa myös pienempiä esineitä muun muassa syntymäpäivälahjoiksi ja sisustuselementeiksi.

− Kun menin ensimmäisen kerran artesaaniopintojen metallityön kurssille, en sen jälkeen enää puukurssille kaivannut. Metalli imaisi minut heti mukaansa. Artesaanin työ oli jotain, mitä olin aina halunnut tehdä, mutten ollut uskaltanut, Pynnönen kuvaa.

Pynnönen valmistui artesaaniksi Jyväskylän aikuisopistosta keväällä 2014. Samana syksynä hän aloitti aikuisopistossa käsityöntekijän ammattitutkinnon opinnot. Pynnönen laskee saavansa ammattitutkinnon valmiiksi syksyllä 2015.

− Sen jälkeen on tarkoitus tehdä töitä yrittäjänä täyspäiväisesti. Metallin työstämisen ohella se tarkoittaa esimerkiksi erilaisten tuoteperheiden suunnittelua ja markkinoiden selvittämistä. Ammattitutkinto tukee yritystoimintaa ja auttaa uusien tuotteiden löytämisessä.

Työn ja opiskelun raja häviää

Pynnönen pitää opiskeluaikaansa hyvänä mahdollisuutena verkottua ja tutustua uusiin ihmisiin. Perheellisen aikuisen opiskeluarjessa on monia asioita sovitettavana.

− Ammattitutkintoa voi tehdä työn rinnalla. Aikuisopistossa opiskellessa on oikeastaan hyvä, että työn ja opiskelun raja katoaa.

34-vuotias Pynnönen sanoo nyt löytäneensä itselleen oikean alan. Hän on aiemmin työskennellyt kuvaavana toimittajana, puutarhurina ja työtoiminnan ohjaajana. Artesaanin tutkinnon lisäksi hänellä on taskussaan puutarhurin tutkinto.

− Tällaisen tekeväisen luonteen on joskus vaikea ymmärtää, mitä kaikkea ehtii tekemään. Ideoita pyörii päässä välillä liikaakin, perheensä kanssa vanhassa kyläkoulussa Laukaan Kuusaassa asuva metallitaiteilija miettii.

Pynnönen sanoo haluavansa uudistua käsityöläisammattilaisena koko ajan. Tärkeää olisi pystyä tekemään jatkuvasti jotain uutta uusilla tekniikoilla.

− Käsityötä arvostetaan nykyisin, ainakin puheissa. Olennaista olisi saada tekijät ja asiakkaat kohtaamaan toisensa.

Keskittymät houkuttelevat asiakkaita

Pynnönen pyörittää yritystoimintaansa Käsityö- ja kulttuuriosuuskunta Hiidenväessä. Osuuskunta on koonnut yhteen Jyväskylän seudulta kymmenen osakasta, joista noin puolet on käsityöalan ammattilaisia.

− Osuuskunta mahdollisti yritystoiminnan käynnistämisen pienellä riskillä. Voimme tehdä asioita yhdessä laskutuksesta vakuutuspapereiden hoitamiseen. Metallitaiteilija pitää hyvänä mallina sitä, että käsityöläisten osaamista keskitetään yhteen, niin yritystoiminnassa kuin koulutuksessa.

− Asiakkaiden on vaikea lähteä yhden yksittäisen toimijan perään. Heitä on helpompi houkutella käsityöalan keskittymiin. Oman tekemisen ja kulujen jakamisen kannalta olisi pelkästään järkevää, että osuuskunnan eri toimijat toimisivat saman katon alla.

(Opiskelijatarina on kirjoitettu toukokuussa 2015.)

Jyväskylän aikuisopisto / Opiskelu / Opiskelijat kertovat / Tuomas Pynnönen, käsityöntekijän ammattitutkinto Tulosta sivu