Valitse ao-oppilaitos

www_Jyvaskylan_aikuisopisto_etusivu.jpg

Klassinen mutta toimiva tarina: harrastuksesta tulee ammatti

Sari Laulainen_www_opiskelijatarina.jpg
Konnevedellä asuva Sari Laulainen haluaa tehdä työkseen sitä, mistä on aina pitänyt. Kun hän saa valmiiksi tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon, on aika kokeilla yrittäjäsiipiä ompelijana.

Sari Laulaisessa on aina asunut ompelija, pienestä koululaisesta lähtien. Tärkeä harrastus oli välillä tauolla, mutta työkiireiden helpottaessa vuoden 2010 aikoihin hän alkoi taas ommella.

Laulainen ompeli lasten ja naisten vaatteita sekä erilaisia pientuotteita pipoista kukkaroihin. Kun tuttavat ja sukulaiset halusivat hänen työnsä tuloksia, heräsi kiinnostus vaihtaa kymmenen vuoden aikana tutuksi tulleet meijerialan työt omaan yritystoimintaan.

Laulainen ryhtyi syksyllä 2012 opiskelemaan Jyväskylän aikuisopistossa tekstiili- ja vaatetusalan perustutkintoa. Tutkinto pitäisi olla Konnevedellä asuvan Laulaisen taskussa tämän vuoden syksyllä.

− Tutkinnon valmistumisen jälkeen olen ajatellut perustaa oman toiminimen. Markkinoita tuntuu olevan kestäville, uniikeille laatukäsitöille. Ensimmäinen tavoitteeni on saada elantoni siitä, mitä tykkään tehdä.
41-vuotiaan Laulaisen omakotitalosta on jo yksi huone varattuna työtilaksi.

Uutta oppia ompelutekniikkaan

Laulaisella on lähiopiskelua Jyväskylässä kahtena iltana viikossa sekä yhtenä lauantaina kuukaudessa. Lisäksi tutkintoon kuuluu etätöitä ja omatoimista opiskelua.

− Olen tykännyt varsin vapaamuotoisesta opiskelusta. Se on opettanut paljon uutta muun muassa ompelutekniikasta. Opiskelussa yhdistyy sopivalla tavalla omatoiminen ja ryhmässä tekeminen. Olemme esimerkiksi tutkineet yhdessä kangasnäytteitä, Laulainen sanoo.

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon koulutus sopii henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita vaatteiden suunnittelusta, kaavoituksesta ja valmistuksesta ja joilla on tavoitteena vaatetusalan yrittäjyys tai vaatetusalan jatko-opinnot. Laulainen sanoo päässeensä opiskeluaikana ompelualan ammattilaisten oppiin ja vaihtamaan ajatuksia käsityöalasta kiinnostuneiden kanssa.

Samaa yhteisöllisyyden ajatusta ollaan tuomassa tulevaisuudessa myös Jyväskylän Kankaan alueen Luovalle kampukselle. Kankaalla kohtaavat Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston kädentaitajat ja luovien alojen tekijät.

− Ajatus Luovasta kampuksesta tuntuu pelkästään myönteiseltä. Saman alan ihmiset voisivat kohdata toisensa ja mahdollisesti aloittaa yritystoimintaa yhdessä. Alkaville yrityksille voisi olla neuvontaa siinä aivan lähellä, Laulainen miettii.

Omat ideat yrittäjän käyttöön

Omaan uravaihtoonsa Laulainen suhtautuu luottavaisin mielin. Pitkä työrupeama Äänekoskella Valion tehtaalla on muuttumassa itsensä työllistämiseksi.

Yrittäjäpohjan hän perustaa laadukkaisiin kankaisiin, ajattomiin malleihin ja uniikkeihin tuotteisiin.

− Kysyntää on ollut enemmän kuin olen ehtinyt opiskelun ohessa tekemään. Olisi hienoa, jos ehtisin valmistaa tuotteita varastoon kesätapahtumia ja joulumyyntiä varten. Nyt on vain otettava omat ideat käyttöön.

(Opiskelijatarina on kirjoitettu toukokuussa 2015.)

Jyväskylän aikuisopisto / Opiskelu / Opiskelijat kertovat / Sari Laulainen, tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto Tulosta sivu