Valitse ao-oppilaitos

www_Jyvaskylan_aikuisopisto_etusivu.jpg

ABC:lle töihin RekryKoulutuksella

wwwkuva_anne_keto_0187.jpg
Anne Keto valmistui kokiksi Osuuskauppa Keskimaan ja Jyväskylän aikuisopiston RekryKoulutuksen kautta. Nyt hänellä on vakituinen työpaikka Vaajakosken ABC:llä.

Anne Keto oli syksyllä 2012 vailla töitä Jyväskylän seudulta. Hän oli juuri muuttanut Sievistä Jyväskylään, josta mies oli saanut hyvän työpaikan.

Takana Kedolla oli pitkä työura trukinkuljettajana, lomittajana hevostilalla ja viimeksi Sievin ABC:lla. Artesaaniopinnot olivat jääneet aikanaan perheen perustamisen jalkoihin.

Parissa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon, sillä huhtikuussa 2014 Keto valmistui kokiksi ja sai saman tien vakituisen työpaikan Vaajakosken ABC:ltä. Taustalla oli Jyväskylän aikuisopiston, Osuuskauppa Keskimaan ja Keski-Suomen ELY-keskuksen järjestämä RekryKoulutus, jolla Keskimaa haki keittiöhenkilökuntaa eri toimipaikkoihinsa.

Keto on yksi 14:sta koulutuksen suorittaneesta opiskelijasta. Keskimaan tarpeisiin räätälöity koulutus kesti marraskuusta 2012 toukokuuhun 2013 ja sisälsi kokin osaamisalaan liittyvät osa-alueet hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta. Keto ja kahdeksan muuta opiskelijaa täydensivät vielä tutkinnon valmiiksi oppisopimuskoulutuksena ja valmistuivat kokeiksi huhtikuussa 2014.

Koulutus valmisti vaihtelevaan arkeen

Vaajakosken ABC:llä Keto valmistaa tarjottavaa liikennemyymälän noutopöytään, a'la carte -annoksia sekä hampurilaisaterioita – aina tarpeen mukaan. Lisäksi työpäivään saattaa kuulua työskentelyä kassalla tai salissa.

Kedosta kehittyi puolentoista vuoden aikana juuri sellainen moniosaaja, joita Keskimaa koulutuksella etsi palvelukseensa. Hänen mukaansa koulutus tarjosi myös hyvät eväät pärjätä vaihtelevissa tehtävissä.

– RekryKoulutus oli käytännönläheistä ja se vietiin lävitse pääosin Keskimaan eri toimipaikoissa. Itse olin töissä Vaajakosken ABC:llä ja Trattoria Aukiossa, jossa myös tein tutkinnon loppuun oppisopimuksella. Alasta sai tosi hyvä kuvan, sillä työympäristönä paikat olivat todella erilaisia.

– Käytäntöä ja teoriaa oli aika sopivassa suhteessa. Kun samat asiat olivat tulleet eteen käytännön työssä, niiden käsittely oppitunnilla kiinnosti ihan eri tavalla. Etenkin keittiöpäivät koulussa olivat todella hyödyllisiä ja niitä olisi voinut olla enemmänkin, Keto arvioi.

Hän korostaa vielä kouluttajien ja työpaikkaohjaajien merkitystä.

– Erityisesti työpaikalla saatu kannustava opastus ja palaute on tärkeää. Se antaa uskoa itseensä ja motivoi oppimaan.

Opiskelu osana elämää

Vaikka opinnot vietiin lävitse tiiviillä tahdilla, Keto sanoo pystyneensä sovittamaan ne hyvin osaksi muuta elämää huolimatta perheestä, muutosta ja opiskelun kanssa samaan aikaan ajoittuneesta talon rakentamisesta.

– Itselläni tilannetta helpotti tietenkin se, että lapset ovat jo sen verran vanhoja, etteivät vaadi jatkuvaa huolenpitoa. Samoin perheessä oli totuttu siihen, että olen töissä myös epäsäännöllisinä työaikoina. Uutta oli tietenkin se, että opiskeltavaa jäi kotiinkin jonkin verran.

Uusia tavoitteita

Keto uskoo, että monipuolisuutta korostaneesta koulutuksesta on hyötyä jatkossakin. Harjoittelu ja oppisopimuskoulutus Trattoriassa osoitti, että työpaikka voisi löytyä myös ravintolan keittiöstä. Jatkokoulutuskaan ei ole pois suljettu mahdollisuus.

– Leipominen on ollut minulla nuoresta lähtien rakas harrastus. Kondiittorin ammattitutkinnon suorittaminen kiinnostaisi, hän sanoo.

Jyväskylän aikuisopisto / Opiskelu / Opiskelijat kertovat / Anne Keto, rekrykoulutuksella töihin Tulosta sivu