Valitse ao-oppilaitos

www_Jyvaskylan_aikuisopisto_etusivu.jpg

Kuljetusalan työssä oppimista Saksassa

Jyväskyläläinen Ari Kauppinen, 46, tarttui keväällä 2014 ainutlaatuiseen mahdollisuuteen suorittaa työssä oppimisjakso Saksassa. Aikuisopistossa yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattitutkintoa opiskeleva Kauppinen ei omien sanojensa mukaan harkinnut kymmentä sekuntia kauempaa, kun sai tietää mahdollisuudesta lähteä Saksaan kuljetusalan harjoitteluun kuukaudeksi.

– Päätin lähteä kokeilemaan jotain uutta ja jännää, kun kerran siihen mahdollisuus annetaan. Seuraavaksi täytimme jo erilaisia hakemuksia englannin kielellä, ja kieltämättä se oli hyvää harjoittelua. Saksaan lähti minun lisäkseni myös kaksi muuta logistiikka-alan opiskelijaa.

Määränpäänä oli Rothin kaupunki Saksassa ja Heinloth-logistiikkayritys, jonka rekka-autoja Kauppinen ajoi kuukauden ajan. Ensimmäisellä viikolla Kauppisen oppaana ja rekka-auton toisena kuljettajana toimi Ramon, puoliksi puertoricolaissukuinen, liki 60-vuotias kokenut kuljettaja. Ennen ensimmäistä ajoa Kauppisella ei ollut mitään käsitystä siitä, mihin he ovat matkalla.

– Ramonin kanssa vietin seuraavat kuusi päivää rekka-autossa yötä päivää. Ajoimme Saksasta Italiaan edestakaisin kolme kertaa. Italiassa kohteet olivat Milanon, Padovan, Bergamon ja Trevison ympäristössä. Saksassa ajelimme Nürnbergin lähiympäristössä ja Rothin terninaalissa.

Runsaasti hyviä kokemuksia

Kuukauden aikana Kauppinen ajoi yhteensä viiden eri kuskin kanssa Saksan ja Italian välillä. Alppien ylitys ja reitit kahden maan välillä kävivät tutuksi, kuten myös Saksan ja Italian liikennekulttuuri.

– Nukuimme autoissa ja välillä oli rankkaakin, mutta uusia kokemuksia tuli runsaasti ja näitä kokemuksia voin hyödyntää jatkossa vahvuuksina. Englanninkielellä selvisi kohtuullisen hyvin, ja sanakirja toimi apuna, jos piti puhua saksaa. Kielitaito vankistuikin kuukauden aikana.

Kauppinen suosittelee myös muille työssä oppimisjakson suorittamista ulkomailla.

– Matkaan kannattaa lähteä avoimin mielin, tietyn itsevarmuuden ja ennakkoluulottoman jämäkän asenteen kera, iloista ja positiivista mieltä unohtamatta. Kannattaa olla myös ylpeä suomalaisuudesta, se on kovaa valuuttaa ihan, missä päin maailmaa vain.

Irtisanomisen myötä opiskelemaan

Ari Kauppinen aloitti yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattitutkinnon opinnot Jyväskylän aikuisopistossa syksyllä 2013. Kauppisella on takanaan pitkä, 26 vuoden ura Metso Paperilla, missä hän toimi valimolla tuotantoteknikkona ja työnjohtajana eri osastoilla.

– Metson irtisanomisten myötä päädyin hetkeksi ihan vapaalle ja työvoimatoimiston kautta sitten hakeutumaan opintojen pariin. Kuljetusala kiinnosti eikä minulla ole ollutkaan näin mukavaa työpöydän takana. Aika kuluu kivasti ajellessa.

(Opiskelijatarina on kirjoitettu heinäkuussa 2014.)

Jyväskylän aikuisopisto / Opiskelu / Opiskelijat kertovat / Ari Kauppinen, yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattitutkinto Tulosta sivu