Valitse ao-oppilaitos

www_Jyvaskylan_aikuisopisto_etusivu.jpg

Irtisanominen toi opiskelujen pariin

Jyväskyläläisen Ilkka Virinkosken, 49, pitkä työura vaihtui opiskeluksi vuoden 2014 alussa. Hänet irtisanottiin Metso Paperilta kolme kuukautta aiemmin, lokakuun 2013 lopulla. Metso Paper ja Jyväskylän aikuisopisto järjestivät irtisanotuille Työstä työhön -valmennuksen, johon myös Virinkoski osallistui. 

– Valmennuksen aikana virisi ajatus opiskelusta ja siitä, että voisinhan tehdä jotain muutakin työtä. Minulla on pitkä ura konesuunnittelua takana, mutta se on alana hyvin suhdanneherkkä ja sen vuoksi työllistyminen voi olla hankalaa lyhyellä tähtäimellä. 

Valmennuksen aikana Virinkoski pohti eri koulutusvaihtoehtoja ja päätyi lopulta Jyväskylän aikuisopistoon opiskelemaan liiketalouden perustutkintoa. Virinkoski kokee, että hänen on mahdollista hyödyntää jo olemassa olevaa osaamistaan kaupallisella alalla.

– Sain esimerkiksi työssäoppimispaikan Agrimarketin pienkone- ja varaosapuolelta, ja työkokemuksestani on hyötyä teknisessä kaupassa. Aiemmissa työpaikoissa olen tehnyt eräänlaista myyntityötä ja asiakaspalvelua, kun olen huolehtinut sidosryhmien tarpeista. Tätä osaamista voin siirtää opiskeluihin ja uusiin työtehtäviin.

Vapaus kokeilla uusia asioita

Virinkosken opinnot kestävät noin kaksi vuotta. Kaksi päivää viikossa hän istuu koulunpenkillä ja kolme päivää kuluu työssäoppimispaikalla. Virinkoski opiskelee muutosturvan piirissä, eli hän saa ansiosidonnaista päivärahaa opiskelujen aikana. Vaikka opiskeluista selviäminen mietitytti aluksi, Virinkoski on erittäin tyytyväinen valintaansa opiskella. 

– Opiskelu on hyvin erilaista kuin työelämä. Se antaa vapauden kokeilla uusia asioita, kuten esimerkiksi erilaisia työssäoppimispaikkoja. Opiskeluun sisältyy myös yrittäjäopintoja, ja yrittäjäkokemusta voi saada työskentelemällä oppilaitoksen perustaman osuuskunta Verson kautta. Opiskelutekniikka on tosin opeteltava, mutta huonoja puolia en ole löytänyt. Mieluummin opiskelen, kuin olen työtön. 

Vaihtoehtona myös oman yrityksen perustaminen

Metso Paperilla Virinkoski ehti työskennellä vuodesta 2006, aluksi suunnitteluinsinöörinä ja sittemmin pääsuunnittelijana. Vastuualueena hänellä olivat paperikoneiden kuivatussylinterit ja telat. Pitkän työuransa hän aloitti heti koneteknikoksi valmistumisen jälkeen vuonna 1988. 

– Tein konesuunnittelua vuoteen 1996 Elomaticilla, muun muassa projektinvetäjänä erilaisia suunnittelutehtäviä eri toimeksiantajille ennen Metso Paperille siirtymistä. 

Virinkoski toivoo työllistyvänsä pian valmistumisen jälkeen. Oman yrityksen perustaminenkin kiinnostaa.

– Opiskelu antaa ehdottomasti uusia mahdollisuuksia siirtyä takaisin työelämään.

(Opiskelijatarina on kirjoitettu toukokuussa 2014.)

Jyväskylän aikuisopisto / Opiskelu / Opiskelijat kertovat / Ilkka Virinkoski, liiketalouden perustutkinto Tulosta sivu